Transportatorul de gaze naturale Transgaz Medias si compania ungara MOL au incheiat un memorandum de interconectare a retelelor de gaze pe ruta Arad-Szeged. Proiectul urmeaza sa fie finalizat in 2009 si va permite diversificarea surselor de alimentare cu gaze.

Viitoarea conducta va avea o lungime totala de 61,7 kilometri, din care sunt deja construiti 36,7 kilometri. Aceasta va permite Romaniei sa exporte gaze pe pietele externe si sa importe pe alta ruta decat cele doua conexiuni actuale cu Ucraina. In afara de parteneriatul cu MOL, Transgaz intentioneaza sa conecteze sistemul national de transport al gazelor si cu cel din Bulgaria.

Memorandumul incheiat prevede etapele ce trebuie parcurse de cele doua parti, astfel incat interconectarea sa fie realizata si pusa in functiune pana la finele anului 2009.

Reprezentantii companiilor Transgaz si MOL au reluat la sfarsitul anului 2007 discutiile referitoare la conducta de gaze Arad-Szeged. In cadrul discutiilor au fost clarioficate problemele comerciale si tehnice privind interconectarea retelelor de gaze pe ruta Arad-Szeged, partea maghiara dorind sa obtina un tarif de transport nereglementat pentru tronsonul amplasat pe teritoriul ungar.

Transgaz administreaza o infrastructura de transport a gazelor naturale cu o capacitate de circa 40 de miliarde de metri cubi pe an, din care peste 11.000 de kilometri sunt magistrale de transport. Compania este controlata de Ministerul Economiei si Finantelor.