Guvernul de la Sofia a acceptat vineri sa semneze un contract cu concernul rus Gazprom pentru a participa la proiectul gazoductului South Stream. Bulgaria si Rusia vor detine cite 50 la suta din conducta de gaze care va tranzita teritoriul bulgaresc si care este un concurent pentru proiectul Nabucco.

Acordul de participare a Bulgariei la proiectul de constructie a gazoductului, in valoare de zece miliarde de euro, promovat de grupurile Gazprom si Eni, a fost semnat in cursul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin la Sofia. Bulgaria si Rusia vor detine cite 50 la suta din conducta de gaze care va tranzita teritoriul bulgaresc, a precizat premierul bulgar Serghei Stanisev, citat de agentiile de presa.

Cantitatea de gaz rus care va tranzita Bulgaria va creste de la 17 miliarde metri cubi la 30 miliarde metri cubi pe an pina in 2030, a explicat ministrul Economiei de la Sofia, Petar Dimitrov. Bulgaria va detine si un procent important din intregul proiect, la care se adauga citeva milioane de dolari pe an ca taxe de tranzit, relateaza Rompres.

Proiectul South Stream este concurentul gazoductului Nabucco si vizeaza constructia unei conducte cu o lungime de 900 de kilometri ce va traversa Marea Neagra pentru a face legatura intre Rusia si Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramuri, una spre Austria si cealalta spre Grecia, de unde va ajunge pina la Otranto pe coasta Italiei. Bulgaria mai participa si la proiectul Nabucco, care vizeaza transportul de gaze naturale din regiune Marii Caspice ocolind Rusia, si la care mai participa Turcia, Romania, Ungaria si Austria.

In prezent Gazprom livreaza gaze naturale Turciei, Greciei si Macedoniei prin intermediul unor conducte construite in perioada fostei URSS, conducte ce trec si prin Bulgaria. La sfirsitul lunii noiembrie 2007 gigantul rus Gazprom si compania energetica italiana Eni au convenit infiintarea unei companii in valoare de 10 miliarde euro (14,8 miliarde dolari) care se va ocupa de constructia gazoductului South Stream.