Producatorul de energie Nuclearelectrica a anuntat ca Unitatea 2 a centralei din Cernavoda a fost resincronizata duminica dimineata la Sistemul Energetic National, urmand sa atinga puterea nominala in aceeasi zi, informeaza News.ro.

Centrala de la CernavodaFoto: AGERPRES

Reactorul 2 a fost oprit controlat si deconectat de la Sistemul Energetic National joi seara pentru lucrari preventive de verificare, control si interventii punctuale, asupra unei serii de sisteme, "in scopul imbunatatirii fiabilitatii acestora in perioada de iarna: sistemul de excitatie a generatorului electric, calibrari, inlocuire kit-uri calificate la mediu, sistemul mecanic al masinii de incarcat-descarcat combustibil".

Oficialii Nuclearelectrica spun ca, potrivit normelor de securitate nucleara si procedurile centralei, astfel de interventii pot fi facute numai cu reactorul in stare oprita.

"Conform programului de testare a fiabilitatii echipamentelor anuntat in data de 6 decembrie 2017, la sistemele mentionate anterior, suplimentar, s-au realizat pe timpul opririi lucrari de remediere a sistemului de by-pass aferent turbinei, partea clasica a centralei. Activitatile mai sus mentionate au fost realizate in perioada opririi in conditii de securitate nucleara, siguranta personalului de exploatare, populatiei si mediului incojurator", a anuntat duminica Nuclearelectrica.

Reprezentantii companiei spun ca producatorul de energie isi rezerva dreptul de a-si efectua lucrarile preventive de testare, control si remediere "in stricta conformitate cu standardele de securitate nucleara si programele de mententanta preventiva, comunicate ca atare catre CNCAN".

Nuclearelectrica a realizat in primele noua luni ale acestui un profit net de 225,28 milioane lei, in crestere cu 120% fata de perioada similara a anului trecut, cand a raportat un rezultat net de 102,39 milioane lei.Veniturile din exploatare s-au ridicat in perioada mentionata la 1,4 miliarde lei, fiind cu 17% in crestere fata de primele noua luni ale anului trecut (1,19 miliarde lei). Productia de energie a crescut cu 2,3%, la 7.760 GWh, de la 7.589 GWh, la sfarsitul lunii septembrie 2016.

Cele doua unitati de la Cernavoda asigura aproape 20% din productia totala de electricitate a tarii. Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participatie de 82,49%. Compania are o capitalizare de 2,16 miliarde lei.