In ciuda faptului ca sase companii au cumparat pachete de studii seismice cu privire la Marea Ionica si Creta, doar doua si-au manifestat interesul pentru a realiza prospectiuni pentru petrol si gaze naturale in regiunile respective. Desi Compania Elena de Administrare a Hidrocarburilor avea asteptari mult mai mari, au fost depuse doar doua candidaturi pentru cele doua licitatii care priveau "concesionarea dreptului de prospectare si exploatare a hidrocarburilor din zonele maritime de la vest si sud-vest de Creta" si "concesionarea dreptului de prospectare si exploatare a hidrocarburilor in regiunea maritima a Greciei de Vest, Marea Ionica", potrivi Rador, care citeaza Iefimerida.

Cele doua candidaturi depuse, cate una pentru fiecare licitatie, sunt din partea consortiului Total-ExxonMobil-Hellenic Petroleum pentru regiunea maritima situata la vest si sud-vest de Creta si din partea consortiului Repsol-Hellenic Petroleum pentru Marea Ionica.

O surpriza o constituie colaborarea dintre Hellenic Petroleum si compania spaniola Repsol, care a fost de acord sa intre in perimetrele terestre ale Energean Oil & Gas la Ioannina si Etolia-Akarnania, obtinand 60% din concesiuni si preluand rolul de administrator.

Este interesant si faptul ca firma italiana ENI nu a manifestat interes si se presupune ca acest fapt are legatura cu evolutia prospectiunilor din perimetrul 3 al Zonei Economice Exclusive a Ciprului. ENI era inclusa pe lista companiilor care pe toata durata licitatiei au aratat un interes puternic, a participat la prezentari, a cumparat pachete de studii seismice si a lasat impresia ca va depune oferta.

Totusi, prezenta a trei mari companii internationale care au depus oferte, adica a ExxonMobil, Total si Repsol, transmite un mesaj puternic cu privire la perspectivele pietei grecesti.

Pasul urmator este evaluarea ofertelor de catre Compania Elena de Administrare a Hidrocarburilor care in continuare va realiza raportul aferent catre ministrul mediului si energiei pentru declararea candidatului eligibil pentru regiunile concesionate.