Transelectrica SA a încasat prima tranșă, în valoare de 2,2 milioane de euro, din finanțarea aprobată în luna ianuarie de Comisia Europeană pentru construirea liniei interne de înaltă tensiune Cernavodă-Stâlpu, aflată pe lista proiectelor de interes comun, se arată într-un comunicat al companiei. Valoarea totală a grantului aprobat de Comisia Europeană, prin Mecanismul de Interconectare a Europei, este de 27 de milioane de euro.

Retea TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

Această sumă acoperă 50% din cheltuielile eligibile ale investiției, restul costurilor fiind asigurate din surse proprii ale Companiei. Termenul de finalizare a investiției este de 31 decembrie 2020.

"Linia de 400 kV Cernavodă - Stâlpu este primul proiect care primește finanțare dintre cele șase pe care Transelectrica le are pe lista proiectelor de interes comun a Comisiei Europene. Acest grant este rezultatul eforturilor extraordinare depuse de echipele de specialiști din Transelectrica și al demersurilor consistente din ultimele luni pentru accelerarea programului de investiții al Companiei", a declarat Corina Popescu, Director General Executiv al Transelectrica.

Linia 400 kV dublu circuit Cernavodă - Stâlpu vizează consolidarea secțiunii transversale între coasta de vest a Mării Negre (estul României) și restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea rețelei de transport al energiei electrice din România, la creșterea capacității de interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea energiei eoliene din zona Dobrogei.

Noua linie de 400 kV va avea o lungime de circa 160 de kilometri, iar pentru punerea ei în funcţiune este necesară construirea staţiei 400 kV Stâlpu şi extinderea staţiilor Cernavodă şi Gura Ialomiţei.

Traseul liniei proiectate va străbate teritoriul a trei judeţe: judeţul Constanța (6 km cu dublu circuit), judeţul Ialomiţa (94 km cu dublu circuit și 5 km cu simplu circuit) și judeţul Buzău (54 km cu dublu circuit), cu 22 unităţi administrativ teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Ţăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Griviţa, Miloşeşti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costeşti, Stâlpu, Saligny, Fetești şi Luciu.

Proiectul liniei Cernavodă - Stâlpu este unul dintre cele şase obiective de investiții majore derulate de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, ca operator de transport și de sistem energie electrică din România, care se regăsesc pe lista a treia a proiectelor de interes comun (PCI) privind infrastructura energetică, adoptată în luna noiembrie a anului trecut de Comisia Europeană. Valoarea totală a celor șase investiții este de circa un miliard de lei, ele fiind incluse în clusterele "Black Sea Corridor" și "Mid Continental East Corridor". Toate aceste proiecte contribuie la realizarea inelului național de 400kV, obiectiv inclus in programul de guvernare, care duce la o creștere a siguranței în funcționare a SEN și la realizarea unui regim economic de funcționare a RET.