Comisia Europeana va declansa in maximum o saptamana o procedura de infringement impotriva Romaniei in sectorul energetic, a afirmat, marti, deputatul PNL Virgil Popescu, in cadrul discutiilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament pentru avizarea bugetului Ministerului Economiei pentru 2018, informeaza Agerpres.

Declaratia a venit in contextul in care, anterior, in aceeasi sedinta, ministrul Economiei, Gheorghe Simon, declarase ca sustine existenta a doua burse de energie, in timp ce presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, militeaza pentru o singura bursa, respectiv OPCOM.

"Domnule ministru, apreciez viziunea dumneavoastra liberala cu privire la existenta a doua burse de gaze. Eu ma chinui in Comisia de industrii sa il conving pe domnul Iancu ca asa trebuie sa fie. Nu am reusit sa il conving, dar vreau sa va dau o veste in premiera pentru toata lumea. Sursele mele de la Bruxelles spun ca in maximum o saptamana va veni un infringement in sectorul energetic, vizavi de OPCOM, ca are monopol", a spus Popescu, citat de Agerpres.

Raspunsul lui Iulian Iancu la aceasta afirmatie a fost: "Stiu, dar nu se justifica".

Virgil Popescu a continuat, adresandu-se ministrului Economiei: "Eu va spun in premiera ca veti avea o problema mare in interiorul Ministerului Economiei. Probabil in urmatoarea saptamana informatia va fi publica".

La randul sau, Gheorghe Simon a precizat ca doreste ca OPCOM sa nu mai fie filiala a Transelectrica, asa cum este in prezent, ci sa fie in subordinea directa a ministerului.

"Doresc ca OPCOM sa fie transparent, sa fie extras de sub Transelectrica. Nu este o intentia de a avea o bursa a Ministerului Economiei, dar trebuie sa o transparentizezi, apoi 10 puncte sa fie listate la bursa", a spus ministrul.

Scoaterea OPCOM din subordinea Transelectrica si listarea la bursa sunt subiecte care au mai fost dezbatute de-a lungul timpului, dar nu au fost concretizate.