România primitivă: Parlamentarii vor să amâne până în 2032 implementarea sistemului de contorizare inteligentă a energiei

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 4 iunie 2018, 15:52 Economie | Energie


Contor inteligent
Foto: Agerpres
O propunere legislativă aflată pe ultima sută de metri în Parlament, în comisia pentru industrii din Camera Deputaților, prevede prelungirea implementării pe scară largă a sistemelor de măsurare inteligentă a consumului de energie până în 2032. Potrivit legislației actuale, circa 80% dintre consumatori ar trebui să beneficieze de contorizare inteligentă până în 2020. Acum, doar 4,8% dintre consumatori au contoare inteligente. De altfel, implementarea la scară largă a sistemului este și un obiectiv al Comisiei Europene. Ideea amânării măsurării inteligente a fost enunțată primă oară în noiembrie 2017 de Dumitru Chiriță, actualul șef al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), fost deputat PSD și președinte al unor sindicate, care derulau afaceri în domeniul citirii clasice a contoarelor electrice, dar și acționar al unei firme din domeniu.
 • Prevederea privind prelungirea termenului a fost introdusă sub forma unui amendament într-o propunere legislativă pentru modificarea Legii energiei 123/2012, propunere care a fost adoptată de Senat pe 22 mai 2018. Amendamentul a fost propus de comisii și adoptat cu unanimitate de voturi. Acum, propunerea legislativă se află în comisia pentru industrii din Camera Deputaților.
 • Senatorii au motivat că termenul 2020 nu poate fi menținut deoarece sistemul de contorizare inteligentă nu poate fi susținut economic și realizat fizic. Pe de altă parte, un raport privind contorizarea inteligentă în România arată că acest sistem are potenţialul de a fi o investiţie profitabilă, conduce la reducerea costurilor cu citirea contoarelor și la reducerea pierderilor din reţea.
 • Contorizarea inteligentă este un sistem modern care perminte monitorizarea în timp real, de la distanță, a consumului de energie.
 • La sfârșitul anului 2017 doar 4,8% beneficiau de sistemul de monitorizare inteligentă. Comisia Europeană a propus o țintă de 80%
Cum este justificată amânarea implementării sistemului de contorizare inteligentă a energiei

Comisiile din Senat care au propus acest amendament susțin că trebuie modificat articolul 66 din Legea energiei care prevede implementarea sistemului de monitorizare inteligentă pe scară largă până în 2020 pe motiv că aplicarea lui nu poate fi susținută economic și realizată fizic.

"Implementarea proiectelor pilot pentru sistemele de măsurare inteligentă la nivelul anilor 2015-2016 a dovedit faptul că mai multe ipoteze din evaluarea inițială a acestor sisteme realizată la nivelul anului 2012 s-au schimbat în ceea ce privește costurile investiționale, beneficiile măsurabile precum și calendarul real de implementare. În aceste condiții, aplicarea prevederilor actuale ale art.66 alin. 2 conform cărora 80% din consumatori să fie integrați în sisteme de măsurare inteligentă până la sfârșitul anului 2020 nu poate fi susținută economic și realizată fizic, efectele identificate fiind creșterea tarifelor de distribuție și, implicit, a prețului energiei electrice la consumator, dificultăți de gestionare logistică a procesului, afectarea altor tipuri de investiții în rețelele de distribuție.

Dacă analizele cost-beneficiu prezentate spre avizare iau în calcul doar beneficii pentru operatorul de distribuție concesionar, care vor determina o reducere a costurilor prin diverse aspecte ale activității de distribuție și exploatare a rețelei, atunci investiția în aceste sisteme se justifică chiar prin aceste beneficii, fără a mai fi nevoie să fie recunoscută și aprobată de ANRE în cadrul programelor anuale de investiții și fără recunoașterea lor în tariful de distribuție aprobat
", se arată într-un raport comun al comisiilor din Senat. Vezi aici.

 • ANRE: În zonele în care s-a instalat măsurarea inteligentă, costurile cu citirea contoarelor au scăzut cu până la 97%
Potrivit unui raport al ANRE, în 2015 și 2016 au fost realizate câteva proiecte pilot pentru instalarea sistemului de monitorizare inteligentă. Conform unei analize privind privind rezultatele înregistrate la sfârșitul lui 2017 prin utilizarea sistemelor de măsurare inteligentă, s-a constatat că în zonele în care au fost implementate proiectele pilot, costurile cu citirea contoarelor și intervențiile la locul de consum s-au redus foarte mult, cu până la 97%, respectiv 93%. De asemenea, au fost constatate economii în ceea ce privește consumul propriu tehnologic (CPT) de energie electrică în rețelele de distribuție a energiei electrice de joasă tensiune. Vezi aici analiza ANRE.

Un raport privind "Contorizarea inteligentă în România" arată că implementarea contorizării inteligente conform obiectivului impus de Comisia Europeană are potenţialul de a fi o investiţie profitabilă în sectorul energiei electrice, deoarece ar putea conduce la  reducerea costurilor cu citirea contoarelor, reducerea pierderilor din reţea şi a costurilor de operare și mentenanță, dar și la economii nesemnificative (maxim 4%) de energie consumată.

Potrivit analizei ANRE, pe 31.12.2017, la nivel național, s-a înregistrat un grad de implementare a sistemului de 4,8% din numărul total de consumatori racordați la rețelele de joasă tensiune. Operatorii de distribuție au integrat în sistem doar 442,7 mii de consumatori casnici și non-casnici dintr-un total de 9,2 milioane. Depășiri ale acestei valori înregistrează operatorii care au desfășurat programe de investiții în fiecare an al perioadei, cele mai mari valori înregistrându-se la e-Distribuție Dobrogea, eDistribuție Muntenia și e-Distribuție Banat, ale grupului Enel. Cele mai puține investiții în domeniu le-au realizat societățile de distribuție Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord ale Electrica SA.

"Costul cu citirea contoarelor raportat de operatori, a cărui valoare pentru proiectele pilot realizate, reprezintă 1,5% în anul 2015 și 3% în anul 2016 din costul unitar al investițiilor cu implementarea SMI realizate de către aceștia a înregistrat în perioada raportată o reducere foarte accentuată. Acest lucru indică o implementare completă în zone, ceea ce a permis eliminarea citirii prin deplasarea operatorilor la locul de consum.

Costul cu intervențiile la locul de consum monitorizat - a cărui valoare declarată de fiecare operator, pentru proiectele pilot realizate, reprezintă 1 %  în anul 2015 și 2,4 % în anul 2016 din costul unitar al investițiilor cu implementarea SMI realizate de către aceștia - reflectă, în fapt, costul cu deconectarea/reconectarea locului de consum. Prin realizarea acestei operațiuni de la distanță, se înregistrează reduceri de costuri
", se arată în analiza ANRE.

"Din datele transmise de către operatorii de distribuție, economia înregistrată prin reducerea CPT tehnic aferent consumului realizat de către consumatorii integrați în SMI prin proiectele pilot finalizate în perioada 2015 -2016, a fost de 7 082 MWh, reprezentând 1 382 407 lei", se mai precizează în analiză.
 • ANRE cere prelungirea termenului pentru implementarea sistemului de contorizare inteligentă
În ciuda acestor reduceri de costuri, ANRE consideră că este necesară modificarea prevederilor art. 66 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, prin prelungirea termenului de implementare a SMI și condiționarea implementării SMI de eficiența investiției și beneficiul adus clientului final. "Deoarece în România nivelul consumului mediu lunar de energie electrică este scăzut în raport cu cel înregistrat în alte țări comunitare, apreciem că la costuri similare, nivelul beneficiilor potențiale este semnificativ mai mic", se arată în analiza ANRE.

Prelungirea termenului de implementare a sistemului a fost una dintre puținele idei exprimate de actualul șef al ANRE. Dumitru Chiriță a declarat în noiembrie 2017, la doar o lună după ce a preluat mandatul de șef al ANRE, că ar trebui "revăzută" problema contorizării inteligente. "Cred că se impune redeschiderea subiectului cu Comisia Europeană. Din punctul meu de vedere, problema contorizării inteligente cred că trebuie revăzută. Vă dau un singur exemplu ca să înţelegeţi de ce. O să ajungem în situaţia în care o să avem contoare foarte inteligente, iar energia o s-o transmitem wireless. Din acest punct de vedere ar trebui să vedem în ce măsură avem nevoie de investiţii în reţele electrice şi abia după aceea să mergem cu contorizarea inteligentă la consumatorul final", a spus Dumitru Chiriță în noiembrie 2017.

Dumitru Chiriță este cunoscut ca fiind unul dintre cei care au controlat afaceri cu citirea contoarelor, în perioada în care a fost șeful unor sindicate în energie și acționar la o companie care avea contracte cu societățile de distribuție. În 2017 când a fost numit șef al ANRE era deputat PSD. În 2011, România Curată scria că deputatul PSD Dumitru Chiriță era acționar al SC Sindserv SA, societate controlată de Federația Energia Mileniului III, care se ocupă de citirea contoarelor de energie electrică și care beneficia de contracte bănoase din partea Electrică SA. "Deputatul PSD este considerat 'creierul' întregii afaceri derulate prin cele două societăți. Era acționar minoritar la Sindserv, președinte al Sindicatului Liber Independent Energia București, care deține acțiuni la firma, președinte executiv al Federației Univers, un alt acționar al companiei și fost membru în Consiliul de Administrație al SC Electrică SA", arăta România Curată. Vezi aici amanunte.
 • Comisia Europeană a propus o țintă de 80% până în 2020
Unul dintre obiectivele Comisiei Europene în domeniul energiei este introducerea, până în 2020, a sistemelor de contorizare inteligentă în cel puțin 80% din cazuri. Potrivit Energy Policy Group (EPG), un think-tank specializat în politici energetice, "aproximativ o treime din utilizatorii de electricitate ai EU28+2 dețin în prezent un contor inteligent, dintr-un total de 283 milioane puncte de livrare, iar așteptările sunt ca penetrarea pieței să atingă 60% până în 2020 - sub ținta de 80% (potrivit ediției a 12-a a raportului „Contoare Inteligente în Europa”, publicat de Linker Report)". În unele țări ca Italia și Suedia deja se lucrează la instalarea unor contoare inteligente de a doua generație, deoarece cele de primă generație funcționează încă de la începutul anilor 2000. Vezi aici mai multe amănunte.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3973 vizualizari

 • +18 (22 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 4 iunie 2018, 15:57)

  qwerasdf [anonim]

  • +10 (16 voturi)    
   depinde pentru cine (Luni, 4 iunie 2018, 16:54)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Pentru poporul PSD, ala submediocru, capitalismul n-a adus mai nimic bun.
   Functionarul de la ghiseu, invatat cu program lejer si comportament dupa bunul plac n-o duce azi mai bine decit o ducea in comunism.
   Muncitorul submediocru, lenes, fara ambitii, se simtea mult mai bine in comunism, cind ii dadea statul slujba, casa, masina si concediu vara la eforie nord prin sindicat.
   Chiar si oraseanul din Vaslui sau Alexandria, ala nedispus sa vinda si sa se mute intr-o zona vie, si care azi subzista strict din ajutorul social si din crescut 3 gaini la bunici la marginea orasului, chiar si ala s-ar putea sa prefere comunismul.

   Deci pentru o buna parte din populatie, comunismul e o varianta buna, nicidecum primitivism.
   • +1 (9 voturi)    
    100 mii în Quebec-CA au refuzat smartmetrele! (Luni, 4 iunie 2018, 18:41)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Riscurile înlocuirii contoarelor clasice cu contoare inteligente.
    vezi:
    http://www.apc-romania.ro/ro/i-riscurile-inlocuirii-contoarelor-clasice-cu-contoare-inteligente/MzQ2LTA.html

    "În Canada, în unele localități lucrurile au luat o turnură de gherilă urbană. Compania responsabilă, Hydro Quebec, instalează cu forța aceste contoare, deși proprietarii au transmis în scris furnizorului de electricitate refuzul lor. Pe 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 62.000 de clienți care doresc reinstalarea vechilor contoare, iar alți 100.000 și-au instalat blindaje în jurul vechilor contoare, sau baricadează accesul la ele."
    • -1 (3 voturi)    
     articol total partinitor (Marţi, 5 iunie 2018, 11:13)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Un exemplu:
     "Cu prețuri între 100 și 700 euro și o ipotetică economie de maxim 650€ pe durata de viață de zece ani a "contorului inteligent", toate investițiile distribuitorilor de contoare inteligente, în jur de 1000 lei per locuință, se vor regăsi eșalonat în factura lunară a consumatorilor, pentru că investițiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE. Și asta la fiecare zece ani!"

     Asta e vrajeala de 2 lei. Contorul actual, neinteligent, a costat vro 800 de eur, bani pe care am fost obligat sa-i scot din buzunar la semnarea contractului. Deci nu doar cele inteligente costa, ci si cele actuale.

     Mai departe n-am timp sa verific, dar articolul e clar cu dedicatie.
     1. Se poate pune contor inteligent doar pentru cei carora li se schimba contorul actual
     2. Se pot face verificari la contoarele unde consumul creste nejustificat
     3. Nu cred o iota din cresterile generalizate de consum (or fi citeva exceptii, ca peste tot unde se schimba tehnologia). Contoarele alea trebuie sa treaca prin niste teste metrologice s, instalate corect, nu au voie sa contorizeze mai mult
     4. La limita, daca vrem sa fim mai catolici decit papa, se poate merge jumate de an cu ambele contoare in paralel, pentru a se depista eventuale defecte de instalare/functionare.

     Dar a amina masura pina in 2032 mi se pare o aberatie.
  • -1 (15 voturi)    
   Contoarele inteligente se pot virusa! (Luni, 4 iunie 2018, 17:28)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Sunt foarte periculoase aceste contoare inteligente. Se pot virusa ca orice calculator sau telefon mobil și te trezești ca ai consumat mult mai mult decât în realitate.

   Pe de alta parte distribuitorul de curent are control total asupra contorului prin comenzi radio de la distanta. Oricând te poate păcăli comandând aparatul sa afișeze mai mult decât cifra reala de kWh.

   Aceste smartmetre nu sunt gratuite. Costul lor urmează sa fie acoperit prin creșterea facturii la energie. Practic distribuitorii iți vând obligatoriu un aparat de care nu ai nevoie.
   • 0 (12 voturi)    
    Da da da, pot sa iti manance mintea, noaptea (Luni, 4 iunie 2018, 18:04)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Ce nasol e ca de 10 ani am contor inteligent, nu in Romania.
    • +3 (3 voturi)    
     Cel mai inteligent din casa (Marţi, 5 iunie 2018, 10:27)

     all23 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     Pacat ca de la tine din casa , contorul e cel mai inteligent !
   • +3 (11 voturi)    
    ... (Luni, 4 iunie 2018, 18:28)

    samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Atunci nu mai folosi calculatorul, telefonul, mașina, și orice altă tehnologie.

    Oricum contoarele de energie se înlocuiesc treptat când ajung la sfârșitul duratei de viață, deci nu e neapărat vorba de costuri mai mari.

    În plus de asta, contorul inteligent îți permite să economisești bani, având posibilitatea de tarife preferențiale în funcție de ore.
   • 0 (2 voturi)    
    pai pe ideea asta... (Marţi, 5 iunie 2018, 11:18)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Si contoarele actuale, cu afisaj electronic, pot fi smenuite sa afiseze mai mult. Hai sa revenim la alea cu disc, mai ales ca acolo putei baga o folie de plastic ca sa opresti contorul.
    Si hai sa renuntam si la smartphone, tableta, TV smart, laptop, smartwatch, etc, etc, ca si astea sunt periculoase. Sa revenim la hirtie si pix, la TV-ul cu lampi, la telefonul cu disc.

    Orice avans tehnologic aduce cu el si ceva riscuri, si ceva costuri initiale. Dar ulterior toate astea aduc beneficii. Gindeste-te doar ce economie de curent s-ar putea face daca, spre exemplu, distribuitorul de energie ar putea comanda cind sa inceapa sa raceasca frigiderul sau cind sa porneasca masina de spalat, echilibrind sistemul de consum, bineinteles in schimbul unor tarife mai mici. Si astea-s doar citeva exemple...
 • +18 (20 voturi)    
  Orice investitie in infrastructura in RO este (Luni, 4 iunie 2018, 16:00)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  amanata pe acelasi motiv "nu poate fi susținuta economic și realizat fizic"

  Doar cei incapabili si incpompetenti poti gasi asemenea scuze.

  Doar romanii pot inghiti astfel de galuste. Unii vor veni si la marele miting sustinut de urmasul lui petru groza unde vor scanda pentru mentinerea starii actuale de prosperitate a republicii.
 • +13 (21 voturi)    
  N-au treaba ei cu asa ceva (Luni, 4 iunie 2018, 16:07)

  Muncitorul [utilizator]

  Romania trebuie sa fie cat mai primitiva si cu oameni cat mai prosti, fara justitie care sa functioneze. In modul asta democratia este de fapt o dictatura mascata a borfasilor care fura zi de zi viata celor ce muncesc ...
 • +13 (17 voturi)    
  Pai, ei de unde (Luni, 4 iunie 2018, 16:17)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  mai fura?
  E, nasoala treaba. Nu tu furt, nu tu avere!
  Multumim pesede + alde!
  Doar ei sunt majoritatea, nu?!
 • +14 (18 voturi)    
  Primitiva ? (Luni, 4 iunie 2018, 16:19)

  all23 [utilizator]

  Decat sa aplice un lucru prost , mai bine amana!
  De ce sa punem contoare inteligente ? ca sa scada costul firmelor de distributie ? Garanteaza ele scaderea costului final ? Ar trebui sa scada costul final cu 1 % citirea , plus 15 % furturile ( nu ar mai trebui ca ANRE sa le accepte introducerea furturilor in cost).
  Cu siguranta insa ANRE nu vrea sa vada capcana intinsa de distribuitori , care au majositatea contractelor semnate cu 6 KW putere instalata , iar daca depasesti , vei fi penalizat sau debransat . Intai ar trebui sa ii oblige pe distribuitori sa ridice puterea contractata la 10 kw , si abia apoi sa accepte contoare inteligente .... De asemenea montarea contoarelor inteligente ar trebui sa ii oblige pe distribuitori sa preia energia de la producatorii casnici ( panouri solare sau eoliene ...)
 • +5 (19 voturi)    
  pai, nu e evident?! (Luni, 4 iunie 2018, 16:32)

  subcultura [utilizator]

  cand ai afaceri personale de citire a contoarelor doar nu vrei ca alea sa devina inteligente?

  Noroc ca prostimea e anesteziata cu statul paralel, Kovesi, protocoalele etc.
 • -4 (12 voturi)    
  Doamna (Luni, 4 iunie 2018, 16:35)

  savatuf [utilizator]

  CP am inteles ,obiectivul anti psd a fost atins, dar totusi nu vreti sa ne spuneti de ce vasnicii distribuitori EON, Enel, CEZ , nu vor sa continuie contorizarea. Faptul ca ANRE a cerut decalarea termenului oare pe cine ajuta ? Dar cel mai important ar fii de aflat in principal de dvs ce parere are protectia consumatorului
  de efectele de pana acum asupra consumatorilor beneficiari ai acestei masuri.
  Legat de firma lui chirita aceasta nu s a implicat in magarii gen - "In septembrie 2015, Consiliul Concurentei a constatat ca AEM SA, Energobit SA, Elster Rometrics SRL, Landis+Gyr AG si Ecro SRL au participat la o intelegere pentru impartirea unor licitatii publice organizate de operatorii retelelor de distributie a energiei electrice, cum sunt E.ON, Enel, CEZ, Electrica" de care vad ca ati uitat sa mentionati.
 • +5 (9 voturi)    
  de ce (Luni, 4 iunie 2018, 16:45)

  Florin Oprea [utilizator]

  Daca se "arată că acest sistem are potenţialul de a fi o investiţie profitabilă, conduce la reducerea costurilor cu citirea contoarelor" si ca toate celelalte avantaje ale lui sunt numai de partea furnizorilor, de ce ar trebui ca aparatele sa fie platite de consumatori? Daca le convine sa le inlocuiasca pe banii lor!
 • +10 (12 voturi)    
  mda (Luni, 4 iunie 2018, 16:54)

  SoulSearcher [utilizator]

  ce contorizare inteligenta...

  ce benificarea celor care au fotovoltaice si injecteaza inapoi in retea ce produc si nu consuma cu panourile...

  la noi monopol sa fie.. ca doar salariile alea de sute de mii de lei la directorii de prin ANRE nu se platesc singure...
 • +1 (9 voturi)    
  pai normal (Luni, 4 iunie 2018, 16:57)

  bogdan1477 [utilizator]

  Sa-si piarda locul de munca jumatate din cititorii de contoare? Sau sa trebuiasca sa-i inveti sa foloseasca tehnica moderna? Da' de ce? PSD are nevoie de muncitori necalificati, ca aia nu comenteaza, nu fac scandal, nu se lasa platiti de Soros, nu fac mitinguri anti-coruptie.
 • -2 (8 voturi)    
  atentie, veti fi tarificati personalizat... (Luni, 4 iunie 2018, 16:58)

  demaGOGU [utilizator]

  ...in functie de ora si durata dushului de dimineata, ora si durata la care regulati nefasta cu buleftrica aprinsa , samd!

  iadul e pavat cu bune intentii.
 • +7 (11 voturi)    
  Decizie normala (Luni, 4 iunie 2018, 17:04)

  Observatory [utilizator]

  “Tovarăși noi am fost aleși sa furam cât
  Putem și cât mai repede”
  Da, ei nu înțeleg care este problema...
 • +2 (8 voturi)    
  bugetul statului? (Luni, 4 iunie 2018, 17:09)

  vodatepes [utilizator]

  Nu cumva ar duce la scaderea valori facturilor? Pai factura de curent nu este purtatoare de TVA si de acciza? Acestea doua nu se duc la bugetul statului? Pai populimea nu trebuie sa cotizeze la bugetul statului? La salarile parlamentarilor?
 • +3 (9 voturi)    
  sa nu fim ipocriti totusi (Luni, 4 iunie 2018, 17:27)

  jorj_bv [utilizator]

  In tarile vestice se consuma mai multa energie electrica: gatit, incalzire, A/C, suprafete de locuit mai mari, masini electrice, masina de spalat rufe, si de vase.
  In tarile vestice, salariul cititorului e mult mai mare
  Afara, pretul energiei e ceva mai mare.
  Pretul contoarelor inteligente la noi nu e mai mic ca afara, ba poate costul de instalare e mai mare pentru ca exista baieti destepti, carteluri, etc.
 • +4 (10 voturi)    
  puie msd ca sa zic asa... (Luni, 4 iunie 2018, 17:34)

  liviu_ [utilizator]

  cand e vorba de amanat cheltuieli psd e primul...
  ce dezvoltare, ce infrastructura... Kovesi sa zboare, ca sa furam in liniste!
 • +1 (5 voturi)    
  Cum? (Luni, 4 iunie 2018, 19:18)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Dupa logica bunului simt, parlamentarii nu mai reprezinta interesul omului simplu, onest, care-si vede de treaba sa, isi plateste taxele, samd.
  Si intreb cum intreba V.I Lenin:
  CE-I DE FACUT?
  Ii lasam sa ne suga sangele precum paraziti ce sunt?
  Ii lasan sa omoare singurul oraganism dovedit viabil in tara noastra, adica DNA?
  Il lasam pe Ghita sa castige, adica s-o elimine pe Codruta, ca asta urmarea cu `interviurile`
 • +2 (6 voturi)    
  de ce ar fi primitivism? (Luni, 4 iunie 2018, 23:27)

  iodixit [utilizator]

  dar oare cum suna urmatoarea situatie: platesti 75 de ron pe luna in medie si dintr-o dat platesti 85. faci reclamatie la eon, enel etc si cine crezi ca-ti verifica contorul si te anunta oficial ca n-ai dreptate: eon, enel etc? fiindca sint singurii care au dreptul sa verifice contoare!
 • +1 (1 vot)    
  Dezinformare (Marţi, 5 iunie 2018, 16:11)

  Muusuu [utilizator]

  Ca de obicei romanii se dau destepti si o ard pe analiza cand de fapt sunt praf in privinta documentarii acumuland informatiile doar din spalatura furnizata de media detinuta de cei din umbra care fac jocurile, motiv pentru care sunteti si posesorii unor IQ'uri subdezvoltate.
  Puneti mana si ducumentati-va aveti la indemana absolut totul, inclusiv creierul dat de Dumnezeu, cine are ochi sa vada si urechi sa auda o sa deschida ochii cine nu, isi merita soarta si viata de animal.
  In momentul in care se vor monta aceste contoare inteligente pe langa faptul ca sistemul o sa poata monitoriza la sange tot ceea ce miscati prin intermediul echipamentelor smart detinute, cum ar fi TV'urile smart si absolut orice device ce are in componenta sa un microfon, ( deoarece in acest moment transferul de date se poate face prin intermediul liniilor de electricitate ), o sa fiti si mega radiati, adica o sa va imbolnaviti iremediabil. Aveti cea mai la indemana sursa care mai este si subtitrata in romana, luati de aici mura-n gura, dati cautare la: watch?v=dHckmNuhAlo .
  Nu credeti? Contra cost exista firme care fac masuratori, eu am apelat la ei pentru a masura in casa nivelul de radiatii degajat de antenele GSM si de catre routerul de la calculator. Imaginati-va la nivel de bloc 40 de routere wireless care functioneaza non stop, dupa care imaginati-va la nivel de cartier si de oras, pe langa antenele GSM, o sa fim supusi radiatiilor permanent. Companiile pharma cred ca isi freaca deja mainile asteptand valul de oameni pentru a procura medicamentele ameliorarii efectelor devastatoare.
  Documentati-va desteptilor, macar urmariti documentarul, este tradus!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by