Compania Națională a Uraniului este investigată de Comisia Europeană pentru ajutoarele primite de la stat

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 8 mai 2018, 13:10 Economie | Energie


Vagon special de transport minereu de uraniu
Foto: Compania Nationala a Uraniului
Comisia Europeană a inițiat o investigație aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române Companiei Naționale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, se arată într-un comunicat al instituției europene. Reamintim că o investigație asemănătoare a fost deschisă în luna martie și în cazul Complexului Energetic Hunedoara, care a primit același tip de ajutoare de stat.

Pe 12 iunie 2017, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a Companiei Naționale a Uraniului SA (CNU). Planul de restructurare prevede acordarea unui sprijin în valoare de aproximativ 95 de milioane euro pentru CNU, sub formă de granturi, de subvenții, de anulare a unor datorii și de conversie a datoriei în acțiuni. Acest plan succede unui împrumut urgent sub formă de ajutor pentru salvare în valoare de aproximativ 13,3 milioane euro acordat pentru menținerea întreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat la 30 septembrie 2016 cu titlu temporar.

Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit unui stat să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiții specifice și prevăd, în special, condiția ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilității sale pe termen lung, ca respectiva întreprindere să contribuie la costurile aferente restructurării sale și ca orice eventuale denaturări ale concurenței să fie limitate.

În acest stadiu, Comisia își exprimă îndoiala că ajutorul pentru restructurare propus îndeplinește aceste condiții.

Ce va analiza Comisia în cadrul investigației
 • Dacă planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a CNU fără ca acesteia să i se acorde în continuare un ajutor de stat;
 • Dacă CNU sau investitori de pe piață contribuie suficient la costurile de restructurare, garantând astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe fonduri publice și că ajutorul este proporțional, precum și
 • Dacă România prevede măsuri corespunzătoare pentru a limita denaturările concurenței generate de ajutor.
Comisia își va continua investigațiile pentru a afla dacă se confirmă preocupările sale exprimate inițial. Inițierea unei investigații oferă părților terțe interesate posibilitatea de a prezenta observații și nu anticipează rezultatul acesteia.

CNU este o societate deținută integral de statul român, care are drept obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din România și producția de materii prime transformate în combustibil pentru centralele nucleare. CNU extrage minereu de uraniu, îl procesează pentru a obține octoxid de uraniu (U3O8) și, după o rafinare ulterioară, îl transformă în dioxid de uraniu (UO2). CNU are două unități de exploatare: o unitate de extragere a uraniului, cu sediul în Crucea-Botușana (județul Suceava, regiunea Nord-Est), și o uzină de procesare-rafinare, cu sediul în Feldioara (județul Brașov, regiunea Centru). În 2017, întreprinderea avea 772 de angajați.

CNU se confruntă cu dificultăți financiare în urma pierderii principalului său client, producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica.

Planul de restructurare notificat prevede diferite măsuri de sprijin public:
 • Prelungirea împrumutului pentru salvare inițial în valoare de 62 de milioane RON (13,3 milioane EUR);
 • Un grant în valoare de 75,5 milioane RON (16,2 milioane EUR) pentru sprijinirea investițiilor de modernizare a CNU;
 • Anularea unei datorii publice în valoare de 77 de milioane RON (16,6 milioane EUR);
 • Conversia datoriei publice contractate de CNU în valoare de 13,34 de milioane RON (2,9 milioane EUR) în acțiuni deținute de statul român, precum și
 • O subvenție pentru funcționare de 213 milioane RON (45,8 milioane EUR ) pentru acoperirea diferenței dintre costurile de producție ale CNU și prețurile de vânzare stabilite în condiții de piață în cursul perioadei de restructurare
În conformitate cu Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, întreprinderile aflate în dificultate financiară pot beneficia de ajutoare de stat dacă îndeplinesc anumite condiții. Se poate acorda un ajutor pentru o perioadă de 6 luni („ajutor pentru salvare”). După această perioadă, ajutorul trebuie să fie rambursat sau trebuie să i se notifice Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul să poată fi aprobat („ajutor pentru restructurare”). Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii este restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri compensatorii.

Citește și Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata in legatura cu ajutoare acordate de stat Complexului Energetic Hunedoara


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1274 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  . (Marţi, 8 mai 2018, 13:27)

  Jesuis.PasCharlie [utilizator]

  Ar fi bine sa stim ca normele nu sunt verificate selectiv . Nu de alta dar ar fi pacat sa aflu ca nushce firma din civilizatie tre' si ea sa-si vanda marfa pe la aia din est care nesimtitii nu au nevoie ca si le produc singuri ..
 • 0 (0 voturi)    
  Hm... (Marţi, 8 mai 2018, 13:32)

  raulito [utilizator]

  ...oare cine era in acea vreme la guvernare?
 • 0 (0 voturi)    
  ce scop au ? (Marţi, 8 mai 2018, 17:14)

  jescu [utilizator]

  Presa din Romania ar putea intreba comisia europeana la plangerea cui a fost deschisa investigatia. Vad ca din ce in ce mai multe firme romanesti sunt investigate. Sunt curios cine face atatea plangeri. Mai ales ca in domeniul uraniului nu prea exista concurenta in UE, nu exista zeci de producatori. Guvernul nostru oare cate plangeri a facut impotriva firmelor din alte tari ? Altii din UE cum fac ? au trimis detectivi particulari in Romania sa ne monitorizeze si sa deschida anchete ca sa bage bete in roate ? Iar UE ar trebui sa ajute firmele cu probleme, nu sa le investigheze. Pentru ce mai sunt fondurile alea europene. Daca sa poate sa ramanem doar cu chioscurile si alea sa mearga la subzistenta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by