Au demarat lucrările de construcție a gazoductului Nord Stream 2 în apele teritoriale germane
"Nord Stream 2 AG a demarat astăzi lucrările pregătitoare offshore pentru instarea ulterioară a conductelor în golful Greifswald", lagună în sudul mării Baltice, a anunțat societatea, într-un comunicat.
"Toate lucrările în curs sunt executate pe baza aprobării proiectelor de construcție și exploatare a gazoductului Nord Stream 2 în apele teritoriale germane" emise de autoritățile germane, potrivit sursei citate.
Lucrări pregătitoare au început de asemenea și în Finlanda, pe baza aprobării autorităților franceze, precizează comunicatul.
Nord Stream 2 vizează dublarea, la finalului lui 2019, a capacităților Nord Stream 1 și va permite aducerea directă a unei cantități mai mari de gaz rusesc în Germania prin marea Baltică, ocolind Ucraina.
Mai multe țări, în frunte cu Polonia, se opun acestui proiect, denunțând intenții politice.
Gazprom justifică acest proiect prin creșterea așteptată a cererii europene în anii următori.
Cancelarul german Angela Merkel a dat o lovitură neașteptată acestui proiect în aprilie, cerând păstrarea rolului pe care îl joacă Ucraina în tranzitul rusesc de gaze.
Gazprom a declarat imediat că este dispus să mențină tranzitul spre Europa via Ucraina, dar la volume reduse și cu condiția unui contract rentabil. Propunerea a fost respinsă imediat de Kiev.
Angela Merkel este așteptată vineri la Soci, în sudul Rusiei, unde se va întâlni cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, iar acest dosar care divizează europenii ar urma să figureze pe agendă.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
In politica energetica, Germania are mai multe in comun cu Rusia decat cu UE. Si in politica externa. Cam cum aveau Ribentrop cu Molotov. :)