Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene și comisar european pentru Uniunea Energiei, a avut luni întâlniri la București cu mai mulți oficiali români din Guvern și din Parlament. De altfel, a participat și la o conferință pe teme energetice. Aceste întâlniri au avut loc în contextul în care zilele acestea, Camera Deputaților trebuie să ia decizia finală asupra legii privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore). Legea va fi dezbătută marți, pe articole, în Comisia pentru Industrii, după care va fi trimisă în plen.

Intalnire cu Maros Sefcovic la GuvernFoto: Guvern

Maroš Šefčovič s-a întâlnit luni dimineață cu premierul Viorica Dăncilă, precum și cu vicepremierii Viorel Ștefan și Ana Birchall. Ulterior, a participat la o conferință pe teme energetice, la care au fost prezenți vicepremierul Viorel Ștefan, ministrul energiei Anton Anton, ministrul delegat pentru afaceri europene Victor Negrescu, președintele comisiei pentru industrii Iulian Iancu, dar și mai mulți șefi de companii energetice. După conferință, Maroš Šefčovič s-a fi întâlnit cu Liviu Dragnea.

În cadrul conferinței, Maroš Šefčovič a spus că România poate juca un rol substanţial şi datorită zăcămintelor care vor fi extrase din Marea Neagră. "Există o perspectivă nouă şi promiţătoare a extracţiei de gaze din Marea Neagră şi mă bucur că lucraţi îndeaproape cu noi pentru a ne asigura că proiectul BRUA şi alte conducte de interconectare vor fi construite, pentru a oferi noi posibilităţi pentru consolidarea pieţei interne a energiei, mai ales în această parte a Europei care a depins foarte mult de gazul rusesc pentru o perioadă lungă", a spus oficialul european, citat de Agerpres.

Acesta a mai spus că România şi celelalte state membre trebuie să prezinte Comisiei Europene, până la sfârşitul anului, planurile naţionale de energie şi schimbări climatice, care să conţină strategia pe care şi-o planifică fiecare stat în acest sector pentru viitor. Sefcovic a mai spus că aceste planuri vor fi prezentate pentru prima dată în timpul preşedinţiei României.

"M-aş bucura să facem asta împreună cu dumneavoastră şi să prezentăm ultimul raport privind starea sectorului energetic în Uniune, să vedem în ce fel planurile reflectă noile realităţi şi să vedem care sunt semnalele investitorilor. Credem că este un moment important care are loc şi m-am bucurat să putem lucra împreună."

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Maroš Šefčovič" a apreciat eforturile Guvernului pentru pregătirea preluării și exercitării Președinției Comisei Europene și a remarcat că în timpul acestui mandat vor fi introduse noi reglementări în domeniul energiei". Comisarul european a punctat, între altele, trecerea la finanțarea inovativă și posibilitatea finanțării proiectelor de reconversie profesională din regiunile miniere. De asemenea, oficialul european a remarcat implicarea României în realizarea proiectului BRUA și preocuparea pentru valorificarea resurselor energetice la Marea Neagră. "În acest context, România poate deveni un actor foarte important pe piața gazelor", a afirmat comisarul european pentru Uniunea Energiei, potrivit Guvernului.

De asemenea, Maroš Šefčovič a discutat cu vicepremierul Ana Birchall despre "proiectele în domeniul energiei din cadrul Inițiativei celor 3 Mări (I3M), proiecte care pot contribui la asigurarea securității energetice, atât în regiunea noastră, cât și la nivelul Uniunii Europene".

Reamintim că Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore) ar putea primi votul final în Camera Deputaților (camera decizională) săptămâna aceasta, Parlamentul aflându-se în sesiune extraordinară. Legea ar fi trebuit să intre marți în dezbaterile finale în comisia pentru industrii și apoi în plenul Camerei Deputaților. În cele din urmă, discuțiile pe textul legii au fost amânate pentru săptămâna viitoare când va avea loc sesiunea extraordinară.