EXCLUSIV Ce redevente vor plati Exxon, OMV, Lukoil si celelalte companii care vor scoate gaze din Marea Neagra. Plus: cati angajati romani trebuie sa aiba, ce avize sunt necesare si ce amenzi primesc institutiile care nu dau autorizatiile la timp

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 17 octombrie 2017, 17:25 Economie | Energie


Platforma de foraj petrolier Scarabeo 9
Foto: Wikimedia Commons
 documente
(17 Oct 2017) PDF, 231KB
Companiile care exploreaza si exploateaza zacamintele de petrol si gaze din Marea Neagra vor avea un regim normal al redeventelor, urmand sa plateasca redeventele prevazute in acest moment in lege sau in contractele incheiate cu statul roman, potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern. Proiectul consultat de HotNews.ro mai prevede ca aceste companii (in Marea Neagra facand deja explorari Exxon, OMV, Lukoil) trebuie sa aiba minim un sfert din angajati romani si trebuie sa obtine avize de la 9 institutii, printre care Statul Major General al armatei si Ministerul de Externe.

Proiectul a fost adoptat de Guvern in sedinta de saptamana trecuta si a fost trimis deja la Parlament pentru dezbatere si adoptare. Este primul proiect de lege dedicat explorarilor si exploatarilor de hidrocarburi offshore.

Legea offshore este una demult asteptata de companiile care au investit in explorarile din Marea Neagra, unde primele rezultate au aratat existenta unor zacaminte uriase de gaze. Decizia comerciala a unei companii este influentata insa de regimul fiscal, de facilitatile oferite de stat, de numarul si durata abtinerii avizelor, precum si de preturile din piata.

Zacamintele de gaze din Marea Neagra sunt considerate strategice pentru Romania.

Proiectul prevede ca firmele care au acorduri in perimetrele petroliere offshore (in largul Marii Negre) beneficiaza, pe toata perioada derularii acestora, de nivelul de redeventa, cotele procentuale de redeventa petroliera, pragurile de productie brute bruta aferente acestor cote si de reglementarile fiscale existente la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Cu alte cuvinte, firmele din Marea Neagra vor plati redeventele in vigoare din Legea Petrolului (2004): de la un minim de 3,5% din valoarea productiei brute extrase pana la un maxim de 13%. Pentru ca exploatarea sa fie viabila comercial, e nevoie de extractia unor volume mari, ceea ce va duce automat nivelul redeventelor la pragul maxim de 13% din totalul valorii productiei brute.

In plus, proiectul prevede ca firmele din Marea Neagra sunt exceptate de la plata impozitului pe veniturile suplimentare din dereglementarea preturilor (OUG 7/2013), impozit platit de companiile care extrag gaze on shore (zacamintele clasice).

De asemenea, proiectul arata ca daca firmele din Marea Neagra sunt obligate sa plateasca orice sume percepute de autoritatile publice in plus fata de sumele care ar fi fost datorate in conformitate cu prezenta lege, acestia vor fi indreptatiti la un credit fiscal integral calculat anual pentru sumele suplimentare achitate. Suma reprezentand creditul fiscal se compenseaza potrivit Legii nr.207/2015 cu impozitul pe profit datorat pentru anul calendaristic pentru care se depune declaratia fiscala.


Companiile care au in acest moment acorduri petroliere offshore:

 • OMV Petrom si ExxonMobil: perimetrul de mare adancime Neptun Deep
 • Lukoil, PanAtlantic Petroleum si Romgaz: perimetrul Trident
 • Black Sea Oil&Gas: perimetrele Midia si Pelican
 • Petromar Resources: perimetrele Muridava si Est Cobalcescu

Lucrarile offshore trebuie autorizate de Ministerul Energiei, dar titularii licentelor trebuie sa ia avize de la o serie de ministere, agentii guvernamentale si autoritati locale:

- Protectia Mediului
- Administratia Nationala Apele Romane
- Directia Hidrografica Maritima Constanta
- Autoritatea Navala Romana
- Statul Major General
- Politia de Frontiera
- Ministerul Culturii si Identitatii Nationale
- Autoritatea Competenta de Reglementare a Operatiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagra
- Ministerul Afacerilor Externe

Atentie: proiectul de lege prevede amenzi pentru institutiile care nu respecta termenele legale, care emit avize incomplete, cer acte inutile sau refuza nejustificat emiterea actelor de autorizare. Amenzile sunt cuprinse intre 1.000 de lei si 5.000 de lei.

Proiectul de lege prevede si conditiile in care companiile petroliere pot beneficia de dreptul de trecere asupra imobilelor si terenurilor aflate in proprietatea statului sau in proprietate privata. In cazul celor din urma, se aplica prevederile deja existente (Legea nr. 238/2004).

Proiectul mai arata ca vor fi interzise constructiile permanente sau temporare in zona de siguranta a conductelor. De asemenea, o derogare de la Legea 597/2001 va permite companiilor din Marea Neagra sa realizeze lucrari in zona de coasta pe tot parcursul anului.

In ceea ce priveste respectarea mediului, proiectul arata ca lucrarile offshore trebuie sa respecte OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.

Proiectul aprobat de Guvern obliga firmele petroliere sa aiba minimum un sfert din angajati romani si permite un program de lucru flexibil, cu derogari de la Codul Muncii (o luna lucratoare, una de repaus, ture de 12 ore etc).

De asemenea, companiile petroliere din Marea Neagra vor fi obligate ca, in conditii similare tehnice si de pret, sa achizitioneze bunuri si servicii de la firme cu un capital detinut in proportie de peste 25% de persoane fizice si juridice romane.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5836 vizualizari

 • -9 (21 voturi)    
  un sfert de angajati romani!? (Marţi, 17 octombrie 2017, 17:29)

  king david hotel [utilizator]

  Pacat ca nu e clar specificat care sfert, cel "de sus" (manageri, directori, ingineri, sefi de echipa, pompieri etc) sau "cel de jos" (curatenie, bucatarie, spalatorie etc).
  • -4 (18 voturi)    
   aia cu risc mare de accident (Marţi, 17 octombrie 2017, 19:03)

   demaGOCU [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

   Daca nu da la stiri astfel de evenimente nu inseamna ca nu sunt frecvente.
   • -3 (15 voturi)    
    corect! (Marţi, 17 octombrie 2017, 19:43)

    king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui demaGOCU

    si cu salariu mic, si periculos. Amatori vor fi destui, ca in Afganistan.
    • +1 (3 voturi)    
     voi astia trei de mai sus, (Miercuri, 18 octombrie 2017, 12:26)

     iodixit [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

     nu va bagati daca nu stiti despre ce vorbiti.
  • +9 (11 voturi)    
   Pai daca platforma nu e romaneasca (Marţi, 17 octombrie 2017, 19:34)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

   Tu te astepti ca budaru sa o opereze????
  • +3 (7 voturi)    
   DE PE SITEUL MINISTERULUI ENERGIEI DIN NORVEGIA (Marţi, 17 octombrie 2017, 21:03)

   cetatean2016 [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

   Because of the extraordinary returns on production of petroleum resources, the oil companies are subject to an additional special tax. In 2017 the ordinary company tax rate is 24 %, and the special tax rate is 54 %. In 2018 these tax rates will be adjusted to 23 % and 55% respectively. This gives a marginal tax rate of 78 %.

   In 2017, Norway’s estimated tax revenues from petroleum activities are about NOK 72 billion (2018). Norway’s tax revenues from petroleum activities between 1971 and 2018 is shown below.
   • +2 (6 voturi)    
    Well... (Miercuri, 18 octombrie 2017, 8:14)

    VictorasTractoras [utilizator] i-a raspuns lui cetatean2016

    Ai dreptate, dar ce nu stii este ca Norvegia acopera o foarte mare parte a cheltuielilor de explorare, ceva ce in Romania nu exista.
    Deci practic Norvegia investeste bani in explorare si apoi isi ia banii inapoi odata ce explorarea e de succes si incepe productia.
    Asta nu inseamna ca in Romania sunt redevente mari sau mici, ci ca nu facem comparatiile corecte.
    • -1 (3 voturi)    
     Mici corectii (Miercuri, 18 octombrie 2017, 10:24)

     1anonim [utilizator] i-a raspuns lui VictorasTractoras

     Adevarat. Si un alt aspect esential pentru explicarea procentului mic de redeventa: La inceputul contractului, ca sa motivezi firma sa se apuce de treaba din care tu ca stat vei castiga ulterior, ii acorzi facilitati maxime; pe masura ce exploatarea inainteaza redeventele se corecteaza asa incat sa fie echitabila partajarea. Ceva similitudine se gaseste la un credit acordat de banca pe termen lung: in primii ani in cadrul ratei constante principalul are pondere mica, iar spre sfarsitul creditului dobanda are pondere mica. E tare pacat ca cetateni precum kdh si mai vad o multime pe aici, au invatat sa citeasca dar n-au invatat sa proceseze si sa puna cap la cap informatiile; asta confirma studiul de mai sus privitor la IQ.
     (http://adevarul.ro/tech/stiinta/care-valoarea-medie-iq-ului-tarile-europei-semnificatie-valori-1_59e6804e5ab6550cb83995c8/index.html) unde Romania sta tare prost; si sa nu zic si de primele 3 comentarii ce denota IQ=70.
     • 0 (0 voturi)    
      Auzi lasa teoriile astea hai cu dovezi (Miercuri, 18 octombrie 2017, 23:50)

      cetatean2016 [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

      deci prin legea propusa in Romania Se fixeaza tot ce au de platit firmele care expluateaza petrol si gaze la nivelul barilului de acum de 50 dolari ori daca il extrag acum cand e 50 de dolari barilul inseamna ca costurile de extractie sunt sub 50 si prin urmare daca se face barilul 150 Dolari ce depaseste 50 e supraprofit care in norvegia se impoziteaza cu 54 la suta si in romania cu 13 . Daca ma contraziceti haideti cu cifre daca faceti lirica nu e locul aici
      • +1 (1 vot)    
       raspuns (Joi, 19 octombrie 2017, 13:57)

       1anonim [utilizator] i-a raspuns lui cetatean2016

       Pai teoria e simpla: daca Exxon nu face profit de 30 dol/baril nu se baga in afacere, si pleaca in Rusia( ei prefera Romania ca aici e comod, cu rusii e imprevizibil de lucrat). Iar Romania va castiga 0 dolari. (Romania nu are tehnologia si banii necesari sa faca asta pe cont propriu). Si 2. dupa cum bine ai spus aia 50 dol. se refera la pretul de extractie. Dar unde sunt costurile initiale??? Alea 10-15 miliarde de dolari? alea cine le plateste? Raspunde te rog cum ai gandit tu, ca se pare ca ai uitat esentialul....
       • -1 (1 vot)    
        nu ai inteles nimic din ce am zis (Joi, 19 octombrie 2017, 14:38)

        cetatean2016 [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

        Nu am zis ca vine exxon si face caritate in Romania dar am zis

        ca la un baril extras azi costul este de 25 de dolari si se vinde cu 50 DOLARI
        se aplica 13 la suta la 50 adica 8 dolari redeventa si raman 17 dolari profit .
        statul ia 8 si privatul 17 adica privatul castiga aproximativ de 2 ori cat statul

        daca barilul se vinde cu 150 de dolari peste 5 ani atunci
        cost extractie 25 dolari
        redeventa luata de Romania e de 13 la suta din 150 dolari respectiv 19 dolari si restul e profitul privatului adica 150 - 19- 25 =106
        aici statul ia 19 si privatul 106 adica privatul ia de 5 ori cat statul

        asta e problema de ce sa nu isi lase statul posibilitatea sa ia un impozit daca creste pretul barilului sa mentina raportul de 2 la 1 ca in prezent si sa ne obligam ca nu modificam Niciodata taxele.
    • +1 (1 vot)    
     De unde ai scos-o si pe asta (Miercuri, 18 octombrie 2017, 23:46)

     cetatean2016 [utilizator] i-a raspuns lui VictorasTractoras

     Omule eu am venit cu informatia de pe site ul oficial al Ministerului energiei din Norvegia tu vi cu parerea ta si ma contrazici , hai si tu cu informatii oficiale si mai discutam .
 • +10 (12 voturi)    
  Sunt mai mici decat filodormele lui Sterling Popes (Marţi, 17 octombrie 2017, 19:14)

  Plagarus [utilizator]

  ......Tariceanu ???
 • +3 (5 voturi)    
  In norvegia e 54 la suta impozitul (Marţi, 17 octombrie 2017, 20:47)

  cetatean2016 [utilizator]

  http://www.norskpetroleum.no/en/economy/petroleum-tax/

  In 2004 la privatizarea petrom s a fixat pretul petrolului la care se aplica cota de redeventa la momentul 2004 de 23 dolari / baril si in 2008 cand barilul era 160 dolari se aplica cota de 13 la suta la 23 de dolari barilul si acuma se face la fel.

  Daca peste 10 ani barilul va fi 300 dolari noi vom aplica 13 la suta la 50 de dolari si legea asta mai zice ca nu mai pot fi date alte legi in viitor sa corecteze anomaliile
  e ca legea propusa in 2013 pt Rosia Montana o lege care zice ca unora nu li se aplica legilile care se aplica in Romania.

  Suntem condusi de niste cozi de topor ca in toata istoria noastra .
  ,, Decat sa fim sclavi iarasi in vechiul nost pamant " de ce ne e frica de 170 ani de la scrierea imnului nu am scapat
 • +4 (4 voturi)    
  cam mici redeventele in Romania (Marţi, 17 octombrie 2017, 23:01)

  cladob [utilizator]

  https://www.loc.gov/law/help/crude-oil-royalty-rates/index.php
  • +1 (1 vot)    
   dar importanta e impartirea lor (Miercuri, 18 octombrie 2017, 8:17)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui cladob

   20% la stat si 80% in buzunarul smekerilor din offshore-uri...
 • +5 (9 voturi)    
  In alte locuri (Marţi, 17 octombrie 2017, 23:23)

  Electorul [utilizator]

  80% din angajați sunt localnici chiar dacă compania este străina, altfel nu obțin licența de exploatare.
  • -4 (10 voturi)    
   Și crezi că în România ar veni vreo companie (Miercuri, 18 octombrie 2017, 3:18)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Electorul

   În asemenea condiții?

   Poți să nu dai licență de exploatare la nimeni, să vezi atunci ce redevențe încasezi :)
   • +3 (3 voturi)    
    ar veni (Miercuri, 18 octombrie 2017, 3:32)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Nu e ca si cum mana de munca ar fi extraordinar de scumpa.
 • +5 (5 voturi)    
  hmm (Miercuri, 18 octombrie 2017, 2:30)

  Nevermind [utilizator]

  "proiectul de lege prevede amenzi pentru institutiile care nu respecta termenele legale, care emit avize incomplete, cer acte inutile sau refuza nejustificat emiterea actelor de autorizare"

  De ce nu avem asta in toate legile unde s-ar aplica?
 • +2 (2 voturi)    
  amenzile (Miercuri, 18 octombrie 2017, 12:32)

  iodixit [utilizator]

  care se vor da la institutiile care intirzie cu aprobarile, din ce bani sint platite? institutiile astea sint particulare, sau sint de stat. daca-s de stat inseamna ca amenzile le platim tot noi prostii si cu care se lauda nu stiu ce alta institutie ca a adus la buget o gramada de bani din amenzi. corect?
  • +1 (1 vot)    
   Păi ce credeai? (Vineri, 20 octombrie 2017, 14:00)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   Că o să le plătească directorii agențiilor? Ha!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by