O controversată centrală nucleară plutitoare, construită de Rusia, poreclită de ecologişti "Titanicul nuclear", a pornit în prima sa călătorie pe mare. Centrala Akademik Lomonosov a fost scoasă de la şantierul naval din Sankt Petersburg, unde a fost construită. Potrivit proprietarului său, compania energetică de stat Rosatom, centrala va traversa Marea Baltică, la o bază din Murmansk, scrie The Independent, citat de Rador.

Akademik LomonosovFoto: youtube.com

Centrala plutitoare, prima de acest fel din lume, va fi apoi încărcată cu combustibil nuclear, înainte de a fi remorcată în portul arctic Pevek, în vara anului 2019, unde va fi pusă în funcţiune. Proiectul Rosatom a fost criticat de grupurile de mediu, printre care Greenpeace, care au numit-o "Cernobîlul plutitor" şi "Titanicul nuclear".

Expertul nuclear de la Greenpeace pentru Europa Centrală şi de Est, Jan Haverkamp, a declarat că, deşi planurile iniţiale de testare la Sankt Petersburg au fost anulate, centrala Lomonosov reprezintă în continuare o ameninţare pentru mediu. "A testa un reactor nuclear într-o zonă dens populată, cum ar fi centrul oraşului Sankt Petersburg este un gest iresponsabil, cel puţin", a spus el. "Cu toate acestea, mutarea testării acestui "Titanic nuclear " departe de ochii publicului nu o va face mai puţin periculoasă. Reactoarele nucleare care răspândite în jurul Oceanului Arctic vor constitui o ameninţare şocant de evidentă pentru un mediu fragil, care este deja supus unei presiuni enorme din partea schimbărilor climatice. Această aventură periculoasă nu este doar o ameninţare la adresa Arcticii, dar şi a altor regiuni dens populate sau vulnerabile".

Lomonosov este concepută pentru a produce energie în regiunile îndepărtate din nordul şi estul extrem ale Rusiei. Rosatom declară că reactorul este capabil să genereze suficientă energie pentru un oraş de până la 100.000 de oameni. Construcţia unei a doua centrale plutitoare este de aşteptat să înceapă în 2019, iar mass-media ruse de stat scriu că unităţile ar putea fi comercializate şi în alte ţări. Oficialii din ţările scandinave, inclusiv Norvegia şi Suedia, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la potenţialul unui accident pe mare în care să fie implicată centrala Lomonsov în timpul construcţiei sale.

Cu toate acestea, Rosatom insistă asupra faaptului că au fost luate măsuri de precauţie pentru a preveni un dezastru nuclear. "[Lomonosov] este proiectată cu o mare marjă de siguranţă, care depăşeşte toate ameninţările posibile şi face reactorii nucleari invincibili pentru tsunami şi alte dezastre naturale", a declarat compania. "În plus, procesele nucleare de la unitatea plutitoare îndeplinesc toate cerinţele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru mediu".