Rada Supremă de la Kiev a adoptat, joi, un apel adresat parlamentelor și guvernelor lumii, precum și comunităţii de afaceri, în care subliniază inadmisibilitatea construcţiei gazoductului rusesc Nord Stream 2. Astfel, parlamentarii ucraineni îndeamnă comunitatea mondială să nu participe la pregătirea, finanțarea sau promovarea proiectului rusesc Nord Stream 2, potrivit Rador, care citeaza Korrespondent.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

În plus, Parlamentul de la Kiev solicită consultări între Guvernul Ucrainei și Comisia Europeană, pentru a preveni construirea conductei, în conformitate cu articolul 247 din Acordul de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană și articolul 6 din Tratatul de instituire a Comunității Energetice Europene.

Deputaţii ucraineni mai cer extinderea sancţiunilor asupra Gazprom și a afiliaților săi, ca urmare a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. Potrivit parlamentarilor ucraineni, intenția Gazprom de a implementa proiectul Nord Stream 2 va confirma monopolul absolut al Federației Ruse pe piața europeană a gazelor, iar consecințele acestui proiect vor depăşi aspectul comercial și al afacerilor interne din țările UE și vor conduce la o criză energetică, la destabilizarea economică și politică a întregii Europe