Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat luni un ordin prin care rata reglementată a rentabilității pentru distribuitorii de energie electrică va fi redusă la 5,66% începând cu 1 ianuarie 2019, de la 7,7% cât este acum. "Valoarea RRR aprobată care urmează a fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare", se arată într-un comunicat al ANRE.

EnergieFoto: AGERPRES

"Pentru atingerea obiectivelor pe care autoritatea de reglementare și le-a propus prin stabilirea unor prețuri la consumatori care să reflecte costuri justificate în condiții de eficiență și concurență, precum și prin menținerea interesului pentru investiții al operatorilor, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința de astăzi, Ordinul privind stabilirea ratei reglementate a rentabilității aplicate la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de operatorii de distribuție concesionari începând cu data de 1 ianuarie 2019", mai precizează ANRE.

Rata reglementată a rentabilităţii (RRR) reprezintă un parametru foarte important luat în considerare la stabilirea veniturilor reglementate ale operatorilor de distribuție concesionari.

ANRE precizează că, pentru stimularea realizării de noi investiții, are în vedere remunerarea suplimentară, cu un punct procentual peste valoarea precizată anterior, a investițiilor realizate în capacităţile energetice în cea de a patra perioadă de reglementare (2019-2023).

"Considerăm că valoarea RRR aprobată în vederea aplicării la calculul tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2019 va conduce la atingerea unui optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciului de distribuție a energiei electrice și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distribuție concesionari, conform prevederilor cadrului de reglementare stabilit de Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare", mai arată ANRE.