Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a solicitat duminica Uniunii Europene sa trimita o noua misiune de experti in scopul reexaminarii starii reactoarelor nucleare de la Kozlodui. Sofia spera in continuare sa obtina redeschiderea reactoarelor, ceea ce ar aduce Bulgariei un important avantaj energetic, relateaza AFP.

"Am semnat un tratat cu UE si suntem membri de un an. Singura sansa de a obtine redeschiderea celor doua reactoare, desi posibilitatile unei reveniri totusi sunt scazute, este de a obtine o reexaminare de catre partenerii nostri", a declarat presedintele Parvanov.

"Daca membrii Comisiei Europene au incredere in Agentia Internationala pentru Energie Atomica, in conditiile in care Comisia nu are capacitati proprii in materie de energetica nucleara, noi suntem gata sa facem la fel. Vom accepta orice rezultat al unei asemenea expertize", a mai spus Gheorghi Parvanov.

Un raport al AIEA, elaborat in ajunul inchiderii celor doua reactoare in 2006, afirma ca agentia ONU nu mai avea nici o obiectie privind starea lor tehnica. Cu toate acestea, Bruxellesul a cerut inchiderea reactoarelor, in baza unui raport elaborat anterior, in care experti europeni estimasera ca o modernizare satisfacatoare a acestui tip de reactor nu mai este posibila la un pret rezonabil.

Inchiderea celor doua reactoare nucleare a privat Bulgaria de rolul sau de principal exportator de energie din Balcani, Sofia reducindu-si exportul de la 8 miliarde de KW, cit inregistra in 2006, la 300 de milioane de KW un an mai tirziu.