Engie anunta cu nu poate garanta furnizarea suficienta cu gaze in caz de iarna grea, sugerand ca ar putea intrerupe alimentarea unor consumatori
In cadrul audierilor nu a reiesit clar de ce s-ar ajunge intr-o situatie de criza in caz de iarna mai grea. Eric Stab a incercat sa invoce mai multe motive, precum emiterea cu intarziere a obligatiilor de inmagaziare sau preturile ridicate pe bursa la gaze, insa a fost contrazis de parlamentarii liberali si de reprezentantii ANRE.
Eric Stab sustine ca Engie si-a indeplinit pentru acest an obligatiile de inmagazinare a gazelor, insa aceste obligatii sunt mai reduse fata de anul trecut si au fost aprobate cu intarziere. Insa la intrebarile senatorului PNL Daniel Zamfir, Dumitru Chirita, noul sef al ANRE, a spus ca obligatia a crescut fata de anul anterior si chiar a fost depasita. Aceasta in conditiile in care au ramas in depozite la sfarsitul iernii trecute circa 500 de milioane de metri cubi de gaze nefolosite. Pentru acest an, obligatia de inmagazinare a fost de 1,78 miliarde metri cubi si s-au inmagaziat 2,23 miliarde metri cubi.
Legat de preturi, Eric Stab a spus ca acestea au crescut mult de la 60 lei/MWh cat erau in aprilie cand s-a liberalizat piata. Stab sustine ca cele mai recente tranzactii pe bursa au ajuns au ajuns la preturi de 105 lei/MWh si ca in aceasta iarna, preturile vor fi mult mai mari decat iarna trecuta. Eric Stab a mai reclamat faptul ca pe bursa, s-a raspuns doar la 10% din solicitarile Engie.
In schimb, deputatul PNL Virgil Popescu l-a contrazis pe reprezentantul Engie in privinta preturilor de pe bursa, aratand ca preturile sunt in jurul a 70 lei/Mwh. La randul sau, deputatul PNL Lucian Bode a precizat ca Legea Energiei 123/2012 obliga Engie sa furnizeze neintrerupt gaze.
Reprezentantul Engie a mai spus ca in cazul in care nu poate acoperi consumul din productia interna si din depozite pe timp de iarna, trebuie sa apeleze la importuri.
Deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de ancheta, a profitat de aceste declaratii si a tinut sa precizeze ca acesta este si motivul pentru care s-a opus OUG 64/2016 care permite exporturile de gaze. "Cum sa mergem la export cand si astazi nu acoperim consumul?", a spus Iancu. Acesta a solicitat Comisiei sa sesizeze Consiliul Concurentei si ANRE sa verifice modul in care producatorii de gaze au stablit preturile in acest an, ce au avut in vedere cand au comunicat anumite preturi, ce instrumente au fost folosite pentru incheierea de contracte, daca aceste au fost competitive si daca s-au bazat pe regulile ANRE.
Comisia de ancheta a ANRE a chemat la audierile de joi distribuitorii de gaze (Engie si E.ON) si distribuitorii de energie electrica (Enel, CEZ, E.ON si Electrica), dar si transportatorul de energie electrica Transelectrica.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Toate 3? Ce anume se intampla aici?
Banuiesc ca pe asta se mizeaza.
In rest, toata lumea e dupa bani, inclusiv Dl Gazprom.
Destul de edificator acest articol:
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-20538013-deputatul-iulian-iancu-este-propunerea-romaniei-pentru-functia-membru-consiliul-administratie-agentiei-europene-pentru-energie-vezi-cine-este-iulian-iancu-cine-propus-este-considerat-omul-gazprom.htm
Ori, noul primar PSD a decis in forta sa inchida sistemul centralizat de termoficare, a lasat orasul fara apa calda din luna aprile, obligind astfel cetatenii sa-si puna centrale pe gaze. Pe cei mai saraci i-a ademenit cu un "ajutor " de 3000 lei, ajutor insuficient, asa ca oamenii au fost tentati sa faca imprumuturi de la diverse firme de creditare.
Winter is coming, iar amaritii vor avea de platit si gaze si rate si energie... si nici alte ajutoare nu vor mai primi...
Revenind la subiectul principal, de ce a girat PSD prin alesii sai din Galati risipirea inutila a resurselor tarii, fapta anticonstitutionala, cind agentul termic il produce oricum Sidex?
Unde este ''Romanian European Gas Dream?'' Adica o economie si o piata romaneasca a gazelor competitiva, privatizata si avand investitori straini care sigura laptele si mierea, adica:
- largirea pietelor
- reducerea preturilor energiei
- cresterea sigurantei aprovizionarilor cu gaze
- protectia naturii si a oamenilor
- eliminarea dependentei de o singura sursa de gaze din import
- etc
Una dintre erori este aceia ca asistand inert la o scadere dramatica a consumului gazelor pentru industrie nu se tine seama de un fapt elementar si anume ca iarna consumurile de gaze ale populatiei cresc de 10-20 ori fata de vara si ca este treaba exclusiva a furnizorului de gaze sa contracteze cu utilizatorul final (jnclusiv pentru decembrie) numai acele obligatii de livrare pe care si le poate acoperi din contractele de achuzitie pe care si-le incheie.
. Statul Roman a cheltuit si mai cheltuie pentru o infrastructura prin care dvs sa puteti lua gaze, spre exemplu, da la ELECTRICA FURNIZARE sau de la furnizori prin Bulgaria, Ungaria, etc. Poate ca este mai greu sa luati dela Petrom deoarece dumnealor doresc sa exporte.
Mai mult, este obligația exclusivă a furnizorului să își respecte contractele și să își asigure sursele sau să suport penalitățile comerciale pentru nerespectarea contractelor.
Pentru că este din ce în ce mai greu să fure gaz din conductele Transgaz, Engie cere guvernului să stabilească consumatorii pe care să îi deconecteze. Adică, cu alte cuvinte, pentru că Engie nu își asigură sursele de gaze din piețele de gaz, urmează să dea vina pe guvern în cazul deconectărilor și să evite astfel plata către clienții afectați a penalităților pentru nerespectarea contractelor.