„Cerem italienilor să continue realizarea conductei TAP, deoarece reprezintă un pas important pentru a aduce gazul caspic în Europa“. Această opinie, pe care un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a împărtăşit-o publicaţiei italiene La Stampa, soseşte în ajunul unei săptămâni care ar putea fi decisivă pentru soarta Trans Adriatic Pipeline. Toate acestea pe fundalul recentei vizite a președintelui Mattarella la Baku, şi a rezervelor exprimate de preşedintele Trump privind Nord Stream 2 şi securitatea energetică a Europei faţă de livrările rusești, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Tap este un gazoduct de 878 de kilometri, conceput pentru a conecta Trans Anatolia Pipepline cu Italia. Scopul este acela de a deschide coridorului sudic al gazelor (Southern Gas Corridor), coridorul care duce rezervele din Marea Caspică în Europa. Se preconizează că această conductă ar putea transporta mai mult de 20 de miliarde de metri cubi pe an, ceea ce ar oferi o alternativă la gazul furnizat de Rusia în nord. Proiectul este gestionat de un consorțiu alcătuit din șase companii, SOCAR, BP, Fluxys, ENAGAS, Axpo și italiana SNAM. Punctul de sosire în Italia va fi în zona Melendugno, în regiunea Puglia, unde există de mai mult timp reclamații privind impactul asupra mediului.

„Securitatea energetică - explică Departamentul de Stat ziarului La Stampa - este un obiectiv strategic esenţial pentru SUA și Europa. Această garanție este fundamentală pentru securitatea națională a aliaților și partenerilor noștri europeni, și, prin urmare, pentru capacitatea noastră de a aborda provocările globale comune''. În acest context, ''sprijinul ferm al SUA pentru Southern Gas Corridor este de peste 40 de miliarde de dolari, deși nu există o investiție americană directă în acest proiect. Pentru consumatorii europeni, Coridorul înseamnă o mai mare securitate energetică pe termen lung și concurență pe piaţă, deoarece conducta va reduce dependența Europei de o sursă de gaz unică''.

Acestea sunt motivele de bază pentru care Washingtonul invită Roma să-şi completeze activitatea: „Coridorul de gaze Southern progresează bine. Au existat întârzieri pentru conducta Trans-Adriatică, ultima porțiune a SGC, însă acum știm că Tap deţine toate autorizațiile necesare. Prin urmare, îi îndemnăm pe italieni să continue construcția conductei, deoarece reprezintă un pas important pentru a aduce gazul caspic în Europa''. În cazul stopării lucrărilor, sunt estimate daune între 43 și 70 de miliarde de dolari, sumă care va fi plătită de autorităţile de la Roma.

În cadrul summit-ului NATO de la mijlocul lunii iulie, președintele Trump a criticat proiectul Nord Stream 2, care ar trebui să lege Rusia de Germania, ocolind țările baltice și Ucraina. A făcut acest lucru din cauza divergenţelor pe care le-a avut cu cancelarul Merkel în ceea ce privește investițiile din sectorul apărării dar și pentru că această conductă ar spori puterea potențială de șantaj a Moscova, în dauna tuturor.