​​Un consorțiu format din compania italiana Snam, compania spaniola Enegas si compania belgiana Fluxys a depus cea mai mare ofertă pentru cumpărarea pachetului de 66% de la DESFA, transportatorul de gaze din Grecia. Cu toate acestea, agenția de privatizare a Greciei a cerut acestui consorțiu condus de Snam să-și imbunătățească oferta, relatează Reuters. La procesul de privatizare al DESFA a participat și un consorțiu în care partener este Transgaz, însă acesta ar fi făcut o ofertă mai mică.

DESFAFoto: Enikonomia.gr

Consorțiul format din Snam, Enegas și Fluxys ar fi oferit 535 milioane de euro, în timp ce consorțiul format din Transgaz, firma spaniolă Reganosa și Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar fi făcut o ofertă de 457 milioane de euro, potrivit presei elene.

Ministrul grec al Energiei, George Stathakis, a declarat că suma oferită de consorțiul condus de Snam a fost mai mare decât cea oferită de SOCAR, într-un alt proces de privatizare, care a eșuat în cele din urmă. Chiar și așa, statul grec solicită o îmbunătățire a ofertei.

"Ne așteptam, în orele urmatoare, la depunerea ofertei finale și finalizarea cu succes a ofertei", a declarat ministrul grec al Energiei, potrivit Reuters.

La sfârșitul lunii martie, agenția de privatizare din Grecia a desfăcut ofertele depuse de cele două consorții, însă a fost nemulțumită de prețuri. Astfel, le-a cerut investitorilor să-și îmbunătățească ofertele financiare. Ofertele îmbunătățite au fost deschise luni, 16 aprilie.

Agenția de privatizare din Grecia intenționează să încheie negocierile în luna aprilie, pentru a putea finaliza vânzarea până în iunie.

Într-o primă tentativă de privatizare, din 2013, grupul SOCAR din Azerbaidjan a oferit 400 de milioane de euro pentru pachetul de 66% de la DESFA. Ulterior, negocierile cu SOCAR au eșuat.

Acționarii transportatorului de gaze Transgaz au aprobat pe 19 ianuarie asocierea cu Regasificadora del Noroeste S.A. (Reganosa) din Spania în vederea participării în etapă a două a procesului de achiziție a participației de 66% în cadrul DESFA, transportatorul de gaze din Grecia. Transgaz a mai încercat în vara să participe la procesul de privatizare împreună cu GRTgas SA, operatorul de transport al gazelor din Franța, însă asocierea nu a fost calificată în etapă depunerii unei oferte angajante.

În data de 26 iunie 2017, Fondul elen pentru dezvoltarea activelor a transmis părților interesate invitația la depunerea unei scrisori de manifestare a interesului pentru achiziția unei participații de 66% în cadrul DESFA. În acest scop, Transgaz și GRTgaz SA au încheiat în luna august un acord privind participarea comună la achiziția participației, însă nu a fost calificată mai departe.

Pe 22 septembrie, Fondul elen a anunțat calificarea în etapă a două a procedurii de achiziție, pe de o parte, a Regasificadora del Noroeste S.A. și, pe de altă parte, a unui consorțiu format din Snam S.p.A/Enagas Internacional S.L.U/Fluxys S.A/N.V. Nederlandse Gasunie.

În acest context, Transgaz a demarat negocierile cu distribuitorul de gaze spaniol Regasificadora del Noroeste S.A. (Reganosa) și a semnat un acord de confidențialitate pentru a accesa, în condițiile stabilite de fondul elen, anumite informații despre activele DESFA. De asemenea, cele două companii au încheiat un memorandum de înțelegere pentru stabilirea unor principii generale legate de analiză oportunității depunerii unei oferte angajante, se mai arată în documentul Transgaz.