Germania a înlăturat marți ultimele obstacole pentru construcția și exploatarea în apele sale teritoriale a gazoductului Nord Stream 2, un proiect rusesc susținut de Berlin dar criticat de Uniunea Europeană, scrie AFP.

Traseul Nord StreamFoto: Wikipedia

Agenția maritimă si hidrografică a aprobat, după un studiu de impact de mediu și comercial, amplasarea a 31 de km de conducte pe fundul mării Baltice, în zona economică exclusivă a Germaniei, a precizat agenția, într-un comunicat.

"Suntem satisfăcuși ca toate premisele pentru tronsonul german (...) sunt astfel stabilite", a reacționat într-un comunicat separat Jens Lange, cadru de conducere de rang înalt in societatea Nord Stream 2 AG.

Controversatul proiect urmează încă să primească „în lunile următoare„ autorizațiile finale ale Rusiei, Finlandei, Suediei si Danemarcei, precizează comunicatul Nord Stream.

În centrul unei importante dispute între Moscova si Comisia Europeană, proiectul Nord Stream 2 vizează dublarea până la finele lui 2019 capacitățile fratelui său mai mare Nord Stream 1 și va permite trimiterea in Germania, în mod direct, a unei cantități și mai mari de gaz rusesc, prin marea Baltică și ocolind, deci, Ucraina.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat anul trecut ca acest proiect nu „prezintă pericole„ și va ajuta la „diversificarea surselor de aprovizionare„.

Unda verde germană vine la o zi după anunțarea unei expulzări masive de diplomați ruși de către țările occidentale, inclusiv de către Germania, după otrăvirea unui fost agent dublu rus în Marea Britanie.

De asemenea, această autorizare vine în ciuda sancțiunilor impuse Rusiei din cauza conflictului din Ucraina și anexarea Crimeii și în ciuda opoziției ferme a mai multor state din estul Europei, începâand cu Polonia.