Gazprom a construit deja 650 de kilometri din gazoductul Turkish Stream, sau circa 35% din lungimea totala a acestuia, a anuntat seful monopolistului rus din domeniul gazelor, Alexey Miller, citat de TASS. El a precizat ca anul acesta a fost foarte important pentru proiect, pentru ca a inceput construirea celor doua linii din segmentul marin al gazoductului de la malul rusesc, iar in prezent se lucreaza in zona economica exclusiva a Turciei, potrivit Rador si Monitor.

Rusii au anuntat realizarea Turkish Stream dupa ce, in urma cu cativa ani, Bruxelles-ul a sistat un alt proiect de ocolire a Ucrainei ca tara de tranzit, cu o conducta pe fundul Marii Negre - South Stream. In prezent Gazprom construieste primul segment din proiectul sau alternativ, care va avea capacitatea de a aproviziona cu combustibil albastru in primul rand regiunea metropolei turce Istanbul si o parte din partea de est a Traciei.

Rusii nu ascund ca viitorul lor obiectiv este de a lansa si o a doua conducta, pe care sa trimita gaz catre sudul Europei, dorind ca sfarsitul acesteia sa fie la frontiera dintre Grecia si Turcia. Astfel, Bulgaria va fi din nou ocolita de tranzit.

In septembrie 2016, la Varna, premierul Borisov a anuntat planurile Bulgariei pentru construirea hub-ului de gaze Balkan, una dintre sursele de aprovizionare cu gaz putand fi o conducta pe fundul Marii Negre. Celelalte alternative sunt gaz din regiunea Marii Caspice - Azerbaidjan, Iran, precum si din zacamintele din apropierea malurilor Marii Mediterane din Cipru, Turcia si Israel. Marele avantaj al Bulgariei este ca 80% din statiile de comprimare din Balcani sunt concentrate in Bulgaria.