Pretul energiei pentru consumatorii care sunt alimentati in regim de serviciu universal va creste de la 1 ianuarie, informeaza Agerpres. Pretul pentru intervalul orar 8:00 - 24:00, pretul va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru varf de consum, intre orele 18:00 si 24:00, pretul va fi de 302 lei pe MWh, in crestere cu 13%. De la 1 ianuarie, piata de energie va fi complet liberalizata. In aceste conditii, consumatorii casnici sunt liberi sa incheie contracte cu orice furnizor doresc, in functie de cat de avantajoase sunt ofertele pe care acestia le prezinta. Vezi pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei un comparator de preturi.

Acestea sunt preturile stabilite in urma licitatiilor pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU), care s-au finalizat marti. OPCOM a publicat preturile de inchidere.

Legea energiei electrice si a gazelor naturale 123/ 2012 defineste serviciul universal ca fiind "serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clientilor casnici si clientilor noncasnici cu un numar de salariati mai mic de 50 si o cifra de afaceri anuala sau o valoare totala a activelor din bilantul contabil conform raportarilor fiscale anuale care nu depaseste 10 milioane de euro, la un nivel de calitate si la preturi rezonabile, transparente, usor comparabile si nediscriminatorii".

Asigurarea acestui serviciu se face de catre furnizorii de ultima instanta (CEZ, ENEL, E.ON, Electrica).