Filiala Transgaz din Moldova, Eurotransgaz SRL, a castigat licitatia pentru privatizarea Intreprinderii de Stat (I.S.) Vestmoldtransgaz, care opereaza conducta Iasi-Ungheni pe teritoriul Moldovei, a anuntat marti premierul moldovean, Pavel Filip.

TransgazFoto: Transgaz

Filip a facut anuntul intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau roman, Viorica Dancila. Seful guvernului moldovean a spus ca aceasta privatizare va aduce si diversificarea furnizarii de gaze in Moldova, dependenta de gazele naturale rusesti.

Vezi inregistrarea declaratiei lui Pavel Filip (min. 26.30):

Transgaz anuntase pe 28 decembrie 2017 ca Eurotransgaz SRL, societate infiintata la Chisinau avand ca asociat unic SNTGN Transgaz SA, a depus cererea de participare la concursul investitional de privatizare a Intreprinderii de Stat (I.S.) Vestmoldtransgaz.

La inceputul lunii decembrie, actionarii Transgaz au aprobat, intr-o sedinta extraordinara, infiintarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a unei societati cu raspundere limitata. In acest scop, a fost aprobata si modificarea actului constitutiv al Transgaz. Potrivit unui document al Transgaz, Ministerul Economiei, actionarul majoritar al companiei, a solicitat pe 10 octombrie, printr-o adresa, sa fie luate in regim de urgenta "toate masurile care se impun, potrivit dispozitiilor legale si statutare, pentru a putea indeplini in timp util conditiile necesare participarii cu succes la procedura de privatizare a IS Vestmoldtransgaz". Aceasta companie gestioneaza gazoductul Iasi-Ungheni.

Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasa la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un pret de 180 milioane lei moldovenesti (circa 8,8 milioane euro) si cu conditia investirii a 93 de milioane de euro in urmatorii 2 ani, potrivit Radio Chisinau.