Barroso: Fiecare european va plati 3 euro pe saptamana pentru combaterea schimbarii climatice
Pachetul privind schimbarile climatice cuprinde:
* O revizuire a sistemului de tranzactionare a certificatelor privind emisiile poluante, pentru a impulsiona reducerea emisiilor.
* Cote specifice obligatorii pentru fiecare stat membru, ca sa stie exact ce are de facut in afara schemei europene, in sectoare care nu sunt incluse in ea, precum transportul, habitatul, agricultura si deseurile.
* O noua abordare pentru promovarea cotelor privind energiile regenerabile, unde din nou fiecare stat membru are o cota.
* Noi reguli care sa stimuleze captarea si stocarea CO2, tehnologia viitorului pentur reducerea emisiilor.
* O noua schema de ajutoare de stat pentru sectorul verde.
* Biocombustibilii sa ajunga la un procent de 10% din sursele de energie cosnsumate.
Barroso a subliniat, in fata eurodeputatilor reuniti in sesiune extraordinara la Bruxelles, ca efortul financiar necesar realizarii propunerilor Comisie pentru a combate schimbarile climatice este de de mai putin de 0,5% din PIB pana in 2020. Acest procent se traduce in 3 euro pe saptamana pentru europeni. "Este un angajament real, dar nu e o afacere proasta. Chiar si in cazul celor mai optimiste estimari din Raportul Stern, costul inactiunii este de mai mult de 10 ori. iar cu fiecare zi in care pretul la gaz si la petrol creste, costul real al pachetului scade", a spus presedintele Comisiei Europene.
Acesta a subliniat ca Bruxelles-ul a fost preocupat de corectitudinea fata de statele membre, astfel incat propunerile sa fie realiste si realizabile si pentru statele membre mai sarace. "Toate vor contribui, dar in conformnitate cu capacitatile lor de investitii", a spus Barroso.
Industriile mari consumatoare de energie vor beneficia de certificate gratuite
Presedintele Comisiei a aratat ca Bruxelles-ul este constient de costurile reducerii emisiilor poluante pentru anumite ramuri industriale. "Nu are niciun sens ca Europa sa fie dura, daca asta duce la transferarea productiei din statele membre in state care nu au limite penutr emisiile poluante. Prin urmare, industriile mari consumatoare de energie vor avea certificate gratuite", a anuntat Barroso.
Aceasta decizie a Bruxelles-ului este rezultatul lobby-ului intens facut la Bruxelles de asociatiile industriale, in momentul in care a aparut informatia referitor la dorinta CE ca certificate sa fie date prin licitatii. Asta ar fi crescut mult costurile de productie, au spus industriasii.
Licitatii pentru certificate pentru anumite sectoare
An de an, certificatele de pe piata vor fi reduse pentru emisiile aflate in schema europeana, astfel ca nivelul acestora sa fie redus cu 21% pana in 2020.
Sectorul energetic - cel mai mare poluator - va obtine certificatele prin licitatii incepand din 2013, cand va intra in vigoare pachetul adoptat miercuri. Alte sectoare industriale, precus si aviatia, vor intr treptat in sistemul de licitatii, desi vor fi exceptate de la acestea sectoarele vulnerabile la concurenta de pe piata cu alti competitori din tari unde nu exista astfel de restrictii.
Licitatiile vor fi deschise, o companie dintr-un stat membru avand voie sa participe la licitatiile din toate statele UE, nu numai in cel de origine. Veniturile obtinute prin vanzarea certificatelor trebuie sa sustina dezvoltarea unei economii mai ecologice si cercetarea in domenii precum energiile regenerabile sau captarea si depozitarea CO2.
Comisia estimeaza ca licitatiile vor aduce venituri anuale de 50 de miliarde de euro pana in 2020.
Sectorul energiilor regenerabile va crea 1 milion de locuri de munca pana in 2020
Tranzitia Europei la o economie bazata pe emisii reduse are si oportunitati, potrivit lui Jose Manuel Barroso. Sectorul energiilor regenerabile va crea, pana in 2020, 1 milion de locuri de munca.
Uniunea Europeana isi propune reducerea emisiilor poluante cu 20% pana in 2020 si cresterea la 20% a procentului de energii regenerabile in totalul consumului de energie.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
In Romania ar trebui ca Garda de Mediu sa fie dotata cu aparatura performanta. In orasul Sebes-Alba s-a instalat o fabrica de prelucrare a mobilei care este foarte poluanta. Garda de mediu nu poate face nimic din cauza coruptiei (firma intra in reparatii de fiecare data cand stiu cand sunt supravegheati de garda de mediu), dar si din cauza aparaturii din anii '80 care nu poate detecta noile tipuri de substante poluante.
Sper ca banii astia sa vina cat mai repede si in Romania. Se va salva nu numai mediul, dar si viata unor oameni din zonele poluate.
Ca sa-ti dai seama despre ce suma vorbim:
3(euro de persoana pe saptamana) *495,128,529(locuitori UE) * 52(saptamani intr-un an)= 77.240.050.524 euro pe an (77 miliarde de euro).
Tu crezi ca de banii astia o sa cumpere eprubete sa ia mostre de apa???!!!! ;))))))
CO2 este produs in cantitati enorme de vulcani, de industria agricola; un rol aparte il are oceanul planetar, care inmagazineaza CO2 cand se raceste, dar degaja CO2 cand se incalzeste.
Concentratia CO2 NU are nicio legatura cu schimbarile climatice, daca luam in considerare procentul redus din atmosfera, dar mai ales faptul ca este un gaz greu, care nu se ridica in troposfera.
In cartea sa, Al Gore a evidentiat faptul ca in decursul existentei Terrei, s-au inregistrat mai multe oscilatii ale temperaturii globale, pe care le-a asociat direct proportional cu volumul/ concentratia de CO2; pe baza acestei afirmatii, Al Gore a concluzionat ca de cate ori a crescut CO2 in atmosfera, temperatura globala a crescut si ea.
Totusi, Al Gore a avut un rationament defectuos, poate chiar intentionat, intrucat cantitatile de CO2 mai mari au aparut ca efect al incalzirii globale, nefiind cauza acesteia...
Ce inseamna asta?
Soarele a incalzit Terra mai mult sau mai putin in diferite ere de existenta. Ca urmare, oceanul planetar s-a incalzit (insa in decurs de cateva sute de ani), si a inceput sa emane CO2.
Cand activitatea Soarelui s-a redus in urmatoarele sute de ani, acelasi Ocean planetar s-a racit, si a absorbit CO2.
Cresterea CO2 este EFECTUL incalzirii globale, si nu CAUZA acesteia.
De ce s-a incalzit clima globala dupa Ice Age? A existat industrie poluatoare atunci?
De ce imediat dupa industrializarea din perioada interbelica clima s-a racit in interval de 40 ani?
Problema incalzirii globale este o sursa de fonduri... si vedeti ce a hotarat UE...
3 euro de fiecare european (pe saptamana)...
In ultimii 150 de ani campul magnetic terestru a scazut in intensitate cu aproximativ 5%. Ceva in interiorul Terrei nu merge bine. Nimeni pana in prezent nu poate spune ca cunoaste modul de functionare al dinamului intern care genereaza campul magnetic. Exista insa doua teorii: prima (clasica) implica 3 aspecte - un nucleu solid, o manta lichida si rotatie; cea de-a doua teorie, mult mai indrazneata, presupune ca interiorul Terrei are nucleu lichid, fiind un reactor nuclear de fisiune. In ambele cazuri exista transfer de caldura intre interior si suprafata.
Cum campul magnetic a scazut, si cum miscarea de rotatie a Terrei nu s-a incetinit, rezulta ca ceva in interior dezordoneaza convectia relativ stabila din interiorul magmei. Intr-un ibric pus pe foc, daca va uitati, vedeti o miscare circulara din zona flacarii catre suprafata si inapoi, pana la un punct: cand apa din ibric fierbe - atiunci apar celule mici de convectie locala, foarte dezordonate. Celule de convectie dezordonata inseamna transfer masiv de caldura insa sensuri de rotatie diferite de la o celula la alta, ori sensurile de rotatie cumulate se pare ca genereaza liniile de camp.
Concluzia este ca e posibil ca CO2 sa nu aiba nici o legatura cu incalzirea, ci ca sursa caldurii sa fie in adancul pamantului, dar pentru aceasta trebuie puse cap la cap date adunate in domenii ce par disjuncte, inclusiv din arheologie: oalele de lut, inainte de a fi arse, pentru ca erau moi, au permis alinierea particulelor metalice dupa liniile de camp - pe baza masurarii procentului de particule orientate se poate determina intensitatea camului magnetic cu milenii in urma.
Si mai spun ce am mai spus: vaporii de apa au o contributie de 20 de ori mai mare decat cea a CO2, atat timp cat nu cristalizeaza sub forma de nori. Norii se formeaza in momentul in care apa incepe sa cristalizeze in jurul unor centri de cristalizare ce pot varia de la
Apoi, cu acelasi scepticism cititi si criticile acestui documentar aici http://www.durangobill.com/Swindle_Swindle.html
La desert puteti incerca si documentarul despre intunecarea globala (Gobal Dimming) aici http://www.incalzireaglobala.org/. Va las sa cautai mai departe ce e adevarat si ce e fals in toate cele de mai sus.
Daca acest fenomen al incalzirii globale ar fi o pacaleala ar fi putut fi stopat demult. Jucatori ec. grei au tot interesul sa se intample asta. Si totusi masuri de limitare a fenomenului de genul celei din articol se produc...
Probabil exista si alte fenomene in joc. Insa inclazirea globala e un fapt. Iar din ce se stie pana acum datele cele mai pertinente sunt in sensul ca incalzirea globala e cauzata de efectul de sera iar acesta de CO2, pe care oamenii prin arderea combustibililor fosilli si defrisarea paadurilor il aduc la niveluri tot mai ridicate.
Asteptam pana sa descoperim "adevarata cauza" pentru a face ceva, necrezand niciodata nimic, si probabil ne vom trezi o populatie de sceptici intr-un mare desert in cateva zeci de ani sau facem ceva bazat pe ce stim pana acum, si ajustam daca e cazul si e posibil pe parcurs. Acestea sunt alternativele. Eu o aleg pe cea de-a doua.
Planul a fost de la inceput altul si pregatit din timp: lansam o idee, o coacem la foc mic cativa ani pana le intra la toti frica in oase, apoi o servim pe tava ca pe o bomba dupa care venim si cu solutia: mai scoateti niste bani din buzunar dragi contribuabili. Punct ochit, punct lovit!
A dracu' inginerie mai inventa si creierul asta umano-european!
Ca deh, intoxicarea in societate e mare cand nu mai ai si alte surse de informare. Ca nu degeaba zisera rusii si chinezii la unison (asta pentru cine i-a auzit) ca incalzirea globala se datoreaza intensificarii activitatii solare si nu activitatii umane. Cum de altfel ar fi putut poluarea de pe Terra sa reduca calota glaciara de pe Marte (fapt confirmat atat de astronomii americani cat si de cei europeni)?
Dar cand interesul economic o cere... Ca deh, beneficiile sunt multe: taxe si impozite in plus ca altfel ne coacem. Iar nevricos cum e europeanul face pandaxie. Iar din pandaxie da in ipohondrie si scoate banul din buzunar. Uff, coane Leonido!
Cu toate ca tind sa cred ca variatii minore ale stabilitatii miscarilor interne Terrei afecteaza atat campul magnetic cat si clima, sustin faptul ca omenirea trebuie sa isi REDUCA CONSUMUL IRATIONAL de resurse si poluarea planetei. Fiecare din noi consuma inutil extrem de multe resurse: de la carburanti la ambalaje, de la energie electrica la apa. Schimbatul becurilor cu cele economice, sortarea gunoiului, reciclarea, refolosirea lucrurilor in casa (in locul aruncatului la gunoi) TREBUIE sa devina norme de conduita, modul de a ne respecta copiii si nepotii.
Iar la incheiere, va spun ca avem niste prieteni in SUA, a caror casa consuma anual 39 MW.
Insa de aici si pana la interesul economic al anumitor cercuri care creaza probleme numai ca sa mai stoarca un ban, e cale foarte lunga.
Ca sa reducem incalzirea globala trebuie sa trecem pe biocombustibili. Haidade! De parca arzand biocombustibili, adica ulei de rapita printre altele, in loc de petrol, nu producem tot CO2-ul pe care-l tot acuzam atata de incalzirea globala?
Adevarul despre biocombustibili este ca "rezolva", ca sa spunem asa, problema petrolului care este pe terminate, dar nicidecum ca ar reduce emisiile de CO2.
Baroso, barosane, ce ne mai pregatesti?
FALS !!!
1) Planta absoarbe doar 10% din carbonul sau din atmosfera. Restul de 90% este absorbit din sol.
2) La prelucrarea petrolului, pentru obtinerea de combustibili, pierderea tehnologica este de circa 3%. La prelucrarea plantelor pierderile sunt de 30 - 45%.
3) Pentru a avea destule plante pentru asigurarea necesarului de combustibili, va trebui sa le plantam si pe Luna si Marte, pentru ca suprafata Terrei este neincapatoare.
4) Pentru a avea loc de plante pentru combustibili, este defrisata PADUREA, adica exact generatorul de oxigen.
Trebuie sa fii nebun sa sustii biocombustibilii.
Atmosfera planetei Marte este 95% CO2, la o presiune medie la suprafata de doar 1% fata de Terra. Pe Marte insa temperatura medie fiind de -60*C, minima de -140*C si maxima de +20*C. Contributia CO2 la efectul de sera, in densitatea actuala este infima.
la plata, ca nu cumva sa ne lase cu ochii in soarele
aburit de emiliile lor CO2 si sa se mute spre alte zari, si mai cenusii. Ca intotdeauna, iar scot bani din buzunar cei mici si multi, ca sa repare stricaciunea decisa la varfuri. As propune ca acest aport la mediu sa nu fie unitar, ci in functie de venit individual sau profit de firma. "Europa nu vrea sa fie dura", dar nu trebuie sa fie nedreapta fata de cetatenii ei fara lobby pe arginti.
Cineva pe aceasta lista spune ca nu doreste sa devina un ignorant pentru ca daca toti vor astepta gasirea cauzelor reale ale fenomenului, vom sfarsi ca o masa moarta de foame intr-un desert. Sunt intru totul de acord, dar inainte de a lua un plan de actiune ceea ce am scris eu, pentru cei rationali, reprezinta un mic punct de reflectie in urma caruia fiecare poate decide.
Inainte insa de a abandona masina clasica pentru cea cu biocombustibili, am sugerat ca fiecare dintre noi sa aiba ca plan de masuri personale urmatoarele:
1) De departe cea mai importanta: MICSORAREA CONSUMULUI, adica economia (cum se spunea in comunism).
2) RECICLAREA: nu e nici o rusine sa sortezi gunoiul si sa il duci la centre de colectare. Eu asa fac in fiecare a doua vinei din luna (aici la Praga).
3) PLANUL FAMILIAL: doi copii de famile ajung.
4) Pe cat posibil REGENERAREA RESURSELOR: plantarea unui pom, etc. La acest capitol si eu sunt deficitar.
Iar dupa cum veti vedea, acesti pasi sunt de fapt REDUCEREA POLUARII si nu un plan de masuri impotriva incalzirii. Ei sunt o abordare pragmatica, simpla a unei VIETI CIVILIZATE, bazata pe respect fata de semeni si fata de generatiile viitoare.
Sa fim serios aceasta taxa nu va reduce deloc incalzirea globala e doar un mod de mai extrage bani din banii nostrii.
Traim intr-o epoca instrustrializata pana in maduva oaselor. Fara energie chiar si aparatorii mediului vor murii de foame "direct sau indirect".
QED, ca in demonstratiile matematice!