Actionarii Romgaz au aprobat o crestere firava de 2,2% a participatiei la un zacamant de gaze de 32 miliarde mc din Marea Neagra, in timp ce partenerul sau Lukoil isi creste cota pana la 87,8%

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 8 martie 2018, 14:18 Economie | Energie


Actionarii Romgaz au aprobat miercuri cresterea cotei de participare a companiei in perimetrul de explorare-dezvoltare-productie EX-30 Trident situat in Marea Neagra de la 10% la 12,2%. Cota aditionala de 2,2% poate fi obtinuta prin transfer cu titlu gratuit de la partenerul PanAtlantic, care se retrage din blocul Trident. Insa, cea mai mare parte, adica 15,8%, din cota pe care o detinea PanAtlantic, va fi oferita companiei Lukoil Overseas, tot cu titlu gratuit, care va ajunge sa detina astfel o participatie de 87,8%. Practic, dupa ce PanAtlantic a renuntat la cota de 18% din perimetrul EX-30 Trident, vor mai ramane doar doi parteneri: Lukoil cu 87,8% si Romgaz cu doar 12,2%.

"Lucrarile executate au evidentiat o acumulare -LIRA-avand un volum de resurse contingente de cca. 32 miliarde mc, precum si existenta altor prospecte care cresc substantial potentialul de hidrocarburi al perimetrului", se arata intr-un referat al companiei. Cele 32 miliarde metri cubi de gaze sunt echivalentul consumului in Romania pe trei ani.

Vanco Internationale este o companie americana, insa potrivit unor informatii din 2011, manageri ai Lukoil controlau 30% din participatiile acesteia. Vezi aici.

Vezi documentul atasat

Potrivit acestuia, marirea cotei este justificata de faptul ca Romgaz doreste sa isi consolideze portofoliul de resurse si rezerve pentru a crea cadrul unei dezvoltari sustenabile a companiei si de rezultatele preliminare obtinute in urma lucrarilor de explorare desfasurate in perioada 2012-2017 in cadrul perimetrului Trident.

In iulie 2010, Lukoil Overseas Atash B.V. impreuna cu compania Vanco International Ltd. au fost declarate castigatoarele licentei cu explorare-dezvoltare-exploatarea zacamintelor de hidrocarburi in perimetrele EX-29 Est Rapsodia si EX-30 Trident, situate in apele teritoriale ale Romaniei din Marea Neagra in urma rundei X de licitatie, organizata de Agentia Nationala de Resurse Minerale in anul 2009.

Acordul petrolier pentru concesiunea perimetrului EX-29 Rapsodia si EX-30 Trident a fost aprobat in octombrie 2011 de catre Guvernul Romaniei. Atunci, cotele de participatie ale titularilor concesiunii erau de 80% pentru Lukoil Overseas si de 20% pentru Vanco International Ltd.

La data de 19 iulie 2012, Romgaz a semnat un acord de achizitie cu companiile Lukoil Overseas Atash BV si Vanco International Ltd. (devenita ulterior PanAtlantic), devenind co-titular de acord petrolier pentru desfasurarea de operatiuni petroliere in perimetrele Ex-29 Est Rapsodia si EX-30 Trident din platforma continentala a Marii Negre, obtinand o cota de participare de 10% din drepturile si obligatiile celor doua perimetre mentionate.

La aceeasi data, Romgaz a semnat impreuna cu cele doua companii si un amendament la acordurile de operare in comun (denumit JOA). Printr-un ordin din septembrie 2012, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat transferul unei cote de 10% din fiecare concesiune catre Romgaz. Astfel, cotele de participatie au fost impartite astfel: 72% Lukoil Overseas, 18% Vanco International, 10% Romgaz.

In perimetrul EX-30 Trident, incepand cu noiembrie 2011 s-a derulat pe o perioada de trei ani de explorare obligatorie. In perioada noiembrie 2014-noiembrie 2016 a avut loc o a doua faza de explorare.

Una dintre cele doua sonde sapate, Lira-1X, este creditata ca descoperire de gaze naturale cu resurse contingente de aproximativ 32 miliarde metri cubi. Cealalta sonda, Daria- 1X a fost abandonata din cauza lipsei perspectivelor in hidrocarburi.

In prezent se afla in derulare prima parte a extinderii perioadei de explorare. Extinderea perioadei de explorare pana la data de 3 mai 2018, a fost aprobata in baza unei adrese ANRM din octombrie 2016.

Dupa actuala extindere a perioadei de explorare, in baza unui program de lucrari asumat de co-titularii acordului petrolier, se va depune la ANRM o solicitare pentru o noua extindere a perioadei de explorare in limita a inca 3,5 ani (perioada maxima de explorare poate fi de 10 ani).

Conform acordului de operare in comun, o parte poate sa iasa din asociere si din acordul petrolier prin vanzarea cotei-parti pe care o detine sau prin renuntare, cu titlu gratuit, in favoarea celorlalte parti. Pe 21 decembrie 2017, PanAtlantic a trimis notificare de retragere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1572 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  ANRM si ANRE DOUA INstitutii INUTILE (Joi, 8 martie 2018, 14:28)

  un domn [utilizator]

  si populate cu Paviani !
 • +7 (9 voturi)    
  PSD (Joi, 8 martie 2018, 14:34)

  levierul [utilizator]

  Romgaz a fost fortat sa plateasca dividente pe cand Lukoil a fost ajutat sa scape de sechestru instituit sub suspiciunea evaziunii fiscale.
  Forta PSD. Romani adevarati care nu isi vand tara!
 • +8 (8 voturi)    
  Diferenta 2,2 -87,8 % este in jebul l'u Sterling . (Joi, 8 martie 2018, 14:38)

  Plagarus [utilizator]

  .... Popescu Tariceanu ?!
  Romgazul atata poate,dupa ce a fost devalizat de PSD.
  Cinci din cele 11 din Marea Neagra se afla in zona castigata de Romania in procesul de la Haga.
  Durata acordurilor petroliere este de 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de 15 ani in situatia descoperirii si exploatarii unor zacaminte.
  32 de miliarde de metri cubi de gaze sunt în zăcământul Lira care face parte din perimetrul Trident.
  Pentru perimetrele Trident, perdanţii licitaţiei au fost Repsol şi asocierea Exxonmobil & OMV Petrom & Romgaz.
 • +1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 martie 2018, 14:54)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Nu te mai forta sa apari o prostie ! (Joi, 8 martie 2018, 15:59)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui

   Faptul ca Romgaz ca si Transgaz nu au fonduri pentru investitii se datoreaza politicii criminale a PSD.
  • +3 (3 voturi)    
   Bine,dar la mine-n curte am conditii mai bune !!! (Joi, 8 martie 2018, 16:11)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui

   Datorita neactualizarii Cadastrului minier, a Cărții miniere și a Cărții petroliere,la încheierea licențelor miniere/ acordurilor petroliere nu se va cunoaste situația reală privind perimetrele concesionate,
   69 de acorduri petroliere nu au aprobarea Guvernului RO,fiind astfel încălcate dispozițiile legale.
   14 acte adiționale la acordurile petroliere de concesiune au fost aprobate doar de către președintele ANRM si fara a fi prevăzută o clauză privind constituirea de garanții financiare pentru executarea de către titulari a programelor minime de lucrări obligatorii,ca măsură asigurătorie în favoarea ANRM în cazul în care titularii acordurilor nu realizează aceste lucrari obligatorii !!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  "actionarii Romgaz" (Joi, 8 martie 2018, 21:29)

  Stefan534324 [utilizator]

  cine sunt actionarii Romgaz? Cumva statul roman, cu o majoritate absoluta?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by