​​Greenpeace România și ClientEarth, ONG de asistență legală pe probleme de mediu, au înaintat o contestație juridică împotriva termocentralei Rovinari, una dintre cele mai vechi și mai mari termocentrale pe cărbune din România, se arată într-un comunicat al Greenpeace România. Potrivit acestuia, ONG-urile încearcă să anuleze autorizația de funcționare a termocentralei, pe motiv că nu respectă noile legi antipoluare europene. Nouă autorizație a fost acordată în septembrie 2018 și permite ca termocentrala Rovinari să funcționeze pe o perioadă nedeterminată. Termocentrala Rovinari este deținută de Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România.

Centrala de la RovinariFoto: Emilian Robert Vicol / FlickrCC

Potrivit Greenpeace, autoritatea are la dispoziție aproximativ o lună pentru a răspunde acestei contestații administrative. În caz contrar, organizatiile de protecția mediului vor ataca autorizația în justiție.

"Termocentrala Rovinari este una dintre cele mai mari emiţătoare de CO2 din UE și una dintre cele mai periculoase din punct de vedere al poluării aerului. Acum, termocentrala a primit o nouă autorizație de a polua pe termen nelimitat, fără a fi nevoită să evalueze niciunul dintre aceste riscuri", a declarat avocatul ClientEarth, Dominique Doyle.

Potrivit Greenpeace, evaluarea impactului asupra mediului nu a fost efectuată înainte de acordarea autorizației pe viață în cazul Termocentralei Rovinari, ceea ce înseamnă că încalcă atât legislația UE, cât și pe cea românească.

Termocentrala Rovinari este, de asemenea, în amonte de un sit UE de protecție a naturii, care conține zeci de habitate și specii amenințate. Din cauza apropierii instalației de amplasament, trebuie efectuată o evaluare adecvată pentru a determina impactul acesteia asupra habitatelor și speciilor care depind de amplasament, mai susține Greenpeace. Potrivit acestuia, o evaluare a impactului activităților termocentralei pe cărbune asupra situl protejat nu a fost niciodată efectuată.

Rovinari este o termocentrală care funcționează pe bază de lignit, cu o capacitate instalată de 1320 MW. Rovinari ocupă locul 33 în ierarhia celor mai nocive termocentrale din UE, responsabilă pentru 142 de decese în 2015, conform datelor Europe Beyond Coal, susține Greenpeace.