Liderul grupului deputaților ALDE, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, după discuțiile pe Legea Offshore între grupurile parlamentare și reprezentanții companiilor petroliere, că investitorii nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar.

Varujan VosganianFoto: Hotnews

„Dânșii au ridicat obiecții cu privire la existența impozitului pe venitul suplimentar, să nu ascundem acest lucru. Pentru dânșii este o expresie a instabilității fiscale. Noi spunem că este o corespondență legislativă a unei realități, pentru că în clipa în care al liberalizat prețul la gaze, am desființat și sistemul limitării prețului la gaz, ceea ce aduce profituri suplimentare însemnate industriei gaziere. Este un impozit pe care îl plătesc și Romgaz și OMV. Dânșii nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar. Impozitul pe veniturile suplimentare după opinia mea este obligatoriu în contextul în care rata profitului din industria gazieră este mult mai mare decât toate celelalte industrii și fiind vorba de o resursă naturală supraimpozitarea este firească, nu o facem numai noi”, a declarat, citat deMediafax,liderul de grup al deputaților ALDE, Varujan Vosganian, după discuțiile purtate, miercuri la Parlament, cu companiile petroliere.

Acesta a susținut că singura soluție e ca pe perioada în care se fac exploatări în Marea Neagră, să nu poată fi schimbată legea.

„Soluția de compromis după opinia mea și am exprimat-o la finalul discursului, este aceea în care dacă noi angajăm că legea odată votată nu se va schimba pe perioada în care dânșii vor funcționa, această perioadă poate fi până la 2028, perioadă în care legea pe care o votăm noi să rămână neschimbată”, a completat Vosganian.

De asemenea, deputatul ALDE a susținut că reprezentanții companiilor petroliere au prezentat, la întâlnire, cifre estimative privind totalul investițiilor.

„Dânșii ne-au prezentat câteva date. Ei au zis că estimează o cifră de 7 miliarde de dolari pentru totalul investițiilor care ar trebuie recuperate. Ne-au spus în același timp că prețul actual de 22 de dolari MW, statul român ar putea să obțină anual 230 de milioane de dolari, ceea ce ar presupune, la estimarea lor, o producție de 7 miliarde de metri cubi de gaz pe an și o valoare, o cifră de afaceri estimată pe an la 1,5 miliarde de dolari, în condișiile de astăzi. Dar fiind vorba de bursă, lucrurile se vor schimba. Contribuția acestei colaborări e mare pentru că redevența ar fi mai mare decât cea pe care o obținem din offshore”, a mai spus Vosganian.

Vosganian a adăugat că a fost o întâlnire istorică și că săptămâna viitoare vor avea loc dezbateri privind Legea Offshore în cele trei comisii specializate ale Parlamentului.

„A fost o discuție istorică în felul ei. Este pentru prima oară când reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare au participat la o discuție u privire la un act legislativ. Fiecare grup parlamentar și-a exprimat poziția cu privire la poziția parlamentară și au adresat întrebări investitorilor. Și-au exprimat și investitorii punctul de vedere. Noi vom începe săptămâna viitoare dezbaterile între partide în cele trei comisii. Nu a fost o dicuție în care să se expună concluzii. Statul român trebuie să câștige din această acțiune cel puțin atât cât câștigă investitorii” a completat acesta.

Liderii grupurilor parlamentare au discutat mai bine de două ore cu reprezentanți ai companiile petroliere, Exxon și OMV, dar și cu asociația The Black Sea despre Legea offshore. Companiilor petroliere au venit cu amendamente pentru proiectul de lege, au spus surse politice pentru MEDIAFAX.

La întâlnirea de miercuri din Parlament au participat liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, liderul grupurilor minoritare, Varujan Pambuccian, liderul grupului ALDE, Varujan Vosganian și liderul deputaților PSD, Dan Suciu, dar și deputați specializați în domeniul petrolier, deputații USR, Claudiu Năsui și Cristina Prună, deputatul PNL, Lucian Bode, deputatul UDMR Benedek Zakarias și fostul ministru al Energiei Andrei Gerea. De asemenea, la discuții sunt prezenți și reprezentanții companiilor petroliere, OMV și Exxon și asociația The Black Sea.