Eșec major al PSD în Camera Deputaților: Forma legii offshore propusă de Liviu Dragnea a fost restrimisă în comisii/ ALDE și UDMR au refuzat să o voteze/ Este pentru prima oară când PSD rămâne fără majoritate

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 3 octombrie 2018, 12:30 Economie | Energie


Plenul Camerei Deputaților a decis miercuri retrimiterea Legii Offshore în comisii, solicitarea fiind făcută, în mod surprinzător de Kelemen Hunor, UDMR. PSD a fost obligat să accepte retrimiterea în comisii, mai ales că și ALDE intenționa să ceară același lucru. Decizia este neașteptată în condițiile în care PSD, având sprijinul UDMR, a ținut cu tot dinandinsul să treacă legea de comisii, fără dezbatere reală, în ciuda unei opoziții vehemente din partea ALDE, partenerul de coaliție al PSD, și din partea PNL și USR, care au acuzat lipsa de transparență. Dacă marți, UDMR a votat în comisii amendamentele impuse de PSD, miercuri, în plen, lucrurile s-au schimbat total, fiind partidul care a cerut retrimiterea legii și amânarea ei cu o săptămână. Este pentru prima oară când PSD rămâne fără majoritate.

Declarații politice
 • Imediat după decizia din plen, deputatul Iulian Iancu, șeful Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților a declarat la Digi24 că ceea ce s-a întâmplat ieri (n.red. 2 octombrie) a fost practic o sabotare a lucrărilor din comisie. "Propun ca dezbaterile noastre să fie făcute în fața camerelor de luat vederi și în fata țării, pentru că ce s-a întâmplat ieri a fost exclusiv o încercare de sabotare și de blocare a dezbaterilor în vederea nerealizării raportului", a spus Iancu.
 • "Acele modificări operate nu au fost comunicate așa cum e normal între parteneri. Domnul Iancu a făcut niște propuneri în vară, le-a negociat peste vară cu investitorii iar acum le-a anulat prin amendamentele pe care le-a făcut. Nu am văzut niciun calcul, nu a nicio bază (...)Există riscul de a vedea că investitorii nu mai iau decizia de a investi la Marea Neagră", a spus Andrei Gerea (ALDE) pentru Digi24. Întrebat dacă era supărat Dragnea, Gerea a răspuns: Nu părea, a înțeles argumentele, e un om constructiv. "Sper să avem un consens în cadrul comisiei și să fie o lege sprijinită de toate partidele", a mai spus Gerea.
 • "Au fost schimbări în ultimele două săptămâni şi ar fi bine să înţelegem toate raţionamentele, cifrele, şi poate ar fi bine să amânăm o săptămână votul pe acest proieect de lege şi să ne aduncăm toţi liderii din Parlament şi poate ajungem la o decizie consensuală. Solicităm retrimiterea la comisii pentru o săptămână", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Reamintim că pe 2 octombrie a avut loc ședința comisiilor pentru buget, pentru industrii și pentru administrație în cadrul pentru raportul final pe lege. Ședința a fost extrem de tensionată, motivul principal fiind faptul că amendamentele discutate au ajuns la parlamentari doar cu puțin timp înainte de dezbatere. Amendamentele au fost realizate peste noapte de grupul PSD. Acestea au fost adoptate în comisii, având voturi favorabile din partea parlamentarilor PSD și UDMR.

Aceste amendamente sunt total nefavorabile operatorilor din Marea Neagră. "Stabilitatea fiscală este complet înlăturată, ceea ce face imposibilă luarea deciziilor finale de investiție", se arată într-o scrisoare transmisă de Asociația Română a Concesionarilor offshore din Marea Neagră (ARCOMN) președinților celor două camere ale Parlamentului și mai multor parlamentari.

Încă de la începutul ședinței, deputații din opoziție au acuzat PSD că dezbaterile nu au loc într-o manieră corectă și transparentă, mai ales în condițiile în care amendamente importante au ajuns în comisii cu foarte puțin timp înainte de a fi discutate. Deputații de la USR și PNL mai acuză că soarta legii este decisă de un singur om: Liviu Dragnea.

ALDE, partenerul de coaliție al PSD, a refuzat să participe la dezbateri, iar la un moment dat a existat un schimb de replici, pe ton ridicat, între Varujan Vosganian (ALDE) și Iulian Iancu (PSD). În cele din urmă, PSD a reușit să-și impună amendamentele, având sprijinul UDMR. Urmează miercuri votul în plen. Varujan Vosganian a anunțat că va cere în plen retrimiterea legii în comisii.

 • Amendamentele pe care vrea PSD să le adopte pe partea de fiscalitate, amendamente introduse în dezbatere pe ultima sută de metri
Art.18. - Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Art. 19, alin 2  Prin venit suplimentar se înțelege diferența dintre prețul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producția internă proprie din perimetrele offshore și prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și noncasnici în anul 2012, respectiv 47,71 lei/MWh, înmulțită cu volumele de gaze vândute din producția internă din perimetrele offshore. (Nota Red La articolul 19. alin 1. se prevede că titularii sunt obligați la calcularea, declararea și plata unui impozit asupra veniturilor suplimentare offshore).

Art. 19, alin 3 Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore prevăzut la alin 1 se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, așa cum acestea sunt determinate potrivit Anexei 2 (...), impozit din care se deduce valoarea investițiilor upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ține seama de prețul de referință stabilit de ANRM pentru calculul redevențelor. Tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la prețul de referință. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere offshore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum:
 • a) 30% din venitul suplimentar pentru prețurile de până la 85 lei/MWh inclusiv
 • b) 15% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 85 lei/MWh și mai mici sau egale cu 100 lei/MWh
 • c) 30% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh și mai mici sau egale cu 115 lei/MWh
 • d) 35% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 115 lei/MWh și mai mici sau egale cu 130 lei/MWh
 • e) 40% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 130 lei/MWh și mai mici sau egale cu 145 lei/MWh
 • f) 50% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 145 lei/MWh și mai mici sau egale cu 160 lei/MWh
 • g) 55% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 160 lei/MWh și mai mici sau egale cu 175 lei/MWh
 • h) 60% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 175 lei și mai mici sau egale cu 190 lei/MWh
 • i) 70% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 190 lei/MWh
NOTA RED. De precizat că față de forma adoptată în Senat cresc procentele pentru aplicarea impozitului. Începând de la punctul c) până la punctul e), se adaugă încă 10 procente din veniturile suplimentare, motivarea fiind "stoparea escaladării prețurilor și creșterea veniturilor la Bugetul de Stat". De exemplu, față de 20% cât era la punctul C) în varianta Senatului, în cea a Camerei Deputaților apare 30%. Și tot așa până la e. De la f) până la h) se adaugă chiar mai mult, un plus de 15 procente. La punctul i) procentul crește de la 50% forma din Senat la 70%.

Art. 19, alin. 4 Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore.

NOTA RED. Acesta este un amendament care lovește puternic în interesele operatorilor. În forma Senatului, limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream era de maxim 60% din totalul veniturilor suplimentare.

Art. 19, alin. 8 Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special cu destinația venit la Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public privat în conformitate cu prevederile art.13 alin. 3 din OUG 39/2018 privind parteneriatul public-privat și extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale și a sistemului naționak de transport gaze naturale. Repartizarea sumelor colectate se face prin hotărâre a Guvernului. Sumele colectate din impozitul asupra veniturilor suplimentare se administrează de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, potrivit OG 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.

Art. 19, alin. 9 Valoarea cumulată a investiţiilor în segmentul upstream, înregistrate în evidenţa contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare, de la intrarea în vigoare a prezentei legi până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore, precum și valoarea investițiilor din programele de lucrări realizate și aprobate de către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidența contabilă până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se diminuează lunar cu valoarea investițiilor în segmentul upstream deduse din impozitul pe veniturile suplimentare offshore. Deducerile se aplică până la atingerea valorii cumulate a investiţiilor în segmentul upstream, aprobate de către ANRM și înregistrate în evidenţa contabilă conform legilor în vigoare.

Alin 10. În cazul înstrăinării investițiilor pentru care s-a beneficiat de deducerea prevăzută la alin. (3) și alin. (4), deducerea acordată se scade din valoarea cumulată a investițiilor în segmentul upstream proporțional cu raportul dintre valoarea investițiilor cedate și valoarea investițiilor înregistrate în segmentul upstream în perioada de referință în care a fost acordată.

(11) Investițiile luate în calcul pentru deducerea din impozitul pe veniturile suplimentare nu pot face obiectul altor deduceri.
 
(12) Investitiile luate în calculul deducerii din impozitul pe veniturile suplimentare nu sunt luate în calculul rezultatului fiscal al perioadelor de plată a impozitului pe profit în sensul în care pentru acestea nu sunt acceptate reduceri/scutiri de impozite sau deduceri de costuri, acestea fiind considerate nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Art. 20 Prin derogare de la prevederile art. 177 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, inclusiv filialele acestora şi/sau aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale pe piața angro, într-un an calendaristic, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător. Diferența cantității de gaze naturale extrase se vinde în baza unei proceduri avizate de ANRE astfel încât cumpărătorii de gaze naturale să nu poată să fie condiționați de cumpărarea unei cantități minime impuse de către vânzător.

NOTA RED. Există o diferență majoră a acestui articol față de varianta Senatului, fiind adăugată obligația potrivit căreia "Diferența cantității de gaze naturale extrase se vinde în baza unei proceduri avizate de ANRE astfel încât cumpărătorii de gaze naturale să nu poată să fie condiționați de cumpărarea unei cantități minime impuse de către vânzător. Practic, operatorii vor fi obligați să vândă minim 50% pe bursă, obligație prevăzută și în varianta Senatului, însă Camera Deputaților vrea să impună ca restul cantității să fie vândută tot printr-o formă reglementată, care ar putea afecta contractele mari.

Art 21 Se elimină prevederea potrivit căreia regimul de redevențe și regimul fiscal prevăzute la art. 18 și art. 19 nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titularilor de acorduri, pe toată durata acordurilor și a prelungirilor subsecvente.

NOTA RED Practic, regimul fiscal devine impredictibil, putând fi schimbat oricând.

În schimb se introduce o altă prevedere: Cota procentuală prevăzută la art. 20 nu va crește pe toată perioada acordurilor, iar tranzacțiile se defășoară concurențial și nediscriminatoriu.

Art. 25. Se introduce un aliniat care prevede amendă de 10% din cifra de afaceri pentru nerespectarea prevederilor de la art. 20

Art. 30 Durata inițială a concesiunii poate fi până la 30 ani, cu posibilitate de prelungire de până la 15 ani prin hotărâre a Guvernului, la solicitarea titularului acordului petrolier referitor la perimetre petroliere offshore cu condiția îndeplinirii în totalitate a programelor de lucrări stabilite de ANRM prin acordul petrolier.
Dezbaterile pe această lege au stârnit semne de întrebare încă de la început. Uneori, PSD a încercat accelerarea dezbaterilor și trecerea amendamentelor pe repede înainte, iar alteori le-a amânat pe neașteptate. Săptămâna trecută, legea a trecut rapid prin Senat, fără dezbateri reale pe amendamente. În schimb, în Camera Deputaților, în comisii, s-a decis amânarea lor cu o săptămână. Preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a spus că decizia amânării a fost luată în urma unei discuții cu Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților. Acesta în condițiile în care tot Dragnea spunea cu câteva zile înainte că legea va trece repede prin comisiile din Camera Deputaților, urmând votul final.
 
Legea se află pentru a doua oară în Parlament după ce o primă formă adoptată în iulie a fost retrimisă pentru reexaminare de președintele Klaus Iohannis. Acea formă a fost prezentată și asumată chiar de Liviu Dragnea, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților. Forma adoptată a luat pe surprindere atât deputații, cât și companiile. Mulți dintre deputați au aflat ce votează abia în ziua adoptării, după ce principalele amendamente au fost prezentate de Liviu Dragnea. Companiile s-au declarat nemulțumite.

La scurt timp după aprobarea de către Parlament a acelei forme, Liviu Dragnea și-a modificat radical poziția susținând că este nevoie de îmbunătățirea legii în favoarea companiilor. Dacă președintele Klaus Iohannis ar fi promulgat legea în forma adoptată de Parlament, Guvernul ar fi urmat să emită o Ordonanță de Urgență care să o modifice în așa fel încât să poată fi deduse investițiile cu explorarea, iar sistemul de taxare să fie înghețat. Nu a mai fost nevoie de OUG, deoarece legea a fost retrimisă în Parlament pentru reexaminare. Unul dintre motivele invocate este necesitatea analizării "din perspectiva unei potențiale încălcări a principiului neafectării veniturilor bugetare". În acest sens, Klaus Iohannis semnalează un articol din lege care prevede că sumele rezultate din redevențe și impozitele asupra veniturilor suplimentare ajung într-un fond special de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat, fără să fi fost făcute analize. Un alt motiv invocat de Iohannis este că unele prevederi din lege nu au fost dezbătute în Senat, prima cameră sesizată, iar având în vedere importanța domeniului, este necesar "să se asigure deplina respectare a principiului constituțional al bicameralismului".

Important de menționat este că Darius Vâlcov, considerat mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, a atacat în luna august companiile din domeniul gazelor. Într-un prim atac a spus că  bugetul statului a pierdut 2 miliarde de dolari din cauza neactualizării prețului de referință la gaze în perioada 2006-2018, în baza căruia au fost plătite redevențele. A doua zi a revenit și a afirmat că cine 'ar îndrăzni' să modifice actuala formă a Legii offshore ar trebui condamnat pentru trădare de ţară. Practic, părea a fi în totală contradicție cu Liviu Dragnea, însă nu era decât o modalitate de a forța negocieri cu respectivele companii. Vezi aici de ce a atacat Darius Vâlcov companiile petroliere.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7438 vizualizari

 • +32 (32 voturi)    
  Aha... (Miercuri, 3 octombrie 2018, 12:36)

  Observator roman [utilizator]

  ...UDMR vrea mai mult...
  Când să treacă legea i-au spus lui Dragnea, mai stai un pic, n-am terminat lista pretențiilor noastre...” și lui Tăriceanu „băi, ia uite ce ne dă Dragnea - la tine poți să ne dai ceva mai mult?”
  • +4 (8 voturi)    
   PSD ALDE si UMDR vand gazele Romaniei (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:14)

   Mannpawel [utilizator] i-a raspuns lui Observator roman

   sa nu uitati cine decide CUI si cu CE PRET se vor vinde toate zacamintele Romaniei


   doar PSD - ALDE si UDMR decid
   • +1 (1 vot)    
    Mai degraba ALDE si UDMR par sa aiba alte interese (Miercuri, 3 octombrie 2018, 21:06)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Mannpawel

    De data asta sunt de acord cu Dragnea. Forma dorita acum de PSD pare mai favorabila statului si tarii decat cea dinainte. Cel putin legat de UDMR, am suspiciuni majore. Deci astia au votat pentru in comisii si brusc in plen s-au razgandit. Sunt doua variante : vor sa-l mai santajeze pe Dragnea pentru a obtine ceva drepturi siau au primit un telefon de la Budapesta cum ca forma actuala nu este in avantajul Ungariei si al companiei de stat a Ungariei, MOL.
 • +19 (25 voturi)    
  Esec KGB (Miercuri, 3 octombrie 2018, 12:48)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Oficina kgb din România, adica gruparea de infractori numita psd, va trebui sa mai astepte. Paretenerii unguri au ajuns al concluzia ca aeasta lege nu ii lasa sa fure destul.
 • +17 (25 voturi)    
  Comanda UDMR e acum la Budapesta.. (Miercuri, 3 octombrie 2018, 12:53)

  animatron [utilizator]

  Miscarea culturala (asta e dupa statut) care a instaurat un monopol asupra reprezentarii minoritatii maghiare din Romania (circa 6% din populatie) e din ce in ce mai dependenta financiar si mai apropiata ideologic de regimul autocratic din Ungaria.

  Ordinul cunoscut era sa grabeasca aprobarea legii offshore si sa sustina in orice PSD-ul, pt ca la sf anului expira niste licente acordate de guvernul PSD-ALDE-UDMR la doua companii maghiare pt a prelua gaz din Romania.

  Asa ca ieri executantii din UDMR au facut ce stiau ca trebuie sa faca, sa voteze cat mai rapid legea asta, pt ca e musai sa fie totul OK inainte de a pierde Budapesta acele licente.

  Numai ca probabil pe timpul noptii s-a ajuns la concluzia ca legea o fi prea buna pentru statul roman, deci e util sa mai fie amanata o saptamana, se mentine si scandalul, poate mai da inapoi si statul ca sa nu castige chiar asa mult, se intareste impresia ca legislativul e incoerent, deci poate mai ezita niste investitori, etc.

  Asa ca azi dimineata noul ordin este ca legea nu mai e buna de votat, cum era ieri seara.

  PSD nu are majoritate pe aceasta lege, fara ALDE si fara UDMR.
  Ieri si-a putut permite sa ignore ALDE, ca avea UDMR-ul, dar azi maghiarii au alt ordin de la Budapesta, asa ca domnii social-democrati cu numele sunt nevoiti sa retrimita legea la comisii.

  Vor pretinde ca e bunavointa fata de partenerii din ALDE, totusi cred ca a devenit destul de limpede ca relatiile sunt tot mai reci intre PSD si gruparea social-liberala, dl Tariceanu are o agenda politica proprie care il trimite pe orbita de coliziune cu interesele dlui Dragnea.
  • +7 (13 voturi)    
   Corect (Miercuri, 3 octombrie 2018, 13:22)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Pacat ca PSD a facut iar sa fim la mana UDMR.
   • 0 (2 voturi)    
    Da, si eu zic ca UDMR face jocul Budapestei (Miercuri, 3 octombrie 2018, 21:11)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

    Prea au intors-o intr-o noapte. Astia sigur au primit ordin de la Budapesta sa nu o voteze ca nu e interesul Ungariei si a companiei lor nationale. Ultima forma a legii ( ca e modificata sau nu de Dragnea) pare mult mai favorabila statului roman. Aici e jenant si pentru Opozitie. Bai nene, ca sa nu votezi legea , trebuie sa ai niste argumente. Faptul ca e venita de la PSD si Dragnea nu e un argument. Sunt un votant USR dar nu sunt de acord cu abordarea asta : tot ce face PSD e rau . E absurd, aberant. Pare ca acum Opozitia prin tembelismul asta de a se opune la orice si oricum , face jocul Ungariei si al lui Orban. Mari idioti mai suntem.
  • +4 (6 voturi)    
   Nu asa se voteaza o lege critica (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:46)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   E in fapt o lege mizerabila, votata pe furis si negociata de un singur om, Liviu Dragnea.

   Discutam de o lege cu impact urias, cu un impact extimat la 20-40 de miliarde de euro.

   In comisii, membri PSD au venit peste noapte cu amendamente noi, primite direct de la Dragnea.

   Opozitia nu primeste nimic, decat dreptul de a vota dimineata ce a negociat Dragnea noaptea, NU STIM CU CINE. Cifrele privind rezervele din Marea Neagra nu sunt in comisie nici acum. Cei de la ANRM nu sunt pe acolo. Studiile de impact nu sunt acolo.

   Doar ni se flutura pe sub nas lozinci " legea e prea buna pentru statul roman"

   Sa arate asta cu cifre si cu studii de impact, daca e asa.

   Legea trebuie rediscutata in comisii pe indelete, cu toate cifrele pe masa si cu studiile de impact aferente.

   Nu putem lasa pe unul ca Dragnea sa stabileasca el, pe persoana fizica, cu arata legea asta. Omul a luat-o razna, se crede deja sef mafiot si negociator sef
 • +16 (20 voturi)    
  totusi, (Miercuri, 3 octombrie 2018, 13:08)

  lp [utilizator]

  poate asta e un inceput pt revenirea la o situatie normala. Speranta moare ultima ....
 • +9 (13 voturi)    
  Sterling Popescu T. se viseaza candidat pres.! (Miercuri, 3 octombrie 2018, 13:27)

  Plagarus [utilizator]

  Hunor bacs,mai vrea sa fie in gratiile smenarilor colegi din politica .
 • +13 (15 voturi)    
  ce iluzie cu independenta asta ... (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:17)

  cristi_an [utilizator]

  se pare ca tot la cheremul Rusiei, Ungariei suntem..prin interpusii lor...
  sa nu iesiti la vot ma lenesilor!!!
  • 0 (2 voturi)    
   Si daca legea era buna (Miercuri, 3 octombrie 2018, 21:13)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Ce a impiedicat Opozitia sa o voteze si astfel sa blocheze UDMR sa urmareasca interesele Ungariei ? Prostia, lipsa de logica si lipsa de intelegere a interesului national , ura fata de PSD si Dragnea chiar daca asta inseamna a face rau propriului popor?
 • +5 (5 voturi)    
  Nu s-a impartit cum trebuie malaiul (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:46)

  jackalphonse [utilizator]

  Se regleaza
 • -2 (8 voturi)    
  Deci UDMR, ALDE si opozitia tin mai mult cu (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:21)

  xrogo [utilizator]

  companiile petroliere decat cu statul roman!
  • +4 (8 voturi)    
   Sa-ti explic ceva: (Miercuri, 3 octombrie 2018, 17:04)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   statul roman nu este dracnea, borfasul sef al tarii.
  • -3 (3 voturi)    
   :)) (Miercuri, 3 octombrie 2018, 19:55)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Cât de penibil poți fi.
   iudemere și alde sunt ofticate c ă dragnea vroia să-și păstreze ciubucul numai pentru el. Că nu-i ciubuc de lepădat dacă le accepți companiilor petroliere redevențe de doar 10% la o valoarea estimată de extracție de cca. 40 miliarde dolari, cam cât se estimează rezervele de gaz găsite deja.
   Ai băgat și opoziția în text (adică numai USR) așa, la mișto, pentru că de fapt USR-ul ar vrea redevențe mult mai mari, dar deh, dragnea ține totul secret doar pentru el, în privința bogăției găsită de paltformele maritime, în Marea Neagră.
  • -1 (3 voturi)    
   Opozitia cred ca se opune din prostie, orgoliu (Miercuri, 3 octombrie 2018, 21:18)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   si din frica de a nu-si pierde electoratul daca accepta ca PSD si Dragnea pot veni cu o lege buna pentru tara. Dar aici e si vina lui Dragnea (poate cea mai mare). Aceasta lege trebuia discutata transparent cu toate partidele. Absolut transparent. Probabil Dragnea arogant si ingamfat cum este a schimbat legea dupa cum a avut chef si a ignorat orice alta opinie din Opozitie, normal ca si aia se pun creanga. Lipsa de civilizatie politica existenta la partidele noatre ( toate) duce la astfel de aberatii. O lege buna este trantita datorita orgoliilor. Nu cred ca PNL si USR au interese ascunse insa sunt convins ca ALDE si UDMR au sigur. UDMR sustine interesele Budapestei iar ALDE are prea multe legaturi cu companiile straine.
 • -1 (3 voturi)    
  "prima oară când PSD rămâne fără majoritate" (Joi, 4 octombrie 2018, 4:02)

  JustMe. [utilizator]

  Asta doar in mod oficial, pentru ca in realitate ar mai fi trebuit sa ramana si in alte dati, atat doar ca hienele au venit in ajutor pentru capturarea pradei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by