Deputatul liberal Lucian Bode consideră că declarațiile șefului FGSZ, transporatorului de gaze din Ungaria, făcute miercuri la București, "sunt nepermise nu trebuie să rămână nesancționate, fiind profund contrare spiritului de cooperare și parteneriat asumat de participanții la proiectul BRUA". Lucian Bode solicită și "intervenția Comisiei Europene cu privire la declarațiile belicoase ale unui oficial al FGSZ, în condițiile în care BRUA a fost conceput ca un proiect european, un proiect pentru securitatea energetică a Uniunii Europene".

Lucian BodeFoto: Hotnews

Reamintim că șeful FGSZ, Kristof Terhes, a lansat miercuri mesaje provocatoare și tendențioase referitoare la producția de gaze din Marea Neagră, consumul din România și interconectarea prin conducta BRUA.

"Sunt profund surprins și dezgustat de recentele declarații susținute la București de către reprezentantul transportatorului maghiar de gaze, FGSZ, domnul Kristof Terhes, conform relatărilor care circulă în mass-media. Citez din declarațiile domniei sale: 'Nu aveți petrochimie, nu puteți folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceți cu gazul? Îl ardeți, faceți un foc mare? []V-am făcut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani.'", spune Lucian Bode

"Reacția domniei sale și tonul ironic la adresa României sunt nepermise și nu trebuie să rămână nesancționate, fiind profund contrare spiritului de cooperare și parteneriat asumat de participanții la proiectul BRUA. Cunoaștem substraturile răzgândirii și ezitărilor părții maghiare și în mod cert acestea nu sunt de bun augur pentru BRUA, dar nicidecum nu e vorba de 'o mare favoare' făcută României, să fim bine înțeleși! Poziția noastră este fără echivoc, România decide singură cum își dezvoltă industria pe orizontală!", a mai afirmat Lucian Bode.

"Încă o dată, reiterez faptul că mesajul transmis de domnia sa este o jignire la adresa României și dovedește mai degrabă iritarea față de poziția României și interesele sale legitime în proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagră, decât cunoașterea aprofundată a realităților din teren. Pe această cale, solicit public intervenția Comisiei Europene cu privire la declarațiile belicoase ale unui oficial al FGSZ, în condițiile în care BRUA a fost conceput ca un proiect european, un proiect pentru securitatea energetică a Uniunii Europene", a mai spus deputatul liberal.

Potrivit acestuia, "tăcerea autorităților române este suspectă în acest caz, fiind binecunoscută deja incapacitatea totală de reacție a Ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, în subordinea căruia se află și Transgaz".

Declarații provocatoare ale șefului FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, făcute chiar la București: Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?/ V-am făcut o mare favoare, v-am dat un miliard de dolari