Gazprom si compania austriaca OMV au decis sa-si dezvolte colaborarea in cadrul uneia din cele mai mari platforme europene de desfacere a gazelor naturale - Central European Gas Hub, cu sediul la Baumharten, la granita dintre Austria si Slovacia, informeaza RBK-Daily.

Analistii sunt de parere ca Gazprom, care va primi o cota de participatiune de 50% la firma de distributie a gazelor a companiei austriece, va obtine totodata posibilitatea de a-si spori tranzactiile interemediare, care permit o reactie mai flexibila la fluctuatiile pietei.

Centrul de la Baumgarten este unul din principalele puncte de distributie a gazelor din Europa. In 2006, volumul comertului cu gaze s-a ridicat la 7,7 miliarde metri cubi, in 2007 – la circa 1.5 miliarde pe luna.

In mai 2007, Gazprom si OMV au semnat un memorandum de intelegere reciproca, in baza caruia compania rusa trebuia sa primeasca o participatiune la Central European Gas Hub si sa creeze impreuna cu grupul austriac depozite comune de gaze naturale. De asemenea, se prevede realizarea de proiecte comune cu folosirea marilor depozite din Austria, precum si din alte state europene vecine.

Cotidianul RBK-Daily aminteste, in context, ca in Europa are loc liberalizarea pietei gazelor naturale, operatiune care ofera consumatorilor – individuali sau industriali - dreptul de a-si alege singuri furnizorii.