​Lucrările la gazoductul BRUA, faza 1, vor finalizate la termen, până pe 31 decembrie 2019, a declarat vineri directorul general al Transgaz, Ion Sterian, aflat în aceste zile la Reuniunea Ministerială de la Sofia a CESEC – Central and South Eastern Europe Gas Connectivity Group. Ion Sterian a mai spus că proiectul BRUA are toate fondurile necesare.

Traseul BRUAFoto: Transgaz

"Activitatea Transgaz în asigurarea realizării proiectului BRUA se bucură de aprecierea comisarului european pe energie Miguel Arias Canete. Acest lucru ne onorează şi ne obligă să ne vedem în continuare de treabă şi să ne respectăm angajamentele. Lucrările pentru BRUA faza 1 sunt estimate să fie finalizate pentru data de 31 decembrie 2019. Transgaz are toate fondurile necesare pentru acest proiect. Lucrăm îndeaproape şi în bune relații cu BERD, BEI şi Banca Mondială, pentru că este un proiect de anvergură majoră. Tratăm BRUA cu importanța pe care o reclamă şi doresc pe această cale să-mi reafirm angajamentul de a gestiona eficient şi responsabil acest proiect şi de a mă asigura că toate termenele vor fi respectate, aşa cum a fost convenit", a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Ion Sterian a avut, în marja reuniunii de la Sofia, o întâlnire cu semnatarii memorandumului pentru coridorul vertical de transport al gazelor din Grecia spre UE, mai precis reprezentanți ai DESFA (operatorul de transport gaze naturale din Grecia), Bulgartransgaz ( operatorul de transport gaze naturale din Bulgaria ) şi al ICGB ( compania responsabilă de dezvoltarea interconectării GreciaBulgaria) şi al DG Energy ( Direcție Generală din cadrul Comisiei Europene).

În cursul zilei de vineri, și ministrul Energiei Anton Anton a afirmat că "este imperativ ca fiecare țară care va fi tranzitată de BRUA să avanseze în paralel în ceea ce privește construcția acestui gazoduct". La rândul său, comisarul european responsabil pentru Politicie Climatice și Energie Miguel Arias Canete speră "ca problemele cu Ungaria să se rezolve pentru că este esențial să ducem acest proiect la bun sfârșit". Declarațiile au fost făcute la Reuniunea ministerială la nivel înalt CESEC. Reamintim că zilele trecute, reprezentanți ai Ungariei au lansat mesaje provocatoare legate de producția de gaze din Marea Neagră și de interconectarea prin conducta BRUA.

Transgaz a demarat la începutul lunii iunie construcția conductei BRUA pe teritoriul României. Proiectul BRUA - Faza 1 presupune construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km. La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirecțional de gaze naturale spre: Bulgaria prin interconectorul Giurgiu - Ruse (1,5 miliarde metri cubi/an) și Ungaria prin interconectorul Horia - Csanadpalota (1,75 miliarde Smc/an). Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro, din care doar 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă. Restul sumei trebuie acoperită din împrumuturi sau surse proprii. La o capacitate de 1,75 miliarde Smc/an, BRUA va fi o conductă de tranzit pentru gazele care vor proveni din Grecia și care vor traversa Bulgaria.

Citește și