Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a revenit la putere nominală în dimineață zilei de 26 martie 2018. Reamintim că duminică Puterea Unității 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost redusă la 55% (aproximativ 300 MW) pentru înlocuirea unui rulment la motorul unei pompe de condensare. Decizia a venit la numai câteva ore după oprirea controlată a Unității 1 de la Cernavodă din cauza unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei. Astfel, duminică, centrala a funcționat doar cu o Unitate, dar și aceea la jumătate din capacitate.

Centrala de la CernavodaFoto: AGERPRES

Reducerea de putere a Unității 2 CNE Cernavodă a fost cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensat, din partea clasică a centralei, informează Nuclearelectrica.

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă a fost conectată la Sistemul Energetic Național și a funcționat la o putere de aproximativ 300 MW.

Aceste manevre operaționale sunt normale și fac parte din activitatea operațională. Reducerile de putere nu au niciun impact asupra securității nucleare sau operării reactorului, întrucât acesta rămâne conectat la Sistemul Energetic Național (“SEN”) și funcționează normal, cu îndeplinirea tuturor funcțiilor de securitate nucleară.

Nuclearelectrica susține că reducerea de putere a Unității 2 și lucrările de remediere nu au avut impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurător, acestea fiind realizate în funcție de specificațiile și procedurile centralei.

Citește și Probleme în lanț la Nuclearelectrica. Dupa oprirea controlata a Unității 1 de la Cernavodă, și puterea Unității 2 a fost redusă la 55%