Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producatori de energie din tara, si-a planificat investitii de 665 milioane lei in acest an, fiind cea mai mare suma investita in ultimii trei ani la nivelul companiei, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei, Sorin Boza, potrivit news.ro.

"Din suma totala de 665 milioane lei, cea mai mare parte va fi alocata pentru reparatia capitala a grupului 5 de la Rovinari, dar si in investitii de mediu, iar 160 milioane lei vor fi investite in activitatea miniera de suprafata", a spus Boza.

El afirma ca 2017 a reprezentat un record la capitolul investitii, deoarece s-a cheltuit un procent de 75% din investitii, cel mai mare procent in ultimii cinci ani. Lucrarile de investitii realizate in cadrul CE Oltenia in anul 2017 au depasit suma de 400 milioane lei. "Pe langa investitiile tehnologice realizate sau in curs de realizare, CE Oltenia aloca sume importante pentru redari in circuitul silvic si agricol a suprafetelor de teren afectate de exploatarile miniere, precum si pentru atenuarea problemelorsociale determinate de desfasurarea activitatii de exploatare miniera", arata un comunicat publicat pe site-ul companiei.

In ceea ce priveste investitiile majore demarate in anul 2017, acestea sunt: instalatia pentru reducerea emisiilor de oxizi de azot la grupul energetic nr. 6 de la SE Rovinari si la grupurile energetice nr. 5 si 7 de la SE Turceni, precum si reabilitarea si modernizarea blocului energetic nr. 3, de 330 MW, pe lignit de la SE Turceni, dar si modernizarea statiei electrice 110 KV a SE Craiova. Anul trecut, ca investitii finalizate, compania enumera suprainaltarea unui compartiment la depozitul de zgura si cenusa Garla, reabilitarea si modernizarea blocului energetic nr.7, pe lignit la SE Isalnita si amenajarea depozitului de carbune Arderea - Pinoasa Nord.

"In alti ani, gradul de finalizare a investitiilor, inclusiv receptionarea lucrarilor efectuate, era de 30-35%", spun oficialii companiei. In plus, in conturile companiei urmeaza sa intre circa 14 milioane lei, prin Planul National de Investitii, adauga Boza. In baza contractelor de finantare semnate cu Ministerul Energiei, CE Oltenia a depus in anul 2014 primele cereri in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile pentru investitiile companiei cuprinse in Planul National de Investitii, respectiv reabilitarea si modernizarea blocului energetic nr.4 de 330 MW, pe lignit la SE Rovinari si reabilitarea si modernizarea blocului energetic nr. 7 pe lignit la SE Isalnita. Prima transa de 6,2 milioane de lei a fost deja virata in conturile CE Oltenia. "Oportunitatea accesarii de fonduri nerambursabile constituie un ajutor important in ceea ce priveste crearea unei surse de finantare atrase care sa sustina cresterea eficientei energetice si reducerea emisiilor de CO2", adauga reprezentantii porducatorului de energie.

Pe langa cele doua obiective, CE Oltenia a initiat demersuri si pentru obtinerea de fonduri in vederea modernizarii grupurilor energetice nr. 5 de la SE Rovinari si nr. 3 de la SE Turceni, ambele fiind cuprinse in PNI. Complexul Energetic Oltenia a realizat anul trecut o productie de 15 TWh energie electrica, insemnand in medie 24% din productia totala de energie a Romaniei. Fata de anul anterior, productia de energie a companiei a crescut cu peste 11%.

In anul 2016, CE Oltenia a realizat o productie de energie electrica de 13,5 TWh. De asemenea, productia de carbune realizata anul trecut de CE Oltenia a fost de peste 22,5 milioane tone, in crestere cu circa 11,5% fata de anul 2016, cele mai mari livrari de lignit inregistrandu-se de la exploatarile miniere EMC Rosia-Rovinari, EMC Motru si EMC Jilt. Compania are 13.300 salariati. Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni si Craiova cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Ministerul Energiei detine 77,15% din actiunile companiei, in timp ce Fondul Proprietatea controleaza 21,55% din actiuni. Restul actiunilor apartin Electrocentrale Grup (0,84%) si Societatii pentru Inchiderea ￯ Conservarea Minelor. CE Oltenia estimeaza totodata pentru anul trecut un profit brut de 186,4 milioane lei, dupa trei ani consecutivi de pierderi. Producatorul de energie preconizeaza venituri totale de 4,3 miliarde lei in 2017, in crestere cu 15% fata de bugetul aprobat, respectiv cu suma de 563,77 milioane lei, arata proiectia privind bugetul de venituri si cheltuieli rectificat pe anul 2017.

In 2016, compania a avut pierderi de 139,8 milioane lei. Ultimul an cand a realizat profit a fost 2013, cand societatea a raportat un rezultat net de 4,59 milioane lei.