Transgaz a înregistrat un profit net în scădere cu 30%, în primul semestru din acest an, în raport cu perioada similară din 2017, la 279,6 milioane lei, reiese dintr-un raport publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). Totuși, compania precizează că cifra este mai mare cu 105% față de cea programată.

TransgazFoto: Transgaz

Cifra de afaceri a scăzut cu 14%, de la peste 1,02 miliarde lei, în primele șase luni din 2017, la circa 883,5 milioane lei în 2018. Compania a transportat cu 2,9% mai puțină cantitate de gaze, rezultând un volum total de peste 6,65 miliarde metri cubi.

Veniturile din activitatea de exploatare înainte de activitatea de echilibrare și de construcții, de peste 823,9 milioane lei, sunt cu 16% mai scăzute, față de realizările obținute în semestrul I 2017, în principal din cauza veniturilor mai mici obținute din componenta volumetrică, rezervarea de capacitate și transportul internațional al gazelor naturale.

Cheltuielile de exploatare înainte de activitatea de echilibrare și de constructii (506,1 milioane lei) sunt mai mici cu 3% față de semestrul I 2017, societatea înregistrând economii în special la cheltuieli cu redevența, cu alte cheltuieli materiale și cu alte cheltuieli de exploatare. Depășiri ale cheltuielilor s-au înregistrat la urmatoarele categorii de cheltuieli: consumul și pierderile tehnologice de gaze naturale, cu întreținere și transport, cu personalul, cu impozite și alte sume datorate statului, și cu amortizarea.

În raport cu bugetul de venituri și cheltuieli pe semestrul I 2018, veniturile din exploatare sunt cu 10 % peste nivelul bugetat, iar cheltuielile de exploatare cu 16% sub nivelul bugetat al acestora.