Cătălin Drulă, deputat USR: Dragnea a mințit la televizor cu impozitul pe veniturile offshore / Nu a menționat că până la 60% din venitul suplimentar se poate deduce ca investiție

de CP     HotNews.ro
Marţi, 10 iulie 2018, 14:07 Economie | Energie


Catalin Drula
Foto: Facebook
Deputatul USR Cătălin Drulă susține că șeful PSD Liviu Dragnea "a mințit ieri la televizor cu impozitul pe veniturile offshore vorbind de zeci de miliarde de dolari ca viitoare încasări pentru stat". Liviu Dragnea nu a menționat că până la 60% din venitul suplimentar se poate deduce ca investiție, scrie deputatul USR pe Facebook. Acesta face referire la un articol din Legea offshore care a fost aprobată luni de Camera Deputaților și care prevede că limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 60% din totalul veniturilor suplimentare.

Declarația completă a deputatului USR:

"Dragnea a mințit ieri la televizor cu impozitul pe veniturile offshore vorbind de zeci de miliarde de $ ca viitoare încasări pentru stat.

Nu a menționat că până la 60% din venitul suplimentar se poate deduce ca investiție. Și cum investițiile sunt estimate la 22 mld $ pe 20 de ani - acestea vor fi deduse probabil în mare măsură la cota maximă posibilă de 60% din veniturile suplimentare.

Deci încasările din impozit vor fi undeva la 40% față de ce-a prezentat el.

Mai mult, în varianta de impozit pe venituri suplimentare on-shore existentă în OG 7/2013 acest impozit este cheltuială deductibilă, ceea ce probabil se va păstra și la impozitul off-shore.

Adică nu se plătește impozit pe profit (care altfel s-ar fi plătit) pe suma încasată de stat ca impozit pe venit suplimentar. Deci mai scădem 16% din încasările prognozate.

În plus - a lucrat cu un preț de 145 lei/MWh în timp ce estimarea dintr-un studiu recent Deloitte pentru prețul după 2020 este de 108 lei/MWh (ambele prețuri sunt în lei-2018). Diferența este foarte mare.

Rezultatul când le punem pe toate împreună: probabil vreo 4 mld $ încasate de statul român în loc de cele 20 mld desenate de Dragnea cu carioca.

E cam ca la programul de guvernare, dă-i omului o cariocă și o tablă și te minte frumos. Se vede că îi place
".

Reamintim că deputații PSD și ALDE au introdus pe ultima sută de metri în Legea offshore, cu câteva ore înainte de adoptare, amendamente importante legate de fiscalitate în ceea ce privește producția de gaze din Marea Neagră. Practic, aceste amendamente au fost votate luni în jurul orei 18.00 de comisiile reunite pentru industrii, pentru administrație și pentru buget-finanțe, iar seara târziu, au intrat în plenul Camerei Deputaților, fără o analiză serioasă asupra lor. Ele au fost transmise deputațiilor cu doar două ore înainte de discutarea lor. Un amendament important, pe care deputații din opoziție nu au avut timp să-l analizeze, dar care a fost votat luni, se referă la introducerea unor impozite progresive pe veniturile suplimentare obținute din vânzarea producției din Marea Neagră, aplicate în funcție de prețul gazelor.

Liviu Dragnea, șeful PSD, a prezentat ultimele modificări, ca și cum ele ar fi fost deja adoptate, înainte ca cele trei comisii de specialitate să le dezbată și să aprobe un raport.


Față de forma adoptată în Senat, PSD și ALDE au modificat complet articolul 19 referitor la creditul fiscal, introducând impozite suplimentare. Articolul 18 a rămas în forma adoptată de Senat care prevede că titularii de acorduri plătesc actualele redevențe, cele aflate în vigoare încă din 2004, fiind exceptați de la plata impozite suplimentare prevăzute de OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările si completările ulterioare şi ale Ordonanţei Guvernului 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale. În schimb, prin articolul 19, aceste taxe au fost înlocuite cu o schemă de impozitare progresivă asupra veniturilor suplimentare.

Practic, a fost găsită o formulă intermediară de taxare față de cea aplicată pentru veniturile obținute din vânzarea producției de gaze onshore (terestru).


OG 7/2013 prevede că operatorii plătesc impozit de până la 80% din veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale. OG 6/2013 se referă la instituirea unui impozit de 0,5% din veniturile din activitățile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale.
 • Articolele referitoare la fiscalitate, așa cum au fost propuse de PSD și ALDE
Art.18. - Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi; începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările si completările ulterioare şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.261/2013, cu modificările ulterioare, nu se aplică titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Art. 19. - (1) Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, inclusiv filialele acestora şi/sau aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore.  
 
(2) Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore prevăzut la alin. (1) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul după caz, asupra veniturile suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate potrivit Anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezenta lege, din care se deduc investiţiile în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ține seama de prețul de referință stabilit de ANRM pentru calculul redevențelor. Tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la prețul de referință. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începand cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum, după cum urmează:  
 • a) 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;
 • b) 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 85 lei/MWh și 100 lei/MWh inclusiv;
 • c) 20% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 100 lei/MWh și 115 lei/MWh inclusiv;
 • d) 25% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 115 lei/MWh și 130 lei/MWh inclusiv;
 • e) 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 130 lei/MWh și 145 lei/MWh inclusiv;
 • f) 35% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 145 lei/MWh și 160 lei/MWh inclusiv;
 • g) 40% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 160 lei/MWh și 175 lei/MWh inclusiv;
 • h) 45% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 175 lei/MWh și 190 lei/MWh inclusiv;
 • i) 50% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri care depăşesc 190 lei/MWh.  
(3) Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 60% din totalul veniturilor suplimentare.
(4) Operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) calculează, declară şi plătesc lunar impozitul suplimentar offshore, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care datorează impozitul.
(5) Modelul şi conţinutul declaraţiei privind impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(6) În măsura în care aplicarea prezentelor prevederi impune emiterea de instrucţiuni cu privire la impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore, acestea vor fi emise prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului energiei, cu avizul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
(7) Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare se fac venit la Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public privat în conformitate cu prevederile art. 13 alin.(3) din Ordonanța de urgență nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat.

Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2771 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Aparent oricum ar fi nu e bine (Marţi, 10 iulie 2018, 14:37)

  bitbocs [utilizator]

  Păi ori sunt prea mici impozitele și taxele, ori sunt prea mari?

  Digi24 ne zice că sunt prea mari și investitorii pleacă - https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/legea-offshore-impozit-si-redevente-din-ce-companiile-implicate-vor-sa-renunte-la-investitii-961070

  Domnul de la USR ne zice că de fapt sunt prea mici, deci nu e bine, că nu încasăm nimic, nimic din acel prea mult de care zice Digi24.
  • +2 (2 voturi)    
   Sunt prea mici (Marţi, 10 iulie 2018, 16:03)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui bitbocs

   Taxele sunt prea mici, noi nu avem nevoie de investitii, doar de taxe mari, Nu conteaza daca le plateste cineva, e ca la parcarile primariei Bucuresti: taxele sunt mari, parcarile sunt goale. Asa si cu taxele pe offshore, puteam lua 100% taxe din nimic, suna bine la electorat.
 • +5 (5 voturi)    
  Nu-i nicio surpriza. (Marţi, 10 iulie 2018, 16:28)

  Rescator [utilizator]

  Dictatorul Liv Jong Unu minte si dezinformeaza ,in
  mod absolut natural,inca de cand era copil si iși facea
  educația cu pulanul lui tacsu milițianul.
  Cum credeți ca a ajuns in fruntea Mafiei Roșii si in
  postura sa calareasca Romania și sa o distruga!?
 • +3 (5 voturi)    
  eu cred ca e manipulare (Marţi, 10 iulie 2018, 16:49)

  Stefan534324 [utilizator]

  sa ne adoarma vigilenta. Companiile straine se prefac ca legea le creeaza probleme, poate poate mergem dupa fenta. Iar cu Dragnea in rol de profesor la tabla ne-am fript deja grav, nu mai cred nimic. Daca citesti legea in integralitatea ei sigur companiile vor avea super privilegii iar noi nu ne vom alege cu mare lucru. Vom vedea in perioada urmatoare, lucrurile vor iesi la iveala, pt ca legea a fost votata pe fast forward, si n-a avut nimeni timp sa o analizeze.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by