Comisia Europeana a deschis luni o investigatie aprofundata pentru a evalua daca diferitele masuri de sprijin public acordate de autoritatile romane producatorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate intreprinderilor aflate in dificultate, potrivit unui comunicat al Comisiei. Pe 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare in valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane lei) producatorului de energie CE Hunedoara, care se afla intr-o situatie de dificultate financiara inca din 2013. Insa, CE Hunedoara trebuia sa puna in aplicare un plan de restructurare pentru a de veni viabil si, de asemenea, sa ramburseze 6 milioane euro.

Complexul Energetic HunedoaraFoto: AGERPRES

In contextul respectivei decizii, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare in termen de sase luni. In plus, printr-o decizie separata, publicata la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat ca CE Hunedoara trebuia sa ramburseze circa 6 milioane euro, suma aferenta ajutorului de stat incompatibil.

Normele UE privind ajutoarele de stat ii permit statului sa intervina in sprijinul unei intreprinderi aflate in dificultate financiara numai in conditii specifice si solicita, in special, ca respectiva intreprindere sa faca obiectul unui plan de restructurare solid, care sa asigure restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, faptul ca respectiva intreprindere contribuie la costurile aferente restructurarii sale si ca orice eventuale denaturari ale concurentei sunt limitate.

In acest stadiu, Comisia nu este convinsa ca planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a intreprinderii fara ca acesteia sa i se acorde in continuare un ajutor de stat.

In primul rand, CE Hunedoara a intrat in procedura de insolventa in 2016 (suspendata in prezent), cu datorii de peste 500 de milioane euro fata de diferite organe de stat. In aceasta suma intra o parte din imprumutul pentru salvare acordat de Romania intreprinderii CE Hunedoara in 2015, un imprumut menit sa finanteze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum si imprumuturi suplimentare in valoare de circa 73 de milioane euro, pe care Romania le-a acordat CE Hunedoara incepand cu 2015 pentru a mentine intreprinderea pe linia de plutire.

In al doilea rand, planul de restructurare nu prevede o contributie perceptibila din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare si nici masuri menite sa limiteze posibilele denaturari ale concurentei ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului.

Comisia isi va continua investigatiile pentru a afla daca preocuparile sale initiale se confirma. In acelasi timp, Comisia va continua sa colaboreze indeaproape cu autoritatile romane pentru a gasi o solutie viabila pentru activele CE Hunedoara prin care sa se asigure ca aceasta intreprindere continua sa furnizeze energie electrica, sa diminueze costurile suportate de consumatori si sa limiteze sarcina suportata de contribuabilii romani.

Deschiderea unei investigatii ofera partilor terte interesate posibilitatea de a prezenta observatii si nu anticipeaza rezultatul acesteia.

CE Hunedoara este un producator roman de energie electrica si termica detinut de stat, care exploateaza, de asemenea, minele de carbune superior pentru a-si alimenta centralele electrice. Cu sediul la Petrosani, in judetul Hunedoara, CE Hunedoara detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania si are circa 6.600 de angajati. CE Hunedoara a fost constituita in 2012 cu activele detinute anterior de catre alte intreprinderi detinute de stat, aflate in situatie de insolventa si lichidate (Electrocentrale Paroseni si Electrocentrale Deva, precum si, intr-o faza ulterioara, Compania Nationala a Huilei S.A. Petrosani). Aceasta a inregistrat pierderi incepand cu anul 2013, iar in ianuarie 2016 a intrat in procedura oficiala de insolventa in temeiul legislatiei romane. Intre timp, procedura de insolventa a fost suspendata pana la solutionarea unei cai de atac formulate de catre sindicate in fata unei instante regionale din Romania.

Intreprinderile aflate in dificultate financiara pot beneficia de ajutoare de stat daca indeplinesc anumite conditii. Se poate acorda un ajutor pentru o perioada de 6 luni, numit ajutor pentru salvare. Dupa aceasta perioada, ajutorul trebuie sa fie rambursat. In caz contrar, trebuie notificat Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul sa poata fi aprobat . Planul trebuie sa asigure faptul ca intreprinderea isi restabileste viabilitatea fara niciun alt sprijin din partea statului, ca aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare si ca denaturarile concurentei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor masuri de compensare.