Companiile energetice sunt cele mai profitabile societăți la care statul este acționar, controlul lor politic fiind acum la ALDE prin Ministerul Energiei. De ceva vreme, PSD tot încearcă, prin tertipuri legislative sau trocuri politice, să îndepărteze ALDE de la butoanele acestor companii. Cum era de așteptat, ALDE se opune, PSD nu se lasă, motiv pentru care s-a ajuns la o situație tensionată între cele două partide care formează coaliția de guvernare. Pentru ALDE, pierderea controlului asupra acestor companii ar echivala cu eliminarea unui important motiv de rămânere la guvernare.

HidroelectricaFoto: AGERPRES

Pentru că tot urmează o remaniere, Liviu Dragnea i-a propus lui Călin Popescu Tăriceanu să facă schimb de ministere, să ofere Ministerul Economiei contra Ministerului Energiei. Potrivit surselor HotNews.ro, Liviu Dragnea ar avea chiar pregătit și un nume de ministru la energie din partea PSD: Dan Gheorghiu, fost consilier al miniștrilor din trecut, Dan Ioan Popescu și Adriean Videanu, actual administrator la Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA, societate abonată la contracte cu mari companii energetice de stat. ALDE nu acceptă acest schimb.

O altă încercare a PSD a fost înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. De peste o lună face presiuni asupra Ministerului Energiei să avizeze un proiect de OUG care stabilește cadrul general pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. După adoptarea OUG, pasul imediat următor ar fi aprobarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se înființeze efectiv fondul. Ministerul Energiei refuză categoric, pentru că ar însemna să nu mai aibă nicio putere asupra administrării participațiilor pe care statul le deține la companii. Pachetele de acțiuni ale statului la companiile energetice s-ar constitui aport în natură la capitalul social al Fondului, iar fondul ar fi gestionat de Ministerul Finanțelor, adică PSD.

Pe la mijlocul lui septembrie, Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, l-a acuzat pe ministrul justiţiei că blochează fondul suveran. "Am avut o discuţie cu ministrul justiţiei, dar dânsul a fost plecat, a venit dintr-o delegaţie, acum văd că iar este plecat într-o delegaţie. Între două evaluări şi două deplasări este mai greu să faci un Fond Suveran", spunea Teodorovici.

La sfârșitul lui septembrie, Ministerul Finanțelor a publicat pe site proiectul de OUG care stabilește cadrul general pentru înființarea Fondului Suveran. De atunci, ceea ce a împiedicat aducerea lui pe masa Guvernului a fost lipsa avizului de la Ministerul Energiei. Pe 9 octombrie, Teodorovici spunea că Ministerul justiţiei "s-a exprimat că este favorabil un astfel de proiect", dar procedural este necesar mai întâi avizul de la Energie şi apoi de la Justiţie. Practic, ar fi nevoie de două avize de la ministere controlate de ALDE. Trebuie să amintim în acest context că ministrul justiției, Tudorel Toader, este suținut tot de ALDE, ceea ce face și mai dificilă pentru PSD aprobarea proiectului de OUG.

Dar cum nu se lasă, PSD ia în calcul altă variantă: să înființeze fondul suveran prin lege. A mai încercat și în vară prin Parlament, însă legea de înființare a fondului suveran a fost decarată neconstituțională în ansamblul său. Curtea Constituțională a considerat că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, ca societate pe acţiuni, se poate realiza doar prin hotărâre de Guvern, act cu caracter administrativ prin care se aprobă şi actul constitutiv al societăţii. Atunci, PSD a venit cu ideea să fie mai întâi o Ordonanță de Urgență care să creeze cadrul general, urmată de o Hotărâre de Guvern prin care să fie înființat efectiv fondul. Darius Vâlcov, controversatul consilier al premierului, spunea că în Fondul Suveran va fi înființat în două săptămâni de la publicarea motivării Curții Constituționale. De atunci au trecut două luni.

În paralel, PSD ar mai încerca și o altă variantă: reorganizarea Guvernului și trecerea la Ministerul Finanțelor a administrării participațiilor pe care le deține statul la companii. De exemplu, Ministerul Energiei administrează acum aceste participații prin Direcția Generală Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie. Este, practic, cea mai importantă direcție din minister. Fără aceasta, ministerul ar rămâne doar cu politicile energetice. De fapt, doar cu o parte din politici. De un domeniu important cum ar fi cel al petrolului se ocupă deja oameni ai PSD. Potrivit surselor HotNews.ro, Florin Ciocănelea, consilier al premierului, ajutat de Darius Vâlcov, pregătește o nouă lege a petrolului. Este o lege extrem de importantă pentru tot ceea ce înseamnă sectorul petrolului, dar la elaborarea sa Ministerul Energiei este puțin spre deloc consultat.

Neînțelegeri în Coaliție sunt și din cauza guvernanței corporative. PSD susține o lege din Parlament privind exceptarea a circa 100 de companii de stat de la prevederile guvernanței corporative, în timp ce ALDE o blochează. Ministerul Energiei a trimis de curând o scrisoare în Parlament prin care arată că se împotrivește exceptărilor de la guvernanța corporativă. Și ca să fie mai clar, se grabește să numească manageri în companiile energetice, în baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, cu mandate de 4 ani. Nicio lege nu ar putea să întrerupă niște mandate în desfășurare.

Tensiuni între PSD și ALDE au existat și pe Legea Offshore, aflată acum la promulgare. ALDE voia prevederi mai atractive pentru investițiile din Marea Neagră, pe când PSD mai multe taxe. În cele din urmă a ieșit, după negocieri subterane și scandaluri în Parlament, o formă destul de neclară pentru investitori. Aceștia încă analizează dacă este cazul să ia deciziile finale de investiții în Marea Neagră sau să abandoneze perimetrele concesionate.