Primarul General Gabriela Firea s-a întâlnit, miercuri, cu premierul Viorica Dăncilă și i-a prezentat premierului soluția identificată de municipalitate pentru reorganizarea ELCEN și RADET, aflate în acest moment în insolvență.

ElcenFoto: ELCEN

"Planul constă în transferul de activitate și active către Compania Municipală Energetică, societate înființată de Primăria Municipiului București care va avea ca obiectiv revitalizarea sistemului de termoficare din Capitală.Această companie municipală va prelua și va opera activele ELCEN creându-se astfel premisele pentru continuarea procedurilor de atragere de fonduri structurale nerambursabile disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și de finanțări rambursabile bancare acordate de instituții financiare internaționale (BEI, BERD, BM, etc). (...) Concret, realizarea acestui proiect va asigura continuitatea și calitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică cu consecințe directe asupra reducerii prețului de producție a energiei termice și a celui de transport și distribuție, ceea ce va genera un impact pozitiv la nivel local, atât din punct de vedere economic, cât și social", se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei, citat de Mediafax.

Tot prin intermediul Companiei Municipale Energetică București, va fi posibilă realizarea investiției de valorificare energetică a deșeurilor menajere din Municipiul București, proiect realizat tot prin fonduri nerambursabile. Nouă entitate urmează să reunească, așadar, producătorul și distribuitorul sub conducerea unică a Primăriei Generale prin includerea acestor servicii. Sistemul centralizat de termoficare din București este cel mai mare din România și furnizează în prezent energie termică pentru aproximativ 560.000 de apartamente, precum și pentru 5.400 de instituții, obiective sociale și agenți economici.