Lucrările pregătitoare pentru construcția părții offshore a controversatului gazoduct rusesc Nord Stream 2 au început în Germania, a anunțat marți consorțiul condus de gigantul rus Gazprom, cu câteva zile înaintea unei vizite a cancelarului german în Rusia, scrie AFP.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

"Nord Stream 2 AG a demarat astăzi lucrările pregătitoare offshore pentru instarea ulterioară a conductelor în golful Greifswald", lagună în sudul mării Baltice, a anunțat societatea, într-un comunicat.

"Toate lucrările în curs sunt executate pe baza aprobării proiectelor de construcție și exploatare a gazoductului Nord Stream 2 în apele teritoriale germane" emise de autoritățile germane, potrivit sursei citate.

Lucrări pregătitoare au început de asemenea și în Finlanda, pe baza aprobării autorităților franceze, precizează comunicatul.

Nord Stream 2 vizează dublarea, la finalului lui 2019, a capacităților Nord Stream 1 și va permite aducerea directă a unei cantități mai mari de gaz rusesc în Germania prin marea Baltică, ocolind Ucraina.

Mai multe țări, în frunte cu Polonia, se opun acestui proiect, denunțând intenții politice.

Gazprom justifică acest proiect prin creșterea așteptată a cererii europene în anii următori.

Cancelarul german Angela Merkel a dat o lovitură neașteptată acestui proiect în aprilie, cerând păstrarea rolului pe care îl joacă Ucraina în tranzitul rusesc de gaze.

Gazprom a declarat imediat că este dispus să mențină tranzitul spre Europa via Ucraina, dar la volume reduse și cu condiția unui contract rentabil. Propunerea a fost respinsă imediat de Kiev.

Angela Merkel este așteptată vineri la Soci, în sudul Rusiei, unde se va întâlni cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, iar acest dosar care divizează europenii ar urma să figureze pe agendă.