Vanzarea a 51% din actiunile pe care KazMunaiGas Kazahstan le detine la KMG International, fostul Rompetrol Group, catre chinezii de la CEFC, a fost amanata pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit Reuters. Aceasta amanare are loc in contextul in care Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC), ar fi investigat pentru presupuse delicte economice.

CEFC ChinaFoto: cefceurope

"Consideram ca toate declaratiile recente din in presa cu privire la CEFC nu afecteaza termenii vanzarii si contractul de cumparare. Ambele parti sunt inca pe deplin angajate sa incheie tranzactia in viitorul apropiat (...)Acordul de a vinde o participatie de control de la KMG International catre CEFC nu este inchis definitiv, din cauza obligatiilor ramase, care urmeaza sa fie finalizate pana la 30 iunie 2018", a transmis KazMunaiGas Kazahstan, potrivit Reuters. KazMunaiGas nu a precizat despre ce obligatii este vorba.

Reamintim ca CEFC se afla in proces de preluare a 51% din fostul Rompetrol Group de la KazMunayGas Kazahstan. In decembrie 2016, KazMunayGas Kazahstan a semnat, la Bucuresti, acordul cu CEFC pentru vanzarea a 51% din actiunile KMG International, fostul Rompetrol Group, care detine pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare.

Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC) din Shanghai, companie acuzata ca a mituit lideri africani, in schimbul unor favoruri pentru afaceri, a fost arestat in China, la inceputul acestei luni, potrivit The Observer, citat de Rador. Arestarea lui Ye in China a fost ordonata direct de catre presedintele Xi Jinping, conform South China Morning Post. In legatura cu acest caz, pe 21 noiembrie 2017, a fost arestat, la New York, un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho, fiind acuzat ca a luat parte la o schema de mituire a presedintelui Ciad si a unui membru din Guvernul Ugandei in schimbul unor contracte pentru compania chineza CEFC. Recent, CEFC a fost pusa sub juridictia statului chinez.

CEFC e acuzata ca a oferit o mita de 2 milioane de dolari presedintelui Ciadului, Idriss Deby, in schimbul obtinerii unor valoroase drepturi petroliere, iar lui Kutesa i-ar fi dat 500.000 de dolari pentru o afacere cu energie in sectorul petrolier al Ugandei, care este in curs de afirmare. Kutesa era la acea data presedinte al Adunarii Generale a ONU. Kutesa a negat ca ar fi primit orice astfel de mita. Arestarea lui Ye pune lumina reflectoarelor pe modul in care compania lui isi derula afacerile.

"Ho i-a facut de asemenea ministrului ugandez de externe [...] cadouri si promisiuni privind beneficii viitoare, inclusiv oferindu-se sa imparta profiturile unei potentiale societati cu capital mixt din Uganda implicand compania energetica si firme detinute de familiile ministrului de externe al Ugandei si presedintelui Ugandei", se afirma intr-un comunicat din 20 noiembrie 2017 al Departamentului de Justitie al SUA.

In februarie, instanta americana a refuzat luni sa elibereze pe cautiune un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho. Vezi aici mai multe amanunte.

Ye a infiintat CEFC in 2002, cand avea in jur de 25 de ani, iar din 2015 compania a cheltuit cel putin 1,7 miliarde de dolari pentru achizitionarea unor afaceri din domeniul energetic in Romania, Emiratele Arabe Unite, Rusia si Ciad, potrivit South China Morning Post. Recent, CEFC a fost pusa sub juridictia statului. Shanghai Guosheng Group, o societate de investitii controlata de guvernul municipal din Shanghai, a preluat conducerea si operatiunile zilnice ale CEFC China Energy, potrivit South China Morning Post.

In decembrie 2016 a fost semnat acordul intre KMG si CEFC privind vanzarea pachetului de 51% din actiunile Grupului KMGI, care detine si desfasoara activitati de rafinare, comercializare si distributie titei si produse petroliere prin reteaua proprie de benzinarii Rompetrol in Romania, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum si prin intermediul partenerilor sai din regiunea Marii Negre. Vezi aici mai multe amanunte.