Transgaz a început construcția conductei BRUA
"Segmentul BRUA de pe teritoriul Românei ne va permite să încasăm sume importante de bani din tarifele de transport și tranzit", a declarat Ion Sterian, Directorul Generl al Transgaz.
Transgaz lucrează deja, din 14 aprilie, la cele 3 stații de comprimare gaze de la Podișor, Jupa și Bibești, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.
Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.
Conducta BRUA va fi în mare parte utilizată pentru tranzitul de gaze, a declarat recent Razvan Nicolescu, senior-expert in cadrul Deloitte si fost ministru al Energiei, într-un interviu acordat HotNews.ro. Adică, vor fi transportate gaze din unele țări în alte țări, tranzitând România. Prin această conductă ar putea trece și gaze rusești livrate de Gazprom către Europa prin Turkish Stream.
Până anul trecut, BRUA era considerat un proiect care ar putea fi folosit și pentru transportul gazelor din Marea Neagră până în Austria.
În decembrie 2017, companiile de transport al gazelor din România și Ungaria (Transgaz si FGSZ) au organizat licitații pentru rezervarea unei capacități de transport al gazelor de aproximativ 4 miliarde mc gaze/an, prin conducta BRUA, acestea fiind câștigate de firme din Ungaria. Licitațiile au fost organizate în perioada decembrie 2017 - ianuarie 2018 de companiile de transport al gazelor din România și Ungaria (Transgaz și FGSZ) atât pe sensul de export, cât și pe cel de import. Aceste licitații au fost făcute în condițiile în care Ungaria a decis vara trecută ca BRUA (conducta Bulgaria - România-Ungaria - Austria) să se oprească pe teritoriul sau. Practic, a decis să nu extinda conducta până în Austria, așa cum era proiectul inițial, ci să se oprească în Ungaria, gazele urmând să fie redirecționate pe alte rute, către Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Din intamplare conducta BRUA trece si pe pamantul meu de la tara. Este vorba de un teren agricol si conducta il strapunge de la est la vest, pe o distanta de 200m.
Au venit cei de la gaze, si m-au pus sa semnez un document prin care sunt de acord sa imi strapunga pamantul cu conducta. Cand citez documentul, imi cereau numarul de cont in care sa mi se verse banii, si mi se propunea mirifica suma de 83 ron. Intreb: 83 ron pentru fiecare metru prin care trece teava? Aa,,,nu domnul meu, 83 RON cu totul, pentru toata suprafata.
La care eu am spus NU. Nu vreau sa ii las sa imi bage buldozere si excavatoare pe pamant, sa faca gropi, apoi sa le astupe alandala sau sa lase maldare de pamant neingropat pentru numai 83 ron.
Le-am spus ca, sau vin cu o suma considerabila, sau ii dau in judecata ptr incalcarea unei propietati private.
Eu unul, pentru 83 ron, nu ii las sa treaca pe acolo (mai ales ca se lauda ca vor obtine sume colosale din tranzitul gazelor).