​Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră - ROPEPCA se arată profund îngrijorată de proiectul de Hotărâre de Guvern, prin care executivul vrea să plafoneze prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh. Pe termen mediu și lung o astfel de măsură conduce la creșterea dependenței de sursele externe, susține asociația. Altfel spus, companiile din România nu vor putea vinde gaze la un preț dezavantajos, iar de aici vor avea de câștigat importurile din Rusia. Aprovizionarea României cu gaze trebuie asigurată de undeva, iar dacă nu este posibil din producția internă, rămâne varianta importurilor de gaze din Rusia.

ForajFoto: OMV Petrom

Gazele din import sunt mai scumpe decât cele din producția internă.

Ministerul Finanțelor motivează intenția reducerii prețului la gazele livrate de producători și apoi plafonarea lui prin faptul că anul viitor, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh. Adică, motivarea vizează ceva ce încă nu s-a întâmplat.

"Producătorii autohtoni de gaze naturale contestă atât obiectul acestei decizii cât și modul în care este luată, fără o consultare corectă cu părțile implicate. ROPEPCA susține că plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă este o măsură contraconcurențială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziție discriminatorie în raport cu importul de gaze naturale", se arată în comunicatul ROPEPCA.

Potrivit acestuia, pe termen mediu și lung o astfel de măsură conduce la creșterea dependenței de sursele externe. Creșterea cantităților importate va genera un impact negativ atât în ceea ce privește siguranța în aprovizionare a consumatorilor cât și asupra prețului suportat de aceștia.

"Trebuie menționat că statul încasează 60% din această creștere a prețului gazelor de după liberalizarea pieței, prin suprataxare acestuia. Mai mult decât atât, redevențele trebuie plătite conform prețului de referință stabilit prin raportare la prețurile de pe bursa de la Baumgarten, mult mai mari față de prețurile practicate în România", mai arată ROPEPCA.

"ROPEPCA consideră că tocmai pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania, Guvernul trebuie să ia măsuri care să nu descurajeze investițiile în producția autohtonă de gaze naturale", precizează Haralad Kraft, Președintele Ropepca.

Potrivit ROPEPCA, investițiile în dezvoltarea de zăcăminte, care se realizează cu costuri mari de producție, sunt puse în pericol de o astfel de decizie a Guvernului României. Impunerea unui pret de 55 lei/MWh pune sub semnul intrebării viabilitatea economică a unor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producției și a locurilor de muncă.

"O Hotărâre de Guvern care plafonează prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori este neconformă cu statutul piață liberă; această decizie va descuraja producția internă de gaze naturale pentru care companiile din România investesc sume semnificative în exploatarea zăcămintelor și în crearea de locuri de muncă", susține Harald Kraft.

Citește și: