"Tranzacţia privind vânzarea unui pachet de control la KMG International nu a fost încă încheiată în mod definitiv din cauza unor obligaţii restante, care sunt programate să fie finalizate până la data de 30 iunie 2018", a informat în luna martie grupul KazMunayGas. "Ambele părţi sunt în continuare hotărâte să încheie această tranzacţie în viitorul apropiat", a spus atunci KazMunayGas.
Marţi însă, trei surse din apropierea discuţiilor au declarat pentru Reuters că tranzacţia a eşuat. "Nu va mai fi o tranzacţie", a declarat un înalt oficial kazah pentru Reuters. Întrebat dacă o eventuală terţă parte s-a oferit să preia ea participaţia, oficialul a spus: "este un proces îndelungat dar există interes în acest sens".
De asemenea, două surse chineze de rang înalt au confirmat şi ele că tranzacţia cu KazMunayGas a căzut. Una din aceste surse a declarat că CEFC urma să plătească o garanţie de 50 milioane de dolari pentru a menţine tranzacţia însă compania chineză nu a putut plăti această sumă înainte de termenul limită fixat pentru sfârşitul lunii iunie.
La începutul acestui an, Reuters anunţa că preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice. Ulterior, în luna mai, o divizie principală a grupului chinez CEFC China Energy nu a reuşit să ramburseze obligaţiuni în valoare de 2,09 miliarde yuani (327 milioane de dolari) care au ajuns la maturitate, ceea ce a ridicat noi semne de întrebare cu privire la viitorul grupului.
Deţinută integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGaz International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.
Tranzacţia cu KazMunayGas este a doua afacere eşuată a celor de la CEFC după participaţia la grupul petrolier rus Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia. Anul trecut, consorţiul format de QIA şi Glencore a decis să cedeze 14,16% din acţiunile Rosneft pe care le deţinea către compania chineză CEFC China Energy pentru 9,1 miliarde dolari. Însă această tranzacţie nu s-a finalizat în condiţiile în care la începutul acestui an preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, a fost investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice.
Citește pe aceeași temă și:
- Vanzarea fostului Rompetrol Group catre chinezii de la CEFC a fost amanata pana la sfarsitul lui iunie/ Presedintele CEFC China Energy, investigat pentru delicte economice
- Un fost oficial din Hong Kong este acuzat in SUA ca a incercat sa ofere mita in numele companiei chineze CEFC, cea care este in proces de preluare a 51% din fostul Rompetrol Group
Autoritatile romane au aprobat tranzactia prin care o companie chineza va cumpara 51% din actiunile KMG International, fostul Rompetrol Group
China vrea sa se insurubeze in UE, pentru a o controla.
Si in toata treaba asta, China este in competitie cu Rusia care vrea sa faramiteze UE in bucati pe care sa le poata controla ea, si pe care sa le transforme cultural, social si economic dupa modelul lor rusesc.
China vrea sa transforme UE intr-o colonie, Rusia vrea sa transforme UE intr-o inchisoare.
UE trebuie sa inteleaga ca adevarata piata economica de viitor este SUA, nu China, iar adevaratul atelier al lumii nu mai este China, pentru ca economia este transformata de tehnologie. Toata manufactura de bunuri de larg consum se poate transfera in sistem 3D printing (plus software). Iar pentru produsele cu inalta valoare adaugata care nu se poate inca face cu 3D printing, pretul de vanzare este suficient pentru ca manufactura sa poate fi facuta in UE. Este mai rentabil sa ai valoare inalta si calitate top decat sa faci optimizarea costurilor prin salarii mici date muncitorilor saraci.
După mine protecționismul lui Trump va eșua. Și China va deveni prima putere a lumii.