​Stocurile de gaze naturale obligatorii stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pentru sezonul de iarnă 2018-2019, au ajuns la cea mai mică valoare din ultimii ani, afirmă Cristina Prună, deputat USR, care pune problema dacă acestea sunt îndeajuns pentru a face față unei ierni cu temperaturi geroase. Reprezentanți ai ANRE și ai Ministerului Energiei sunt invitați săptămâna viitoare, în plenul Camerei Deputaților, să ofere explicații pe această temă.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În ceea ce privește stocurile de gaze naturale obligatorii stabilite de ANRE, nu pot să constat decât că am ajuns la cea mai mică valoare din ultimii ani. Anul trecut, cantitatea minimă de stocuri de gaze naturale constituită în depozite a fost de 2.2 miliarde de metri cubi", scrie Cristina Prună pe contul său de Facebook.

Acesta amintesște că anul trecut, în toamnă, cei de la Transgaz au tras un semnal de alarmă, afirmând la acea vreme că „stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, în condițiile în care consumul de gaze din Romania a crescut cu 7-8% în ultimul an”.

"Dacă vă mai amintiți, la începutul acestui an, peste România s-au abătut două valuri de frig, în februarie și martie. Atunci, consumul a crescut foarte mult, iar Sistemul Național de Transport s-a confruntat cu presiuni foarte scăzute. Gazele de import nu au contribuit cu mai mult de 25% la consumul total, deoarece rușii au preferat să-și vândă gazele mai scump în Vest, acolo unde de asemenea a fost foarte frig. Consecința? SNT a fost la un pas de criză! Anul acesta, obligația de înmagazinare este de 2.013 miliarde de metri cubi, mai mică cu 187 de milioane de metri cubi față de cea de anul trecut si cu 287 de milioane mai mică față de cea stabilită în anul 2016", mai spune Cristina Prună.

Aceasta precizează că în luna septembrie, a depus două interpelări la ANRE și la ministerul Energiei pentru a vedea modul cum aceste două instituții s-au pregătit pentru iarna ce are să vină. Vezi aici răspunsul Minsterului Energiei și aici răspunsul ANRE.