Gazprom a inceput sa demonteze si sa inghete sute de kilometri din gazoductul care transporta gaz pe teritoriul rus catre segmentul maritim al proiectului Turkish Stream. Acest lucru insemna ca holdingul si-au pierdut speranta ca intr-un viitor previzibil vor transforma gazoductul intr-un export de amploare catre Europa, comenteaza publicatia Finanz.ru. Stirea a fost data publicitatii de Agentia Interfax, conform careia, din cauza reducerii planurilor initiale cu privire la capacitatea Turkish Stream, de la 63 la 15,75 de miliarde de metri cubi pe an, s-au dovedit a fi inutili 506 km de conducte, potrivit Dnevnik, citata de Rador.

Acestea fac parte din Coridorul Sudic al Gazului, care a fost proiectat pentru South Stream. Dar acum incepe demontarea sau conservarea catorva segmente, pentru ca dupa redirectionarea lor pentru deservirea Turkish Stream, in locul celor patru conducte initiale cu Ankara, a fost negociata o conducta si una conditionat de faptul ca UE a dat garantii depline ca vrea sa primeasca combustibil prin aceasta si va construi o infrastructura in contrapartida si ii va da statut de proiect special pentru Uniune.

Schimbarea afecteaza conducte montate de-a lungul traseului Pochinki-Anaka in regiunea Rostov, Volgograd si Saratov, precum si in regiunea Krasnodar, dar si lichidarea statiei de masurare "Morshanskaya." Sunt sistate lucrarile de constructie din seria de statii de comprimare a gazului Russkaja, Kazachiya si Korenovskaya pana "la luarea unei decizii pentru realizarea acestor proiecte", se arata in documentele citate de Gazprom.

Acestea au devenit cunoscute datorita faptului ca firma a anuntat in mod public colectarea de oferte pentru elaborarea documentatiei pentru lichidarea si conservarea obiectivelor enumerate. In raportul pe anul 2016, Gazpom a raportat ca exista o constructie nefinalizata de aproape 46 de miliarde de ruble in aceasta regiune. Instalarea conductelor subacvatice de-a lungul Marii Negre continua pe doua trasee, dar partea turca nu a permis ca a doua sa aiba o portiune terestra, dupa iesirea pe coasta.

La Moscova este tot mai puternic sentimentul ca este din ce in ce mai probabil ca Gazprom sa ramana cu un proiect de miliarde de dolari, care din nou livreaza doar pentru nevoile Turciei, iar a doua conducta nu duce nicaieri, a comentat analistul de la ￯Fitch￯, Dmitri Marinchenko. El mai spune ca fara permisiunea turca nu se poate face ruta punctual, nu este inca clar cine va fi proprietarul si operatorul si daca Ankara va avea pretentia de a primi taxe de tranzit si in ce valoare.