Amendamentele au ajuns până în plenul Camerei Deputaților, însă au fost retrimise în comisia pentru industrii.
În cele din urmă, comisia condusă de Iulian Iancu a decis să renunțe la modificarea OUG 64/2017 și să o lase exact așa cum a fost trimisă de Guvern. Astfel, marți comisia pentru industrii a avizat Legea pentru aprobarea OUG 64/2017 în forma propusă de Guvern. Pe de altă parte, au fost introduse obligații privind tranzacționarea gazelor printr-o altă inițiativă legislativă, care modifică Legea 123/2017 privind piața gazelor. Este o inițiativă legislativă care modifică mai multe articole din lege, atât din zona energiei electrice, cât și pe partea de gaze.
Cristina Prună (USR) a acuzat lipsa de transparență, în condițiile în care a primit amendamentele pe e-mail în timpul nopții, cu câteva ore înainte de ședința comisiei. La rândul său, Toma Petcu (ALDE) a afirmat că Ministerul Energiei nu a avut să analizeze amendamentele "care au fost făcute azi-noapte". "Este o lege importantă și Ministerul Energiei trebuia să ia cunoștință la timp". În replică, deputatul Iulian Iancu a spus că Ministerul Energiei trebuie să meargă pe încredere. "Aveți încredere în noi!", a spus Iancu, susținând că deputații au "capacitatea să analizeze și să propună corect modificările".
Prezent la dezbateri, Cornel Zeveleanu, reprezentant al Ministerului Energiei, a amintit de riscul reactivării procedurii de infringement, în condițiile în care vor fi impuse cote de vânzare și cumpărare pe bursă.
Cel mai controversat amendament este cel prin care se dă libertate ANRE de a majora cotele în funcție de cum consideră. Astfel de la minim 50% s-ar putea ajunge chiar la 100%. Reamintim că șeful ANRE este Dumitru Chiriță, care până în octombrie 2017 a fost deputat PSD, membru chiar în comisia pentru industrii, condusă de Iulian Iancu.
- Amendamentele privind tranzacțiile cu gaze
Începând cu data de 1 ianuarie 2019, toți producătorii de gaze naturale, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale, într-un an calendaristic, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate angro, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător.
Începând cu data de 1 ianuarie 2019, toți participanții la piața de gaze naturale, în măsura în care contractează cumpararea de gaze naturale pe piata angro, într-un an calendaristic, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care achizitionează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru cumpararea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 40% din cantitatea de gaze naturale contractate în anul calendaristic respectiv, în calitate de cumpărător.
- Comisarul european pentru Energie, catre Parlamentul Romaniei: Va rugam sa faceti ceva, pentru a evita infringementul in sectorul gazelor
- Comisia Europeana nu este de acord cu tranzactionarea a 70% din gaze doar pe bursa OPCOM, amenintand Romania cu procedura de infringement, insa pe de alta parte propune o solutie: Obligatia transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzactionare
- Deputatii din Comisia pentru Industrii au decis ca 70% din cantitatile de gaze sa fie tranzactionate pe o singura bursa- OPCOM
- Deputatul Iulian Iancu vrea sa schimbe radical legislatia in energie, existand deja 221 amendamente la Legea energiei si gazelor
RO se confrunta cu o crestere continua a pretului energiei.
Contractele de tip EFET (European Federation of Energy Traders) o solutie necesara.
Da, pot sa bag aeroterma... dar curentul e si el foarte scump.
Ce tara mizerabila.