​OMV Petrom a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net de 1,28 miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de perioada similară din 2017, potrivit unui raport al companiei. De asemenea, compania a realizat investiţii în valoare de 2,1 miliarde de lei, în creştere cu 130% faţă de primul semestru al anului trecut. Potrivit raportului, decizia finală de investiții în Marea Neagră va depinde de "regimul fiscal, liberalizarea pieţei gazelor şi dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale".

OMV PetromFoto: Facebook/ OMV Petrom

OMV Petrom estimează investiţii de 3,7 miliarde de lei pentru întregul an 2018, 75% urmând să meargă către segmentul de exploatare şi producţie Upstream, în condiţiile în care, după primele şase luni compania a raportat investiţii de 2,1 miliarde de lei, în creştere cu 130% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit Agerpres.

"În privinţa riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autorităţile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimele luni am observat o serie de iniţiative fiscale şi de reglementare discutate şi/sau implementate. Acest lucru sporeşte volatilitatea legislativă şi influenţează intreg mediul de afaceri", se arată în raport

Investiţiile din Upstream în perioada ianuarie - iunie 2018 au fost de 1,44 miliarde de lei, comparativ cu 797 milioane de lei în perioada similară a anului trecut. Pentru întregul an, compania estimează investiţii de aproximativ 2,8 miliarde de lei pe acest segment, care includ mai mult de 100 de sonde noi şi sidetrack-uri, aproximativ 1.000 de reparaţii capitale şi proiectul Neptun Deep.

Compania anunță că va vinde 50 - 60 de zăcăminte pentru a se concentra pe barilii cei mai profitabili.

În segmentul Downstream Oil creşterea investiţiilor a fost legată de revizia generală a rafinăriei Petrobrazi şi de proiectul de creştere Policombustibili. Investitiile din Downstream s-au cifrat la 661 milioane de lei, faţă de 115 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, din care 635 milioane de lei în Downstream Oil (105 milioane de lei în S1 din 2017).

Producţia de hidrocarburi la nivel de Grup realizată în prima jumătate a acestui an a fost de 29,18 milioane bep (barili echivalent petrol, n.r.). În România, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 27,90 milioane bep, cu 5% mai mică comparativ cu 29,39 milioane bep în S2 2017. Producţia de ţiţei şi condensat a fost de 12,20 milioane bep, cu 3% mai mică decât primele şase luni din 2017, în principal din cauza declinului natural. Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 7%, la 15,70 milioane bep, din cauza declinului natural în principalele zăcăminte (Totea Deep şi Lebada Est), a impactului nerecurent din lucrări şi înlocuirea echipamentelor din zona Totea - Hurezani, precum şi a lucrărilor de mentenanţă.

Vezi aici raportul OMV Petrom