Termocentrala Mintia a rămas fără gaz metan din cauza unei datorii de 1,7 milioane de lei la Transgaz, a anunţat marţi preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, citat de Agerpres. În prezent centrala funcţionează doar pe cărbune, cu un singur cazan de abur din cele două ale unui grup energetic.

Termocentrala MintiaFoto: AGERPRES

"Este pentru prima oară în istoria Termocentralei Mintia când rămânem fără gaz metan. Datoria către Transgaz nu este foarte mare şi se poate achita cu banii obţinuţi din vânzarea producţiei de energie electrică pe două-trei zile. De asemenea, trebuie menţionat faptul că nu avem datorii la furnizorul de gaz metan, plata către compania Romgaz fiind făcută în avans", a declarat, pentru AGERPRES, liderul sindical.

Acesta a mai spus că lipsa alimentării cu gaz metan a centralei electrice ar putea pune în pericol siguranţa funcţionării cazanului de la grupul energetic, dar şi alimentarea cu apă caldă şi căldură a circa 7.000 de apartamente din municipiul Deva.

"În prezent, termocentrala asigură agent termic pentru oraş, dar orice sincopă în alimentarea cazanelor cu cărbune va avea, ca primă consecinţă, oprirea căldurii şi a apei calde în municipiul Deva. Stocul actual de cărbune asigură funcţionarea termocentralei pentru trei zile", a precizat Iştoc.

În acest context, liderul sindical a apreciat că este nevoie de găsirea unei soluţii din partea Ministerului Energiei în vederea realimentării cu gaz metan a Termocentralei Mintia.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) asigură 5% din totalul producţiei naţionale de energie, fiind cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a ţării.

Din cadrul CEH fac parte minele de huilă Livezeni, Lonea, Lupeni şi Vulcan, împreună cu termocentralele Mintia şi Paroşeni.