Legislatia in domeniul energetic trebuie schimbata radical, sustine presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, potrivit Investenergy. "Va trebui sa redefinim radical strategia energetica si legislatia in domeniu! Romania are nevoie de o noua lege a energiei electrice si gazelor naturale, o noua lege pentru energia din resurse regenerabile, o noua lege pentru energie termica", a declarat Iancu la o conferinta de specialitate, citat de Investenergy.

Iulian Iancu Foto: HotNews.ro

Saptamana aceasta se vor finaliza dezbaterile pe legea energiei termice si se lucreaza la un nou raport la OUG 64. De saptamana viitoare, incep dezbaterile pe proiectul de lege privind OUG 24/2017 ce modifica legea regenerabilelor. In ce priveste Legea nr 123 a energiei si gazelor, Iancu a precizat ca la acest moment sunt aduse 221 amendamente. In paralel cu schimbarile care se doresc radicale la legi importante din sectorul energetic, membrii Comisiei de specialitate fac parte si din Comisia de ancheta a activitatii ANRE, avand obligatia sa vine cu un raport pana la finele anului in curs.

Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei in guvernul Ponta si fost presedinte al Agentiei Europene de Reglementare in Energie, a scris recent intr-o postare pe Facebook ca "marele castigator" al unor modificari legislative initiate de deputatul PSD Iulian Iancu "sunt cei de la Gazprom".

"Incepem sa ne umplem de ridicol la Bruxelles pe niste teme care chiar nu sunt importante pentru Romania. Cei de la Bruxelles au inteles foarte bine ca marele castigator al acestor modificari sunt cei de la Gazprom. Acesta este principalul motiv pentru care se opun!", scrie Nicolescu pe contul sau de Facebook.

El se refera la proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.64/2016 pentru modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale, proiect ce urmeaza sa fie dezbatut astazi in plenul Camerei Deputatilor. Iulian Iancu a initiat mai multe amendamente la acest proiect de lege, amendamente care ar pune in pericol exploatarile de gaze din Marea Neagra - zacaminte strategice pentru Romania.

In replica,IulianIancui-a raspuns pe Facebook fostului ministru al energiei, Razvan Nicolescu, ca s-a lansat intr-un atac la adresa sa dupa ce a aflat ca va fi audiat de Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea ANRE."Constat ca domnia sa a aflat ca va fi audiat de Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea ANRE si s-a lansat intr-un atac la adresa mea in speranta ca voi fi impresionat sau speriat", a scris IulianIancu.

Comisia Europeana a criticat amendamentele lui Iancu, aratand ca ar putea incalca libertatile fundamentale prevazute in Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si principiile pietei libere de energie.

O scrisoare obtinuta de HotNews.ro, semnata de comisarul european pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete, catre Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Toma Petcu, ministrul energiei si Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii, arata ca Romania risca procedura de infringement daca amendamentele vor fi adoptate definitiv de Parlament. Pe de alta parte, Canete este de acord cu argumentul Comisiei pentru Industrii in favoarea unei mai mari transparente asupra preturilor, insa pentru atingerea acestui obiectiv exista si alte solutii precum obligatia transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzactionare din Romania.

Iulian Iancu a mai fost acuzat in trecut ca servestele interesele Rusiei. Astfel, o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti in 2008 il cita pe Georgian Pop, colegul de partid al lui Iancu, care spunea ca este "controlat de Gazprom".