Ofertele de cumpărare a unui pachet de acțiuni de 66% din cadrul DESFA, transportatorul de gaze din Grecia, ar urma să fie deschide până la sfârșitul acestei săptămâni, scrie presa elenă. Reamintim că au depus oferte angajante două consorții, iar unul dintre ele are ca parteneri transportatorul român de gaze Transgaz, firma spaniolă Reganosa și Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Dacă diferența de preț dintre cele două oferte este mai mică de 15%, va exista o a doua rundă de ofertare.

DESFAFoto: Enikonomia.gr

Dacă diferența de preț este de peste 15%, va câștiga automat consorțiul care a oferit prețul cel mai mare, fără a mai exista o a doua rundă. Potrivit publicației Enikonomia.gr, prețurile ar putea depăși cu mult 500 de milioane de euro. Aceasta în condițiile în care într-o primă tentativă de privatizare, din 2013, grupul SOCAR din Azerbaidjan a oferit 400 de milioane de euro pentru pachetul de 66% de la DESFA. Ulterior, negocierile cu SOCAR au eșuat.

În urmă cu o lună, un consorțiu condus de compania spaniolă Reganosa, din care face parte și compania românească de stat Transgaz, a depus oferta angajantă pentru achiziția participației de 66% în cadrul DESFA, transportatorul de gaze din Grecia. Din consorțiu mai face parte și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), aceasta anunțându-și intenția de a intra în consorțiu cu doar câteva zile înainte de termenul limită de depunere a ofertelor.

Acest consorțiu concurează cu un alt consorțiu compus din compania italiană Snam, compania spaniolă Enegas și compania belgiană Fluxys. Inițial, din acest consorțiu făcea parte și compania olandeză Gasunie, însă în mod surprinzător s-a retras cu câteva zile înainte de depunerea ofertei.

Actionarii transportatorului de gaze Transgaz au aprobat pe 19 ianuarie asocierea cu Regasificadora del Noroeste S.A. (Reganosa) din Spania în vederea participării în etapă a două a procesului de achiziție a participației de 66% în cadrul DESFA, transportatorul de gaze din Grecia. Transgaz a mai încercat în vara să participe la procesul de privatizare împreună cu GRTgas SĂ, operatorul de transport al gazelor din Franța, însă asocierea nu a fost calificată în etapă depunerii unei oferte angajante.

În data de 26 iunie 2017, Fondul elen pentru dezvoltarea activelor a transmis părților interesate invitația la depunerea unei scrisori de manifestare a interesului pentru achiziția unei participații de 66% în cadrul DESFĂ. În acest scop, Transgaz și GRTgaz SĂ au încheiat în luna august un acord privind participarea comună la achiziția participației, însă nu a fost calificată mai departe.

Pe 22 septembrie, Fondul elen a anunțat calificarea în etapă a două a procedurii de achiziție, pe de o parte, a Regasificadora del Noroeste S.A. și, pe de altă parte, a unui consorțiu format din Snam S.p.A/Enagas Internacional S.L.U/Fluxys S.A/N.V. Nederlandse Gasunie.

În acest context, Transgaz a demarat negocierile cu distribuitorul de gaze spaniol Regasificadora del Noroeste S.A. (Reganosa) și a semnat un acord de confidențialitate pentru a accesa, în condițiile stabilite de fondul elen, anumite informații despre activele DESFĂ. De asemenea, cele două companii au încheiat un memorandum de înțelegere pentru stabilirea unor principii generale legate de analiză oportunității depunerii unei oferte angajante, se mai arată în documentul Transgaz.

Reganosa administrează propriul sau terminal LNG și administrează o parte din conductele de gaze din Spania și are o prezența extinsă pe 3 continente. Recent, a preluat administrarea stației de gazeificare din Malta.