Compania petroliera ungara MOL a anuntat miercuri vinzarea catre compania de utilitati CEZ din Cehia a unei participatii de 7,7 la suta, informeaza agentiile de presa. MOL a vindut aceste actiuni la un pret de aproximativ 1,3 miliarde de dolari.

Tranzactia este relevanta in contextul in care MOL incearca sa se protejeze de o eventuala preluare din partea companiei austriece OMV. Intr-un comunicat remis Bursei de la Budapesta, MOL a precizat ca a vindut 7,68 milioane de actiuni clasa 'A' grupului CEZ, la un pret de 30.000 de forinti (170,4 dolari) pe actiune.

MOL a precizat ca dispune de o optiune de tip 'call' pentru aceste actiuni, la un pret de exercitare de 20.000 de forinti pe acaiune, la care poate recurge in decurs de trei ani. Ca urmare a incheierii tranzactiei cu CEZ, MOL a anuntat ca mai controleaza doar 1,47 milioane actiuni proprii (sau 1,3 procente), mult sub pragul de 10 procente prevazut in legislatia ungara.

Analistii apreciaza ca vinzarea de actiuni va permite MOL sa rascumpere mai multe actiuni, iar grupul a anuntat deja ca va relua acest proces, care fusese oprit in septembrie 2007. Compania petroliera ungara a precizat ca a mandatat ING sa achizitioneze 73.000 de actiuni MOL la un pret mediu de 21.946 forinti. MOL a refuzat insa sa precizeze cite actiuni proprii vrea sa controleze.

CEZ si MOL au incheiat, luna trecuta, un acord pentru infiintarea unei companii mixte care va investi in constructia si modernizarea unor centrale energetice pe baza de gaze naturale in centrul si sud-estul Europei, iar producatorul ceh de energie va prelua 7% din actiunile comune ale grupului ungar.