În noaptea de 8 spre 9 septembrie 2018, Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național, după ce au fost finalizate lucrările începute acum patru zile, a anunțat SN Nuclearelectrica SA (simbol bursier: SNN), într-un comunicat de presă.

Centrala de la CernavodaFoto: Nuclearelectrica

"Reamintim că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost oprită controlat în dată de 05.09.2018, ora 15:00, în vederea efectuării unor lucrări de reparație la podul Mașinii de Încărcat/Descărcat combustibil (MID), lucrări care se pot realiza, în conformitate cu procedurile specifice, numai cu reactorul în stare oprită. Oprirea controlată și realizarea lucrărilor s-au realizat în deplină siguranță, potrivit procedurilor aferente ale centralei", se subliniază în documentul de presă al SNN, emis duminică și semnat de Cosmin Ghiță, directorul general al companiei, citează Mediafax.

Acesta este a treia oprire a CNE Cernavodă în acest an.

Producția brută de energie electrică a celor două unități operaționale ale CNE Cernavodă a fost de 5,4 milioane de MWh în semestrul I al anului 2018, din care 2,46 milioane de MWh în trimestrul II al anului 2018.

Centrala nuclearoelectrică Cernavodă asigura funcționarea în siguranță a Unităților nucleare 1 și 2, fiecare cu o putere instalată de producție de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigura aproximativ 20% din necesarul de energie al României. CNE Cernavodă utilizează tehnologia canadiană CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium) folosind uraniul natural că și combustibil și apă grea că moderator și agent de răcire. Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă în operare comercială la dată de 2 decembrie 1996 iar Unitatea 2 la dată de 28 septembrie 2007.